Scheidsrechter

A. (Ale) van Tuinen

Onbekend

Opstelling Franeker SC 1

Tollebeek – Door de coronamaatregelen moest de wedstrijd tussen vv Tollebeek en Sportclub Franeker zonder toeschouwers worden afgewerkt. Een kille en vooral stille bedoeling langs de lijn. Toch was er een warm welkom voor de live reporters van de gasten en de lokale media welke door de thuisclub werden ontvangen met een bakje koffie, waarvan akte.

Vorige week raakte Sportclub Franeker in extase nadat de ploeg in extremis de overwinning naar zich toe trok. Het bleek een collectieve overwinning en die lijn werd doorgetrokken in en tegen Tollebeek. De Franekers begonnen goed aan het duel en namen al snel het heft in handen. Nadat Franeker al een aantal keren dreigend was geweest kwam de eerste grote mogelijkheid op naam van de uitstekend spelende Karst Hannema. De aanvaller speelde zichzelf knap vrij en haalde diagonaal uit maar zijn schot vloog net aan de verkeerde kant van de paal naast. Tollebeek stelde daar maar weinig tegenover. De gasten waren goed ingesteld op de twee aanvalskrachten van Tollebeek, doelman Dennis Zijlstra en zijn defensieve kompanen hadden de zaakjes achterin goed voor elkaar.  Met bij vlagen prima veldspel maakte Franeker jacht op de openingstreffer. Na ruim een kwartier spelen was het Marco de Groot die aan de linkerkant van het veld doorbrak. De Groot beproefde zijn geluk en krulde de bal op schitterende wijze in de kruising, 0-1. Franeker bleef ook hierna baas op het veld, Tollebeek probeerde de aanvalsleiders wel te vinden maar deze konden geen potten breken. Aan de andere kant was het de zeer gedreven spelende Gerlof Dijkstra die dacht de 0-2 aan te tekenen. Na een prachtige actie vuurde Dijkstra de bal richting het doel van Tollebeek, maar met een katachtige reactie ranselde de doelman van Tollebeek de bal uit de kruising. Een paar minuten later kreeg Franeker de deksel op de neus. Letterlijk kwam de gelijkmaker uit de lucht vallen. Vanuit een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld mocht Marijn Brandsema geheel vrijstaand binnen koppen, 36ste minuut 1-1. Het antwoord van de Franekers liet niet lang op zich wachten. Een schitterende steekpass van Stijn van der Geest bracht Karst Hannema in stelling. De handenbinder passeerde een tegenstander en schoot vervolgens gedecideerd binnen, 1-2. Franeker leek voorrust de wedstrijd al in het slot te gooien, een kopbal van Johan de Vries op aangeven van Rob Postma leek binnen te vallen maar werd van de doellijn gehaald.

Na rust veranderde aanvankelijk niets aan het spelbeeld. Vier minuten na rust werd Marco de Groot gevloerd in het zestienmetergebied. De scheidsrechter kon niet anders dan naar de stip te wijzen. De Groot velde vervolgens zelf het vonnis, 1-3. Franeker leek door deze snelle treffer in de tweede helft in veilige haven te zijn maar kort hierna kwam de thuisclub uit een geslagen positie weer terug in de wedstrijd. Wederom kwam het doelpunt letterlijk uit de lucht vallen. De doelman van Tollebeek trapte de bal ver uit, door een miscommunicatie tussen de centrale verdedigers en de Franeker doelman kon aanvaller Rik Loman optimaal profiteren, 2-3. Hierna werd de wedstrijd rommelig, de thuisclub probeerde met opportunistisch spel het bolwerk van de gasten te slechten en de Franekers moesten even alle zeilen bij zetten. Eenmaal moest Dennis Zijlstra handelend optreden toen Loman vanaf rechts alleen op de doelman af kon gaan maar Zijlstra kwam als winnaar uit de strijd. Aan de andere kant was het Rob Postma die Franeker in veilige haven leek te schieten, zijn vrije trap ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Met vereende krachten probeerde de thuisclub tot kansen te komen maar het hechte Franeker collectief weigerde te capituleren.

Hoewel er nog wel degelijk werk aan de winkel is voor Sportclub Franeker, kan gebrek aan inzet de ploeg van interim-trainer Koen Oosterveld niet worden verweten. Aanstaande zaterdag ontvangt SC Franeker hekkensluiter De Wâlde dat naarstig op zoek is naar de eerste punten in de competitie. De wedstrijd is live te volgen via het twitteraccount @scfranekerlive er wordt tevens gewerkt aan een livestream door Sportclub Franeker, of dit er ook daadwerkelijk zal zijn is nog de vraag, blijf daarvoor de website www.scfraneker.nl in de gaten houden.