Derde overwinning op rij voor SC Franeker

De Walde 1

4e klasse A

10 oktober 2020 15:00

Opstelling

Franeker – Het voetballen zonder publiek zorgt voor een kille bedoening op de sportparken. Bij SC Franeker werd afgelopen week alles in het werk gesteld om het publiek toch de gelegenheid te geven de wedstrijd live te bekijken. Met de inzet van diverse vrijwilligers was de wedstrijd SC Franeker – De Wâlde live te volgen op YouTube. Met ruim 800 weergave is de wedstrijd goed bekeken.

Foto's: Marcel Teensma

Vanaf het beginsignaal had Franeker de regie in handen. De ploeg van interim-trainer Koen Oosterveld schoot uit de startblokken. Bij de eerste aanval van Franeker vond Rinand Post linker aanvaller Gerlof Dijkstra die na een actie Karst Hannema aanspeelde. Hannema legde de bal vervolgens panklaar voor Marco de Groot. De Franeker spits faalde niet en zette de thuisploeg al na drie minuten op een 1-0 voorsprong. De kijkers die Franeker een warm hart toedragen hoopten hierna op een doelpuntrijke middag. Maar niets bleek minder waar. De Wâlde had niet het vermogen om er een wedstrijd van te maken en beperkte zich tot opportunistisch spel terwijl bij de Franekers de balcirculatie in een te traag tempo verliep waardoor De Wâlde gemakkelijk overeind bleef. Toch had Franeker het zichzelf een stuk gemakkelijker kunnen maken. Na een pass van Stijn van der Geest ontsnapte Gerlof Dijkstra, hij zag Marco de Groot over het hoofd en ging voor zijn eigen kans, zonder succes, daar waar een passje breed op de Franeker spits vrijwel zeker Franekers tweede treffer had opgeleverd. Franeker had weinig te duchten van de gasten maar was aan de bal te slordig om tot uitgespeelde kansen te komen. Hierdoor bleef De Wâlde in de wedstrijd. Hilarisch was het moment dat scheidsrechter Bourakba floot voor de rust, hij deed dit alleen 6 minuten te vroeg. De ploegen waren al onderweg naar de kleedkamer maar kwamen een paar minuten later terug om de 6 minuten van de eerste helft alsnog uit te spelen.

In de tweede helft schroefde Franeker het tempo op en speelde de ploeg directer vooruit. De Franekers waren veel te vinden op de helft van de gasten, getuige ook het grote aantal hoekschoppen wat de Franekers verdiende. Karst Hannema was dichtbij Franekers tweede treffer. Na een prachtige pass van Stijn van der Geest kwam de behendige Hannema aan de bal, passeerde zijn tegenstander en beproefde zijn geluk in de korte hoek, de bal belande in het zijnet aan de verkeerde kant van de paal. Kort hierna was diezelfde Hannema zijn tegenstanders te snel af maar werd hij onreglementair gevloerd. Een vrijetrap bleef staan welke door Stijn van der Geest werd ingebracht. De kleinste man van het veld, Gerlof Dijkstra, kopte de bal precies op het uur binnen 2-0. Als Franeker in het vervolg van het duel zuiniger aan de bal was geweest had de score hoog kunnen oplopen. De Franekers mochten nog wel een keer juichen. Aan de basis stond debutant Jay de Vries. De pas 17-jarige Franeker is een aanstormend talent en dat liet hij direct zien. De Vries veroverde bal rondom het eigen zestienmetergebied en vond Marco de Groot die een één/tweetje aanging met de Vries, dit leek te mislukken maar De Vries kreeg de bal terug en opende op Gerlof Dijkstra die ineens kaatst op Marco de Groot, de Franeker spits stuurde vervolgens Dijkstra weg die een vrije doorgang had naar het vijandelijk doel, Dijkstra omspeelde de doelman en schoot de bal in het dak van het doel, 3-0.

Stijn van der Geest die gekroond werd tot “man van de wedstrijd” liet de kijker nog een keer genieten met een prachtige steekpass op Gerlof Dijkstra, laatste genoemde behield nu wel het overzicht maar voordat de ingevallen Jort Norder de bal kon binnen tikken werkte de verdediger van De Wâlde de bal weg. Hoewel Franeker vergat zichzelf te trakteren op een doelpuntenfestijn boekte het wel de derde overwinning op rij. Ook lijkt de ziekenboeg langzaam maar zeker leeg te lopen waardoor interim-trainer Koen Oosterveld meer middelen tot zijn beschikking krijgt. Aanstaande zaterdag reist Franeker af naar Sneek waar Waterpoort Boys de tegenstander zal zijn, aanvang 14.30u