Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Een streekderby met twee gezichten, zo mag je de wedstrijd na 90 minuten wel noemen. Het vele publiek langs de lijn zag beide ploegen een helft uitblinken en daarom is het gelijke spel een goede weerspiegeling van de spannende pot voetbal.

De eerste helft was duidelijk voor de gastheren, Franeker schoot werkelijk uit de startblokken en de eerste kans die aandiende werd direct verzilverd. Sander Prins vorige week ook al belangrijk voor de ploeg liet wederom zien dat hij een prima schot in de benen te hebben. Prins ontving de bal aan de rechterzijde sneed naar binnen en poeierde vanaf 18 meter gedecideerd binnen, 2e minuut 1-0. Vijf minuten na de openingsgoal leek Rob Postma het kunsstukje van Prins te herhalen toen hij vanaf 16 meter de bal richting de kruising stuurde maar ditmaal was het de sluitpost van AVC die met een mooie save de bal wist te keren. In de omschakeling was het vervolgens Tim Grond die namens de bezoekers de enige kans van de eerste helft kreeg maar na een voorzet vanaf de linkerzijde had hij het vizier nog niet op scherp. Franeker trok de teugels hierna nog maar eens aan en kreeg een aantal goede kansen om de wedstrijd voor rust al in het slot te gooien. Nog voordat het eerste kwartier gespeeld voorbij was kreeg Jan-Tymen Eisma een 100% kans om de Franekers op 2-0 te zetten. Een aanval over links waarbij Jay de Vries de achterlijn wist te halen zette goed voor, Eisma kon de bal zo binnen lopen maar vergat de voet tegen de bal te zetten waardoor de kans een kans bleef. In de 25e minuut kwam Franeker er ditmaal via de rechterzijde doorheen, Prins zette de bal voor en bij de tweede paal kon Sander Hoekstra simpel binnen tikken maar waar hij het binnen tikken met links had moeten doen probeerde hij het met de rechtervoet en zodoende kreeg hij de bal naast het doel. In de laatste 5 minuten van het eerste bedrijf kwam de goed spelende Prins er maar weer eens doorheen vanaf rechts en kwam weer met goede voorzet, Eisma kreeg zijn 2e kans om op het scorebord te komen maar zijn kopbal miste richting waardoor de bal naast vloog.

De tweede helft was zoals gezegd een heel ander spelbeeld. AVC dat in de rust hun zegeningen heeft geteld nadat ze 45 minuten onder vuur hadden gelegen maar slechts één tegentreffer hoefden te incasseren tapten het vanaf de aftrap nu uit een heel ander vaatje. Men overrompelde de gastheren en binnen 4 minuten wist Grond de gelijkmaker tegen de touwen te schieten. Het eerste schot op goal wist keeper Ramon de Jong nog te keren maar de afvallende bal was dus voor de spits van AVC die hier wel raad mee wist 1-1. Direct na dit doelpunt dachten de bezoekers ook de voorsprong al te pakken, een mooi schot wat onderweg was naar de kruising kon onschadelijk worden gemaakt door de Jong die de bal katachtig wist te pareren. Franeker wat duidelijk even niet wist hoe met deze nieuwe situatie om te gaan kon nu alleen maar in de achteruit en het goede spel van de eerste helft was lange tijd niet te zien en men beperkte zich tot enkele lange ballen om onder de druk vandaan te komen. Net als AVC in de eerste helft kreeg men in de tweede helft amper kansen maar wisten de gastheren tegen de verhouding in op dat moment wel een doelpunt te maken. Jan van Duijn kreeg even voor het doelpunt al een kansje maar deze werd nog over geschoten, invaller Thimo Hellinga wist wel raad met zijn kans. Hellinga werd vanaf rechts in het zestien-meter gebied bediend door Prins en twijfelde niet, de bal werd door hem strak raak geschoten in de verre hoek 83e minuut 2-1. AVC zette in de eindfase nog maar eens aan en werd uiteindelijk beloond op basis van het spel in het tweede bedrijf. Na een scrimmage voor de goal van de Jong kreeg Rob Postma de bal tegen zijn arm en de leidsman wees ineens naar de stip waarbij Postma tevens de rode kaart kreeg gepresenteerd. De bal op de stip leggen kan gedaan worden maar de kaart die volgde was iets overdreven. De penalty werd opgeëist door doelpuntenmachine Grond en ondanks dat keeper de Jong de bal nog met de voet wist te beroeren ging de bal er via onderkant lat wel in 90e minuut 2-2. De laatste kans van de wedstrijd was er nog voor de Franekers, Prins probeerde het nog maar eens van afstand en de bal leek in de verre hoek te verdwijnen maar de sluitpost van AVC wist er toch nog een hand achter krijgen.

Op basis van de gehele wedstrijd is een gelijkspel een goede weerspiegeling al had Franeker het in de eerste helft al moeten beslissen. Aankomende zaterdag is men kalendervrij en dus staat de komende competitiewedstrijd gepland op 29 oktober waarbij de Franekers het gaan opnemen thuis tegen Willemsoord.

Foto's zijn gemaakt door Marcel Teensma.