Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

In november 2021 toen SC Franeker verloor van Waterpoortboys met 2-1 stond men op de 9e plaats. Met 5 keer verlies, 3 keer winst en één keer gelijk was het humeur verre van goed te noemen. Maar zie nu, begin mei 2022 staat men op een 2e plaats en is het kampioenschap zelfs nog iets tastbaars al is Bolsward wel de favoriet.

Afgelopen zaterdag kwam Delfstrahuizen op bezoek, in de heenwedstrijd waren zij nog de baas over Franeker met 2-1 maar ditmaal was SC Franeker een maatje te groot voor de bezoekers. Wel kwamen zij op een voorsprong in de 6e minuut nadat de gastheren vergaten te verdedigen na een voorzet vanaf de linkerzijde, het was Ditmer Slump die in alle vrijheid raak mocht koppen 0-1. Na dit doelpunt was het de ploeg van Patrick de Jong die de touwtjes in handen nam. Van achteruit probeerde men verzorgd voetbal op de mat te leggen al slaagde dit in het eerste half uur nog niet zoals gewenst al kreeg men wel twee 100% kansen. Het was Marco de Groot die in eerste instantie van dichtbij niet raak wist te schieten en in de rebound was het Karst Hannema die zijn poging door de sluitpost gekeerd zag worden. Na het half uur verschoof de thuisploeg iets in opstelling waardoor de bal makkelijker rond ging en de tegenstander zich stuk liep op het Franeker spel. In de 35e minuut resulteerde dit in de gelijkmaker, Sander Justin Hoekstra werd perfect bediend door Rob Postma en Hoekstra wipte de bal vervolgens keurig over de keeper heen het doel in 1-1. Drie minuten na de gelijkmaker was het dezelfde Hoekstra die Franeker op voorsprong zette, uit de rebound nam hij de bal vanaf 18 meter vol op de pantoffel waardoor de bal werkelijk als een raket binnenvloog 2-1. Delfstrahuizen was er mee aan en was rijp voor de slachtbank, Karst Hannema leek de score uit te breiden nadat hij na een knappe aanval binnen wilde tikken maar de keeper met een teen wist te redden. De 3-1 viel uiteindelijk nog wel voor rust, de Groot mocht tot eigen verbazing alleen op de keeper af nadat hij de bal op ongeveer 3 meter buitenspel ontving en met deze kans wist hij wel raad door de bal simpel raak te schieten.

In de tweede helft kwam Franeker niet tot nauwelijks meer in gevaar. Zelf kreeg het enkele kleine kansjes via Hannema en Hoekstra om de 4e te maken maar een bal over en naast zorgden niet voor een hogere score. Aan de andere kant werd Delfstrahuizen zowaar gevaarlijk na een snelle uitbraak, de inzet was Dennis Zijlstra al voorbij maar de ingevallen Jan van Duijn wist de bal op de lijn te keren. In de 84e minuut was het de Groot die voor de tweede maal wist te scoren en zodoende de 4-1 op het scorebord wist te zetten. Vanaf links zette Franeker een snelle aanval op en uiteindelijk was het Gerlof Dijkstra die de Groot op maat bediende en laatstgenoemde simpel raak wist te tikken. In de allerlaatste minuten was het slotakkoord voor de bezoekers, de 4-2 kwam tot stand na een snelle counter en vervolgens werd de bal snoeihard langs doelman Zijlstra geschoten.

Met deze winst op zak stijgt Franeker dus wederom op de ranglijst en heeft het op Bolsward na alle ploegen onder hen. De verschillen zijn echter nog steeds miniem en dus is het zaak om scherp te blijven komende weken. Deze week moet Franeker dinsdagavond op bezoek bij Creil/Bant en staat voor a.s. zaterdag een uitwedstrijd tegn QVC op het programma.