Mannen KNVB beker Amateurs poulefase Groep 2 48

Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Na bijna een jaar zonder reguliere competitievoetbal was er afgelopen zaterdag weer een wedstrijd die er toe deed. De bekercompetitie traditioneel voorafgaand het seizoen zette uiteen en Franeker wachtte een thuiswedstrijd tegen 3e klasser VV Makkum.

Op het zonovergoten sportcomplex van SC Franeker wist ook het publiek de velden weer te vinden en konden zodoende van een levendige wedstrijd genieten. Het was Makkum die het bal opende en als eerste het doel van de tegenpartij onder vuur wist te nemen. Vanaf een meter of 18 werd keeper Dennis Zijlstra getest en deze wist het schot goed te pareren, vanuit buitenspelpositie werd er vervolgens wel raak geschoten maar dit werd uiteraard afgevlagd. Na deze waarschuwing voor Franeker was het vervolgens de ploeg van trainer de Jong die de teugels strakker aantrok en het spel naar zich toe trok. Met name de teruggekeerde Sander Hoekstra die vanaf de rechterzijde fungeerde wist voor een hoop onrust te zorgen in de Makkumer defensie. Na een kwartier was het dan ook Hoekstra die voor het eerste Franeker gevaar zorgde, na een goede actie waarbij  hij naar binnen kapte mocht hij vervolgens aanleggen voor een schot maar deze was geen probleem voor de sluitpost van de bezoekers. Het bleek een opmaat te zijn voor een Franeker offensief die met geduldig voetbal zorgde voor de voorsprong. In de 18e minuut was het raak voor de thuisploeg. Karst Hannema werd aan de linkerzijde weggestuurd en na het passeren van zijn directe tegenstander schoot hij op doel, de keeper kon deze inzet niet goed verwerken en vervolgens was het Hoekstra die op de goede plaats stond om de bal simpel binnen te tikken 1-0. Makkum wist even niet hoe men organisatorisch de dadendrang van de Franekers moest stoppen en de thuisploeg kon na een half uur spelen voor de tweede maal juichen. Ditmaal was het Gerlof Dijkstra die knap werd vrijgespeeld in het centrum voor het doel, zijn uithaal was zuiver en zodoende zette hij de 2-0 op het scorebord. De energie die Franeker tot dan toe in de wedstrijd wist te leggen kon men daarna niet meer opbrengen, het fysiek sterkere Makkum wist voor rust nog de belangrijke aansluitingstreffer te maken. Middels een lange bal werd de Franeker defensie in verlegenheid gebracht en men kon de bal niet wegwerken, het was Michel Nauta die voor Makkum snoeihard de 2-1 wist te maken. Kort na deze treffer floot de goed leidende arbiter voor rust.

In de tweede helft waarbij beide ploegen de nodige wissels doorvoerden was Franeker geen schim meer van wat men in het eerste bedrijf was en zodoende kantelde de wedstrijd in het voordeel van Makkum. Zoals eerder aangemerkt waren de bezoekers fysiek vele malen sterker en wist hier in de tweede helft voordeel uit te halen. Ook de tweede bal was constant voor hen en dus was het wachten op de gelijkmaker. Deze viel uiteindelijk in de 63e minuut toen Gerben de Boer de trekker wist over te halen na een splijtende pass vanaf het middenveld 2-2. Binnen 5 minuten kwam ook de 2-3 op het scorebord toen Rik Blanksma een corner binnen wist te koppen. De tank van Franeker was behalve lichamelijk ook in het koppie leeg toen de achterstand eenmaal op het scorebord stond en in de 72e minuut was het alweer vanuit een stilstaande situatie raak voor de bezoekers. Ditmaal vanuit een vrije trap aan de rechterzijde wist Michel Nauta zijn 2e treffer binnen te koppen 2-4. Het was in het tweede bedrijf voor Franeker voornamelijk tegenhouden en kijken naar wat de tegenstander deed, zonde na zo’n goede eerste helft. In de 82e minuut werd de marge nog iets groter toen Emiel Wijma zijn geluk mocht beproeven toen hij alleen op keeper Zijlstra mocht afkomen, hij faalde niet en bracht zodoende de eindstand op het scorebord.

Er kunnen uit deze wedstrijd een hoop lessen worden geleerd en daar zijn deze wedstrijden uiteindelijk ook voor bedoeld, de ploeg van de Jong weet waar het staat en mag de volgende wedstrijd proberen om het goede spel in de eerste 35 minuten nu langer vast te houden. A.s. zaterdag is Tzummarum de tegenstander, Franeker gaat dan op bezoek en de wedstrijd aldaar start om 14.30 uur.