90'

Zaterdag 1, 4e klasse B

28 oktober 2017 15:00

Zutphen, J. van

Het was afgelopen zaterdag een belangrijke wedstrijd voor de Franekers. Een ontmoeting tegen Arum waar de nodige belangen aan hingen, immers bij verlies zou men de rode lantaarn overnemen van de bezoekers maar bij winst kon men omhoog kijken tot aan de nummer 2 van de competitie.

Al snel bleek Franeker die in de oefenwedstrijd doordeweeks al het nodige vertrouwen had opgedaan tegen RWF met een 2-0 overwinning een gemakkelijke wedstrijd tegemoet zou gaan. Het hoge druk zetten deed Arum vanaf de aftrap wankelen en Franeker wist continue de vrije ruimtes te vinden. Het ontbrak de eerste helft nog aan de nodige scherpte voorin anders was de wedstrijd toen al beslist. Johan de Vries die mee opgekomen was mocht als eerste een kans noteren uit een afgeslagen corner maar zijn inzet werd een makkelijke prooi voor de keeper van Arum. In de 7e minuut werd Jan van Duijn op pad gestuurd door Rinand Post maar ook zijn doelpoging eindigde nog niet in de goal. Het publiek voelde dat het verdiende doelpunt niet kon uitblijven en in 10e minuut was Jeffrey degene die aan deze verwachting kon voldoen. Een goede voorzet van Jan van Duijn werd door de spits tegendraads binnengekopt, 1-0. Na deze terechte goal zette Franeker door en al snel mocht de thuisploeg wederom een goede kans noteren, opnieuw Rinand Post die deze middag de ene na de andere mooie pass van zijn voeten wist te versturen bracht nu Henk Vonk in stelling maar ook deze kans werd niet gepromoveerd tot doelpunt. In de 21e minuut kreeg Franeker een penalty toegewezen nadat Tom van Dijk via een mooie aanval onderuit werd gehaald binnen het 16 meter gebied. Jeffrey Guertin wist wel raad met de geboden kans en zette Franeker op 2-0. Franeker nam vanaf dit moment iets meer gas terug, de bezoekers kregen iets meer tijd om op te bouwen maar de verdediging kwam geen enkele keer onder druk te staan. Arum probeerde in de persoon van Jan Bauke Tolsma enkele malen van afstand de goal van Franeker te bestoken maar keeper Irolt Biesma die deze middag tussen de palen stond keepte een foutloze middag.

In het tweede bedrijf geen ander beeld, Franeker zette druk en voetbalde met enige regelmaat de hele verdediging van de Arumers aan banden. De eerste 2 goede kansen waren dan ook voor de Franekers maar de bal wilde er nog niet in. Johan de Vries zijn kopbal werd onschadelijk gemaakt en Jeffrey Guertin zijn schot spatte uitéén op de kruising. Na een goed uur wist Jort Hogendorp Franeker te laten juichen, hij schoot vanuit een corner raak 3-0. Het verzet van de bezoekers was definitief gebroken en vijf minuten later kwam Franeker overigens via een eigen goal op 4-0. De verdediger van Arum krulde de bal prachtig achter zijn eigen keeper. In de laatste 5 minuten beloonde Franeker zichzelf met nogmaals 2 doelpunten. Eerst was het Willem van Duijn die via een aanval over rechts zijn naam op het scoreformulier zette door een droge schuiver, 5-0. In extremis wist ook Johan de Vries zijn graantje mee te pikken, een corner werd door hem prima binnengetikt 6-0.

Franeker heeft dus goede zaken gedaan in de 4e klasse B, met 6 punten heeft het nu weer zicht op meer. Nummer 2 Makkum heeft 10 punten en daar tussenin staan dus 5 ploegen. Wanneer Franeker volgende week de goede lijn weet door te zetten ziet het er weer rooskleurig uit. Franeker reist dan af naar Garyp waar V en V ’68 de tegenstander zal zijn.