Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Afgelopen zaterdag stond de laatste competitiewedstrijd van 2022 op het programma om vervolgens op 21 januari 2023 weer te beginnen. De mooie serie overwinningen wisten de Franekers te verlengen al zag dat de eerste helft er nog niet naar uit. Echter na 90 minuten voetbal wist ook Creil-Bant dat men puntloos huiswaarts zou keren.

De eerste helft was het voor het team van Johannes Veenema niet om over naar huis te schrijven, veel onnodig balverlies en een tegenstander die goed stond opgesteld zorgden ervoor dat er maar weinig viel te genieten voor de thuisploeg. Sterker nog Creil-Bant dat met lange ballen de vleugelaanvallers in stelling wist te brengen brachten meer gevaar dan de thuisploeg. Het openingsdoelpunt kwam in de 18e minuut op naam van Creil-Bant vanuit een penalty, normaal gesproken zou hier een overtreding op vooraf moeten gaan maar ditmaal was de scheidsrechter de enige die iets had geconstateerd na een corner. Het cadeautje werd dankbaar verzilverd door de polderploeg wat hiermee dus op 0-1 kwam. Franeker leek na dit doelpunt snel op gelijke hoogte te komen toen Sander Prins zichzelf door de laatste linie wist te slalommen maar zijn uithaal die onderweg was naar de verre hoek kon knap gepareerd worden doe de doelman. Achterin bij Franeker bleef het spannend daar Creil-Bant gevaarlijk bleef maar de verdediging hield stand. In de 29e minuut kreeg Franeker de kans om de gelijkmaker te noteren toen Rob Postma in het strafschopgebied onderuit werd gehaald en de leidsman resoluut naar de stip wees. Marco de Groot die 2 weken geleden nog onberispelijk raak schoot deed het nu niet goed en de keeper kon redding brengen. Met nog een stief kwartiertje te gaan werden de bezoekers nog één keer heel gevaarlijk, na een corner bleef de bal hangen en kwam voor de voeten van een aanvaller terecht. Waar het knapper was om te missen lukte het hem toch om de bal op de lat te schieten, Franeker kwam hiermee goed weg en ging met huiswerk de rust in.

Wat er gezegd is in de kleedkamer zullen we nooit te weten komen maar een herboren Franeker kwam uit de kleedbox en liet in 45 minuten zien waarom men gedeeld koploper is in de 4e klasse A. Met goed voetbal werd de tegenstander vast gezet op eigen helft en in de 50e minuut wist Prins het bal te openen door een goede voorzet van Karst Hannema binnen te koppen 1-1. Nog geen minuut later had Hannema de 2-1 al moeten maken toen hij vanaf rechts het strafschopgebied in kwam dribbelen en wist uit te halen maar ditmaal was de sluitpost die nog redding kon brengen. Dat de voorsprong er in de 65e minuut alsnog kwam was niet meer dan logisch want Creil-Bant werd op dat moment overlopen door de gastheren. Wederom Prins was het die Franeker deed juichen en ook nu weer was het met een kopbal ditmaal uit een voorzet van Postma. Voor de jonge Prins was het alweer zijn 6e seizoensdoelpunt. De bezoekers waren duidelijk aangeslagen en Franeker gaf in de 71e minuut de genadeklap toen Jay de Vries net buiten het strafschopgebied werd vrijgespeeld en niet na hoefde te denken met de geboden ruimte. Met een flinke poeier schoot hij prachtig raak 3-1. In de 82 minuut deed nog een jeugdig talent een duid in het zakje voor de Franekers. Vorige week wist Jan-Tymen Eisma de winnende te maken tegen Nagele en nu kwam hij wederom op het scorebord te staan. Met een goed uitgevoerde counter werd hij in stelling gebracht en schoof de bal gedecideerd onder de keeper door 4-1. Dat de bezoekers uiteindelijk nog de ruimte kregen om in de 85e minuut hun tweede doelpunt deze middag te maken en zo dus 4-2 op het wedstrijdformulier zette deed uiteindelijk niets af aan de prachtige 2e helft van de Franekers die hiermee als medekoploper mogen beginnen aan de 2e seizoenshelft in januari.

IJs en weder dienende speelt Franeker op 21 januari een kraker tegen de andere koploper QVC uit
Stavoren. De selectie en staf wenst iedereen hele goede feestdagen toe en een gezond en sportief 2023.

Foto's zijn gemaakt door Marcel Teensma.