Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Franeker - Na enkele maanden op kunstgras gespeeld te hebben mocht er afgelopen zaterdag weer eens op het hoofdveld geacteerd worden. Met een lekker lentezonnetje op de mat leek het er mooi bij te liggen maar in werkelijkheid was voetbal een haast onbegonnen zaak. Zowel SC Franeker als De Walde ondervonden enorme hinder van een veld dat niet of nauwelijks onderhouden was en meer weg had van een knollentuin dan een voetbalveld. Dat de thuisploeg uiteindelijk toch de volle buit wist te pakken was een grote opluchting.

Lang hoefde het thuispubliek niet te wachten op het eerste doelpunt voor de Franekers, het was al in de 7e minuut raak voor Gerlof Dijkstra. Rob Postma wist de bal op maat bij hem te bezorgen en Dijkstra wist de bal hierna in de verre hoek te deponeren 1-0. De gasten die voor deze wedstrijd al tweemaal op rij ruimschoots hadden verloren wisten echter binnen 2 minuten de achterstand alweer ongedaan te maken. Een voorzet vanaf de rechterzijde vloog over twee verdedigers heen en zo belande de bal bij de 2e paal voor de voeten van Tiemen Landman die hierna simpel binnen wist te tikken. Na dit doelpuntrijke begin ontstond er een lange periode waarin beide ploegen weinig wisten te creëren, mede door het belabberde veld was goed voetbal niet mogelijk en werd er vooral fysiek veel gevraagd van de spelers. In de 25ste minuut was het Marco de Groot die een kansje achter zijn naam kreeg, hij werd vanuit het midden aangespeeld maar zijn inzet vloog voor het doel langs. Postma die al een assist achter zijn naam had staan wist de Franekers in de 38ste minuut weer op voorsprong te zetten. Hij frommelde zichzelf door de verdediging heen en wist vervolgens in 2e instantie de 2-1 binnen te schieten. De thuisploeg kreeg vijf minuten later de kans om de voorsprong uit te breiden maar de overigens uitstekend spelende Karst Hannema liet de grote kans liggen nadat hij voor een leeg doel de bal ruimschoots over schoot. De Walde wist vervolgens 44e minuut weer langszij te komen, vanuit een vrije trap werd de verdediging weer geklopt in de lucht en nu mocht er raak gekopt worden 2-2. De eerste toeschouwers liepen na dit doelpunt al richting kantine in de wetenschap dat de ploegen met gelijke stand de thee zouden gaan nuttigen. Dijkstra die deze middag het vizier op scherp had staan wist echter nog voor rust de thuisploeg voor de derde maal op voorsprong zetten, hij kreeg de bal op randje van de zestien aangespeeld draaide hierna één keer en schoot vervolgens hard raak 3-2.

In de 2e helft liet De Walde zien dat het niet vies is van werkvoetbal en stroopte het de mouwen op om Franeker onder druk te zetten. Regelmatig wist men de oversteek te maken en Franeker wat zichtbaar moeite had kon een hele tijd geen vuist maken tegen de intenties van de bezoekers. Alle inzet ten spijt kwamen er geen grote kansen om deze middag voor de derde maal op gelijke hoogte te komen. In de 75e minuut kwam Franeker eindelijk weer eens op de helft van de tegenstander, de ingevallen Cor Boonstra werd op de linkerzijde weggestuurd en hij mocht opstomen tot in het strafschopgebied. Waar hij misschien beter zelf had kunnen uithalen probeerde hij de bal bij de mee opgelopen Hannema te krijgen maar hier kon de laatste linie een stokje voor steken. De kans was voor De Walde het signaal om er nog maar weer eens een schepje bovenop te doen en in de 80e minuut kreeg men loon naar werken. Vanuit een corner kopte Jouke-jan de Vries de 3-3 op het scorebord. Gezien de verhoudingen had dit niets eens zo’n rare einduitslag geweest maar er gebeurde nog het één en ander in de laatste 10 minuten. Als eerste kreeg de thuisploeg in de 88e minuut een penalty toegewezen van de leidsman, Dijkstra die iets eerder dan de tegenstander bij de bal was werd onderuit getikt en De Groot mocht aanleggen om de voorsprong op het bord te schieten. De penalty was niet eens zo raar genomen maar de sluitpost wist met een knappe snoekduik de bal te keren en deze redding werd groots gevierd door de gasten. De Walde wat het puntje wel goed kon gebruiken ging echter na deze boost alsnog de bietenbrug op toen Dijkstra in de 92ste minuut voor de derde maal het net deed bollen. De bal die nog maar eens het strafschopgebied in werd gespeeld werd door hem juist beoordeeld, nam de bal aan en schoot Franeker uiteindelijk toch nog in veilige haven, 4-3.

Het was zeker niet een goede wedstrijd, het voetbal werd ook bemoeilijkt door een in zeer slechte conditie verkerende grasmat, maar de overwinning telt wel degelijk en zodoende stijgt Franeker twee plaatsjes op de ranglijst naar plek 7 met een wedstrijd minder. Zaterdag gaat Franeker op bezoek bij rode lantaarn drager NOK.