8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Franeker - Het was afgelopen weekend weer stil rond het veld, maar op het veld werd de stilte ruimschoots gecompenseerd door voornamelijk het Franeker gejuich. Maar liefst vier keer konden de geel/blauwen uit hun dak gaan.

De blessuregolf waardoor de ploeg van Sportclub Franeker trainer Patrick de Jong werd geteisterd lijkt over het hoogtepunt heen te zijn. Franeker kon weer eens aantreden in de formatie waarbij ze zich kunnen en willen meten met de top van de competitie. Zaterdag kwam de nummer 2 van de competitie QVC op bezoek. De ploeg uit Stavoren onder leiding van trainer Ype Haytema die overigens aan zijn laatste seizoen bezig is voor QVC had tot dit moment nog niet één keer verloren en wist bovendien koploper Bolsward in de vorige speelronde in bedwang te houden. Vorige week verraste QVC in de beker door 2e klasser LSC te verslaan (4-2). In de eerste helft was het eerste kwartier voornamelijk aftasten en had Franeker iets meer het initiatief, een verademing overigens om te zien in een wedstrijd is dat beide ploegen de intentie hadden om te voetballen. In minuut 16 waren het wel de bezoekers die de leiding namen door een penalty. Een aanval leidde ertoe dat de bal voor de goal langs vloog en Willem van Duijn die de bal weg wilde werken gleed hierbij uit en kreeg ongelukkig de bal tegen zijn hand. Wieger Zwaan pakte dit cadeautje uit en zette QVC op voorsprong, 0-1. SC Franeker is dit seizoen vaker op achterstand gekomen om daarna geforceerd op zoek te gaan naar een aansluitingstreffer. Zaterdag bleven de Franekers rustig en bleef het geconcentreerd voetballen. Er waren mooie combinaties en het leek dan ook een kwestie van tijd dat de partijen weer in evenwicht zouden komen. Toch was het Dennis Zijlstra die vlak na de openingstreffer met een uitstekende redding zijn ploeg in de wedstrijd hielt. Dit gaf het team een extra boost. In de 37e minuut was het eindelijk raak. Een goed aangesneden vrije trap van Rob Postma werd door Marco de Groot raak gekopt, 1-1. De bezoekers maakten zo nu en dan met goed voetbal wel de oversteek maar tot grote kansen leidde dit niet. De Franeker verdediging stond als een huis en gaandeweg de wedstrijd hadden zij de zaakjes steeds beter voor elkaar. Net voor rust counterde de Franekers naar een voorsprong. Na een afgeslagen aanval kwam Karst Hannema aan de bal en zette Edwin Hiemstra aan het werk. Hiemstra behield hierna het overzicht en bezorgde de bal bij Sander Hoekstra, Hoekstra speelde zijn tegenstander uit en schoot daarna knap raak, 2-1.

Na rust was het ook voornamelijk Franeker wat de klok sloeg. Onder aanvoering van Rob Postma die overigens een dijk van een wedstrijd speelde werden de gasten met de rug tegen de muur gezet en kreeg QVC niet de ruimte om gevaarlijk te worden. In de 47ste minuut was het bijna De Groot die zijn tweede van de middag wist te maken, een prima voorzet van Hannema kon door hem net niet worden binnengeschoten. Hannema die overigens ook de gehele middag een plaag voor de tegenpartij was wist in de 72ste minuut Gerlof Dijkstra te lanceren en laatstgenoemde wist hierna de keeper redelijk eenvoudig te passeren, 3-1. Het doelpunt werd uitbundig gevierd en voelde als een bevrijding en beloning voor het vertoonde spel. De score had na dit doelpunt wel verder opgeschroefd kunnen worden daar zowel Hoekstra als De Groot nog een goede kans kregen maar de ballen gingen voorlangs en naast. In de slotminuut kwam alsnog het 4e doelpunt op het scorebord toen ditmaal een speler van QVC de bal ongelukkig op de hand kreeg en de leidsman ook nu onverbiddelijk naar de stip wees. Spits De Groot haalde te trekker over en bepaalde de eindstand op 4-1. Aankomend weekend staat een uitwedstrijd tegen Waterpoortboys op het programma, de wedstrijd start om 14.30 uur. (Foto's zijn gemaakt door Marcel Teensma)