Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Het was zaterdag goed vertoeven aan en op het veld. Franeker nam het in eigen huis op tegen Top’63, na 90 minuten klonk er gejuich bij de thuisclub. De Franekers zijn in 2022 nog ongeslagen en kunnen voorzichtig omhoog kijken.

In de eerste helft waren beide ploegen lang aan het zoeken naar de juiste tactiek en wisten dan ook niet tot kansen te komen. De eerste serieuze kans kwam op naam van Sander Justin Hoekstra toen hij in het 16-meter gebied opdook, zijn schot was echter een prooi voor de doelman. Het hek was vervolgens van de dam want na de kans voor de thuisploeg was het nu de beurt aan de bezoekers. Een goede steekbal door de laatste linie van Franeker bracht de spits van Top’63 in de gelegenheid tot scoren maar ook Dennis Zijlstra was goed bij de les en kon de bal naast tikken. De gasten hadden de zaken goed op orde en wisten het spel van de Franekers te ontregelen. Hoewel Franeker wel een optisch overwicht had was het te slordig in de passes om gevaarlijk te worden. In de 42ste minuut doorbrak Franeker het slordige spel en volgde er een vlot lopende aanval waarbij Sander Hoekstra zichzelf lanceerde en vervolgens een prima voorzet afleverde aan Sander Justin Hoekstra die heel beheerst met buitenkant schoen raak schoot, 1-0. De score kon vervolgens nog in het eerste bedrijf verdubbeld worden toen Gerlof Dijkstra zichzelf vrij wist te spelen maar zijn schot vloog net voor het doel langs.

In de tweede helft was het Franeker wat de klok sloeg en ook voor het eerste gevaar zorgde. Rob Postma wist Karst Hannema weg te sturen en zodoende mocht laatstgenoemde alleen op de keeper af, echter op weg naar het doel beroerde hij de bal met de hand en werd zodoende teruggefloten. Zoals vaker dit seizoen mocht de tegenpartij toch weer in de wedstrijd komen. Een verre ingooi vanaf de rechterzijde stuiterde tussen een aantal Franekers in, keeper Zijlstra bleef staan en Willem van Duijn raakte de bal ongelukkig waardoor deze achter zijn eigen doelman belandde, 61ste minuut 1-1. Franeker was weer scherp en zette na dit doelpunt aan. De eerste mogelijkheid om weer op voorsprong te komen kwam op naam van Dijkstra, een goede voorzet van Marco de Groot werd echter door hem voor een bijna leeg doel over gekopt. In de 71ste minuut was het voor de rappe aanvaller wel raak. Na een prachtige aanval via Stijn van der Geest, Marco de Groot beproefde Sander Hoekstra zijn geluk. De doelman van Top’63 wist de bal nog te keren maar in de rebound was Gerlof Dijkstra er als de kippen bij om van dichtbij raak te schieten, 2-1. Top’63 kwam er niet meer aan te pas na deze tegenslag en Franeker zette nog maar eens aan om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Hannema die regelmatig een plaag was voor de verdedigers van de tegenpartij kreeg de kans om te scoren maar eenmaal voor de keeper was zijn inzet niet krachtig genoeg en werd gekeerd. Sander Hoekstra schoot Franeker uiteindelijk in de 81ste minuut in veilige haven. Na een voorzet vanaf links kreeg hij de bal voor zijn voeten, stuurde zijn tegenstander het bos in en schoot vervolgens de bal kiezel hard in het dak van het doel, 3-1. Franeker mocht hierna nog eenmaal gevaarlijk worden, de ingevallen Mathieu van der Veen kreeg een levensgrote kans toen hij een hoge bal goed inschatte en vervolgens alleen op het doel af mocht stormen. De keeper stond iets te ver voor zijn doel en Van der Veen probeerde de bal hierover heen te lepelen, het idee was goed maar de uitvoering iets minder waardoor de sluitpost van Top’63 als winnaar uit de strijd kwam. Hierna was het einde wedstrijd en wist Franeker de punten in eigen huis te houden. Een nuttige overwinning voor de Franekers die door deze overwinning aansluiting houden met de grote subtop.

Zaterdag dient men af te reizen naar Tollebeek, de uitwedstrijd start om 15.00 uur.