2e klasse 06

3 oktober 2020 12:30

Onbekend

Zo voor het einde van de eerste competitie toch nog even een nieuw deel van “wel en wee…..”

Deze is zeker ook het vermelden waard want JO12-2 moest zaterdag voetballen tegen koploper en kampioen DFC JO12-1.

Wat weten we van dit team. 4 gespeeld en 4 wedstrijden gewonnen met ruime cijfers. Op papier overduidelijk de beste ploeg. Vorig jaar was dit team JO11-1 en speelde toen eerste klasse. Ons team bestaat uit spelers die voor het overgrote deel vorig jaar derde klasse speelden. Op papier een hele kluif voor ons talententeam.

Op het complex aangekomen zagen we de tegenstander en was duidelijk in te schatten hoe dit team zou spelen. Fysiek spel en waarschijnlijk veel schoten van afstand want de jongens van DFC waren fysiek groter en sterker dan onze jongens en bij het inschieten werd er vaak hard en van afstand op doel geschoten.

De wedstrijdbespreking werd hierop aangepast en de Franeker boys wisten wat hun te wachten stond. De voorspelling bleek ook volledig te kloppen want in de beginfase was DFC wel sterker maar al hun doelpogingen waren schoten van afstand en zoveel waren het er niet want onze verdedigers zaten kort op hun directe tegenstanders zodat het schieten van afstand onmogelijk werd gemaakt. In de eerste helft kwam DFC ook niet echt tot uitgespeelde kansen.

JO12-2 zat vanaf het begin direct lekker in de wedstrijd. Er werden kansen gecreeerd en de Franekers namen brutaal de leiding tegen de kampioen. Onze flankspelers waren gevaarlijk omdat het positioneel goed stond en het veld goed breed werd gehouden bij balbezit. De Franekers kregen meer kansen en kwamen door goed samenspel zowaar op 0 – 2, ook door nonchalant uitverdedigen aan DFC zijde. Een stunt hing in de lucht en met iets meer geluk en precisie hadden de Franekers nog wel twee keer kunnen scoren. Helaas gebeurde dat niet.

Vlak voor rust wist DFC op 1 – 2 te komen, na een mislukte uittrap van onze keeper. Een foutje, maar dat mag en kan iedereen overkomen. Dat is voetbal en moeten we accepteren. Maar Franeker had een uitstekende eerste helft afgeleverd en dat was misschien wel de beste helft van dit seizoen.

Dan de tweede helft. DFC werd wel sterker, de duels werden fysieker en daar moet Franeker het nog niet van hebben en zeker niet tegen deze tegenstander. Maar JO12-2 hield stand. Keeper Sven verrichtte een aantal knappe reddingen en de tijd speelde ons steeds meer in de kaart. Dan na 15 minuten tijd voor de time-out bij een stand van 1-2 nog steeds in het voordeel van Franeker. Het zou echter nog wel een heel spannend kwartiertje worden en de jongens hadden al zoveel gegeven.

DFC kwam zowaar eens tot een echt uitgespeelde kans in het laatste kwartier en het was toen ook direct 2-2. Jammer voor de hard vechtende Franeker boys. Hierna knapte er iets, posities werden niet goed meer bezet en DFC kon alsnog de overwinning veilig stellen. Franeker kreeg nog wel kans om iets terug te doen, maar in dat laatste kwartier zat het net even tegen en kon DFC ongeslagen van het veld afstappen met een 4-2 overwinning. Die winst moest echter wel voor de helsdeuren worden weggesleept. Na afloop gaf hun coach ook toe dat JO12-2 het DFC wel erg lastig had gemaakt. Dit was hun lastigste wedstrijd tot nu toe en dat kunnen we als een groot compliment beschouwen.

De balans opmakend na de eerste competitie kunnen we stellen dat er progressie zit in het spel van JO12-2. Als iedereen zijn taken uitvoert die hoort bij de positie waar men speelt en als team het positiespel speelt wat we willen zien, dan is het een lastig te bespelen ploeg. Dit team is echter lerende en dat gaat met vallen en opstaan. We hebben in ieder geval vier interessante wedstrijden gezien waar JO12-2 in de meeste gevallen gewoon mee kan komen met de tegenstander. Het totaal van 4 punten uit 4 wedstrijden zegt dan ook niet het hele verhaal.

We bouwen rustig verder aan dit ploegje en kijken uit naar de nieuwe competitie-indeling. Met de progressie in het spel wat de boys laten zien, kan JO12-2 hierin wel eens gaan verrassen.