8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Franeker 10 september 2022,

Om kwart voor 9 trapte de mannen van de JO9-2 af voor de wedstrijd tegen LAC Frisia.

In de eerste speelronde had LAC Frisia tegen de JO9-1 van Franeker gespeeld, dus men was bij de 9-2 op de hoogte van de kwaliteiten van Frisia. Na een goeie warming-up en laatste motiverende woorden van de coaches wilde Franeker scherp beginnen.

Toch was het Frisia die al vroeg op voorsprong kwam. Franeker wilde van achteruit opbouwen, maar speelde hierbij voor de voeten langs van de spits van Frisia. Deze twijfelde niet en schoot de bal ineens van vijf meter langs Jetse, die van deze afstand en met deze snelheid de bal alleen langs hoorde komen.

Franeker liet zich niet van de wijs brengen door deze vroege tegengoal en bleef geduldig opbouwen en - als de bal eens verloren werd - fel strijden om de bal al op het middenveld terug te veroveren. Slot op de deur was Hidde, die menig duel aanging en daar vaak ook als winnaar uit naar voren kwam. Wanneer Frisia dan eens in de buurt van de goal kwam was de druk zo hoog dat de schoten richting misten.

Uit een van de mislukte pogingen van Frisia om gevaarlijk te worden was de bal voor de prima keepende Jetse, die de doeltrap snel nam naar Lars. Lars draaide bij zijn man weg en na een rush via de linker zijlijn schoot hij de bal vanaf de cornervlag voor de goal langs. De keeper van Frisia kon de bal alleen maar naar beneden slaan, waar Sverre en Jesper al klaar stonden. Sverre blokte de keeper en Jesper ontfutselde goed de bal en kon hem van dichtbij binnenschieten voor de 1-1. Binnen tien minuten had Franeker de opgelopen schade al hersteld.

Na dertien minuten spelen kwam Frisia over de as dan toch eens uit voor de goal van Franeker maar Jetse greep goed in en wist de bal met zijn rechterbeen uit de goal te houden. Jetse, die sowieso allert keepte, ging nog direct achter de bal aan voorkwam zo een rebound van de meegelopen tweede speler van Frisia. Nog mooier was het dat uit de uittrap die volgde Jetse de bal over alles en iedereen heen schoot en de keeper van Frisia zich verkeek op de stuit die de bal meekreeg. Jesper was slim meegelopen en hoefde de bal enkel nog over de lijn te duwen langs de grabbelende keeper.

Vier minuten later voorkwam Jetse een goal van Frisia door de bal goed uit de rechterbenedenhoek te duwen. Uit de corner die volgde werd door Lars de bal veroverd en via een één-twee met Jesper kwam Lars uit voor de keeper van Frisia. Dit één op één duel werd door Lars zijn voordeel beslecht. De bekeken schuiver langs de keeper betekende de meer dan verdiende 3-1 voor Franeker.

Eén minuut later gaf Frisia direct antwoord en liet het zien waar het zo gevaarlijk in kan zijn. Een bal over de as kwam na een verloren duel voor de voeten van de spits van Frisia, die niet twijfelde en, net als in de tweede minuut, de bal ineens in de verre hoek langs Jetse schoot; 3-2. Zo was de spanning, in ieder geval qua stand, vlak voor rust toch terug en zat Frisia weer in de wedstrijd.

Franeker was echter niet van plan om Frisia lucht te geven. Het doel werd direct weer enkele malen onder vuur genomen en Frisia bezweek uiteindelijk onder de druk. Uit een doeltrap van Frisia onderschepte Sverre de bal waarna hij Lars vrij voor de goal kon zetten. Zijn schot kon door de keeper alleen maar over de zijlijn geschoten worden. Lars nam deze bal snel en speelde Laurens aan, die van zestien meter de bal met links onder de keeper doorschoot. De marge van twee was hersteld en Franeker keek met goeie moed al naar de rust. Jetse moest vanaf de aftrap echter nog een keer reddend optreden, waarna men met de 4-2 ruststand aan de limonade ging.

De tweede helft was 8 seconden onderweg toen Franeker al bijna toesloeg. De bal kwam na een duel op het middenveld via Lars bij Stef, die de bal goed naar de linkerhoek schoot. De keeper van Frisia was echter scherp en sloeg de bal uit de goal. Daarna bleef het spel vrij lang op en neer gaan, zonder dat er hele grote kansen te noteren waren voor de beide goals.

Tot de 28ste minuut, waarin Franeker weer slim gebruik maakte van een dodespel situatie. De bal lag op de rechterzijlijn waar Lars indribbelde, langs zijn tegenstander glipte en de bal richting de rechter kruising schoot. De keeper van Frisia zat er nog aan, maar kon de bal alleen maar hoger in de kruising duwen; 5-2.

Franeker bleef als team goed voetballen en vooral ook goed werken voor elkaar. Hierdoor kon Frisia eigenlijk niet gevaarlijk worden en als er al een bal richting - de in de tweede helft keepende - Sytse-Gosse dreigde te komen, gooide iemand zich wel voor de bal. Zo voorkwam Hidde na een half uur de 5-3, door een schot van dichtbij nog over de eigen goal te duwen met een goed blok.

Ondanks het harde werken, of misschien juist daardoor, kwam Frisia toch nog op 5-3. In een poging om een lange bal van Frisia onschadelijk te maken, viel de bal op een scheenbeen van een speler van Franeker, waardoor Sytse-Gosse naar de ene hoek dook en de bal de andere hoek in vloog.

De koppies gingen hierna echter niet hangen, de mouwen werden nog eens opgestroopt en Frisia werd van het kastje naar de muur gestuurd. Twee minuten later leverde dit direct weer een goal op. Jesper kwam links voor de goal uit, maar zijn schot kon gekeerd worden door de keeper. Sverre en Jesper doken samen op de afvallende bal, die door Frisia hierdoor blind vooruit geschoten moest worden. Hier stond Lars echter al klaar om van 11 meter keihard af te drukken; 6-3.

In de 40ste minuut bleek toch maar weer dat je scherp moet zijn tot het einde. Franeker vergat wederom dat uitverdedigen door het midden gevaarlijk is. Ook nu kwam de bal zo voor de voeten van een van de aanvallers van Frisia, die ook deze bal in één keer goed binnenschoot. Sytse-Gosse dook naar de goeie hoek, maar de bal was zo zuiver dat de 6-4 niet te voorkomen was. Hoewel Frisia amper aan aanvallen toegekomen is deze wedstrijd, schieten ze op deze manier wel drie ballen goed tegen de touwen; knap staaltje afronding.

Aangezien de scheidsrechter van dienst zich wel leek te vermaken was de wedstrijd echter nog niet afgelopen, dit bleek uiteindelijk niet in het nadeel van Franeker te wezen.

In de 42ste minuut nam Laurens een corner aan de rechterkant richting Lars. Op dat moment kwamen er direct vier man van Frisia op Lars af, maar het mocht niet baten. Hij schoot tussen alles en iedereen door de 7-4 langs de keeper van Frisia.

In de 48ste! en laatste minuut kwam Franeker met de allermooiste aanval van de hele wedstrijd. Aan de linkerkant, ter hoogte van de middenlijn, nam Lars de intrap naar Laurens, die de bal ineens hoog vooruit speelde. Hier stond Jesper klaar om de bal met de borst opzij te leggen voor de goal langs. Sverre kaatste de bal, met zijn rug naar de goal ineens op Jetse, die de bal weer naar Jesper speelde. Jesper haalde bal onder zijn voet door terug, speelde hiermee de laatste man van Frisia uit en schoot de bal laag in de linkerhoek voor de 8-4.

Deze laatste goal was een mooie weergave van het veld- en voetbaloverwicht wat Franeker op de mat legde. Als men op deze voet verder gaat, kon het naast een heel leuk seizoen, ook nog wel eens een heel mooi seizoen worden.

De volgende wedstrijd is aanstaande zaterdag, om 08:45 thuis tegen FVC JO9-1, komt allen!