8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

In de stad van uitersten zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen. De Franeker supporters verwachten met verzorgd voetbal mee te doen om de prijzen. Als dat zoals tijdens de seizoensouverture in eigen huis tegen vv Tollebeek, dan niet slaagt is de teleurstelling groot. Bij Tollebeek werd uit een ander vaatje getapt en daar hadden de Franekers het zichtbaar moeilijk mee.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte voor de afgelopen jaar overleden club-iconen Piet de Groot en Frans Poppes. Na het eerste fluitsignaal zochten beide ploegen naar het juiste ritme. De eerste mogelijkheid was nog voor de thuisclub, nadat de doelman van Tollebeek onder een hoekschop van Gerlof Dijkstra door ging, Marco de Groot kon net niet profiteren. Hierna namen de gasten geholpen door de vele foutieve passes aan Franeker zijde, het heft in handen. Na een kwartier spelen leverde dit de 0-1 op toen Luuk Boons geheel vrijstaand bij de tweede paal mocht afronden. Een paar minuten later kwamen de Franekers goed weg toen een afstandsschot via de paal in de handen van doelman Dennis Zijlstra belandde. Een vermoeid ogend Franeker kwam niet of nauwelijks onder de druk van Tollebeek vandaan. Na een half uur spelen kropen de Franekers opnieuw door het oog van de naald toen Tollebeek-spits Loman de bal voor leeg doel naast liep. De thuisclub werd slechts eenmaal gevaarlijk, nadat een voorzet van Cor Boonstra Gerlof Dijkstra bereikte maar deze kon zijn voet er niet goed tegen aan krijgen waardoor deze kans in rook opging.

Na rust leek er iets meer pit in het spel van de Franekers te komen. Al na twee minuten spelen was Marco de Groot dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet ging voorlangs. Hierna liet ook Sander Hoekstra van zich horen maar zijn inzet werd geblokt. Hoewel Franeker beter in de wedstrijd leek te komen ontbrak de overtuiging. Een vrije trap van Marco de Groot leek de stand in evenwicht te brengen, maar een prachtige redding van de doelman voorkwam de gelijkmaker. De hoekschop die resteerde bracht wel uitkomst. Stijn van der Geest bracht de bal in en de kopstoot van De Groot bleek de doelman nu wel te machtig, 1-1. Even leken de gasten te breken en leek bij Franeker de geest uit de fles te komen. Tien minuten na de gelijkmaker brak Gerlof Dijkstra door, hij had een vrije doorgang naar de keeper van Tollebeek, maar werd onderuit gehaald door een verdediger van Tollebeek. Scheidsrechter De Groot kon niet anders dan de speler met rood van het veld te sturen. De vrije trap werd gekeerd door de doelman, waarna Sander Hoekstra de rebound voor het intikken leek te hebben maar zijn inzet ging over het doel. Waar een ieder verwachtte dat Franeker de wedstrijd naar zich toe zou trekken, gebeurde dat slechts sporadisch. Aan de andere kant moest Johan de Vries aan de noodrem trekken na een slippertje van Rinand Post op de middenlijn, maar De Vries haalde het gevaar er met een prachtige tackel op de bal uit. In de allerlaatste seconde van de wedstrijd kreeg Franker de uitgelezen kans om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Ricardo Twijnstra stuurde Gerlof Dijkstra weg. Dijkstra behield het overzicht en vond Karst Hannema, zijn inzet werd nog geblokt door een verdediger waarna de bal prompt voor de voeten van Sander Hoekstra viel. Hij leek Franeker aan een gestolen overwinning te helpen maar op de doellijn werd zijn inzet gekeerd door een verdediger en de doelman van Tollebeek. Daarmee deelden Franeker en Tollebeek de punten.

Komende zaterdag gaat SC Franeker 1 op bezoek bij vv Delfstrahuizen 1 | aanvang 14.30 uur.