Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Franeker trainer Patrick de Jong ziet zijn ploeg, ondanks het verlies van vorige week tegen WPB,  stappen maken. Hij wilde dan ook niet zomaar stoppen en zonder gevoetbald te hebben de winterstop in gaan. In SDS werd een waardig tegenstander gevonden. De Franekers toonde in de eerste helft het gelijk van hun trainer aan. De thuisclub speelde geduldig en voetbalde zich regelmatig onder druk van SDS uit. Franeker kende fases met langdurig balbezit en wist hieruit ook enkele kansen te creëren. Eerst nam Rob Postma het doel van Jaap Toering onder vuur maar de sluitpost wist te keren. Kort daarna beproefde Sander Hoekstra zijn geluk met een stift maar zag de bal net over de deklat vallen. Na een kleine twintig minuten spelen speelde Karst Hannema zich knap vrij en kwam alleen op doelman Toering af, die laatste wist Hannema van het scoren af te houden. Aan de andere kant werd SDS eenmaal echt gevaarlijk, Lourens van der Pol leek de score te openen maar doelman Dennis Zijlstra stond een treffer in de weg. Franeker speelde misschien wel haar beste helft van het seizoen, zuur dat dit in een oefenwedstrijd gebeurd. Maar het geeft wel aan dat de stijgende lijn waar Franeker-trainer De Jong over sprak is bevestigd. Gerlof Dijkstra werd na een fraaie aanval knap vrij gespeeld, oog in oog met doelman Toering wist Dijkstra na een half uur spelen de Franekers op een dik verdiende 1-0 voorsprong te zetten.  Voor rust kreeg Franeker nog een aantal mogelijkheden om de score uit te breiden. Marco de Groot kreeg de grootste mogelijkheid maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Toering.

In de tweede helft wisselde Franeker liefst acht spelers en daarmee kwam vrijwel de gehele selectie aanspelen toe. Van het veldoverwicht wat de thuisclub in de eerste helft had was geen sprake meer. SDS zocht veelvuldig de aanval maar in de eindfase kon het Franeker geen pijn doen. De eindpass was niet goed verzorgd of doelman Irolt Biesma wist erger te voorkomen. Na ruim een kwartier spelen in de tweede helft kreeg Franeker wat meer vat op het spel van de gasten. In de 65ste minuut passte aanvoerder Edwin Hiemstra op Gerlof Dijkstra de die bal in één vloeiende beweging meenam langs zijn tegenstander en daarmee een vrije doortocht had naar doelman Toering. De grensrechter van SDS gooide roet in het eten door zijn vlag omhoog te steken, discutabel want van buitenspel kon geen sprake zijn. Daarmee werd een prachtige aanval van de thuisclub geëlimineerd. Een kwartier voor tijd gaf scheidsrechter Mark Ypma SDS een strafschop na een vermeende handsbal van Mathieu van der Veen. Wierd Hofstra schoot de bal onberispelijk achter doelman Biesma. De Franekers zouden de wedstrijd nog we naar zich toe trekken. Wederom een verzorgde aanval stond aan de basis van het doelpunt. Mathieu van der Veen werd bereikt in het zestienmetergebied van SDS, behield het overzicht en gaf voor op Gerlof Dijkstra die zijn tegenstander en de keeper op het verkeerde been zette en de bal tegen de touwen schoot, 2-1. Met deze overwinning gaat Sportclub Franeker de winterstop in en hoopt het net als alle andere clubs uit de regio in januari de competitie te hervatten.