Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Twee voetballende ploegen, lekker maar fris voetbalweer dat waren de ingrediënten zaterdagmiddag. Aan het einde van de middag had de thuisploeg de negatieve reeks sinds de jaren 71/72 doorbroken, al die tijd wist IJ.V.C niet meer wat verliezen was in Franeker maar nu ging het met een 4-1 nederlaag huiswaarts.

Voor de toeschouwers gebeurde er het eerste half uur weinig spectaculairs, beide ploegen waren aan het zoeken en hielden elkaar in balans al moet gezegd worden dat de bezoekers iets makkelijker het balletje rond wisten te spelen en iets feller in de duels waren. Desondanks werden er geen noemenswaardige kansen gecreëerd. De eerste kans kwam op naam van Rob Postma, een afvallende bal na een corner kwam bij hem voor de voeten maar het schot ging ruim over. IJ.V.C wat sinds vorige week onder leiding staat van trainer Loet Boot kreeg hierna de twee beste kansen om het duel open te breken maar slaagde hier niet in. Grote sta in de weg was keeper Ramon de jong die met twee hele knappe saves de 0-0 op het scorebord wist te houden. De eerste kans diende zich aan toen de bezoekers via de linkerzijde uitbraken en vervolgens een goede voorzet werd gegeven op de spits die voor een bijna leeg doel mocht binnenschieten, echter wist de Jong met een uiterste krachtinspanning de bal toch te pareren. Uit een hoekschop die hieruit volgde kwam een goede kopbal maar ook nu was het de Jong die de bal kattachtig wist te keren. Op basis van de eerste helft hadden de Ijlsters iets meer verdiend maar werd de thee opgezocht met een 0-0 stand.

De tweede helft liet Franeker zien waarom het in de top van de 4e klasse A staat. De ploeg van trainer Veenema zette een tandje bij en wist voordat de eerste goal viel al een aantal keren gevaarlijk te worden. Marco de Groot was de eerste die zijn geluk mocht beproeven toen hij door de laatste linie wist te breken maar het schot wat volgde ging over. Hierna waren er kansen voor Jay de Vries en Karst Hannema maar ook zij wisten het net nog niet te vinden, de grootste kans van deze twee kwam op naam van de Vries toen ook hij bijna voor open doel mocht raakschieten maar deed dit dus niet. In de 59e minuut was het dan toch raak voor de Franekers, een goede vrije trap van de Vries werd door de Groot op waarde geschat en zodoende kopte hij knap raak 1-0. De bezoekers die duidelijk even niet een antwoord hadden werden hierna in een tijdsbestek van 10 minuten naar de slachtbank geleidt door de gastheren. De van een blessure teruggekomen Sander Prins maakt in de 67e minuut de 2-0 door een corner bij de eerste paal raak te schieten, hiermee kwam zijn productie op alweer 4 doelpunten. Nog geen twee minuten later leek Hannema doorgebroken toen hij werd weggestuurd door aanvoerder Edwin Hiemstra, de snelle speler was al bezig om te bedenken hoe hij raak zou schieten maar werd toen onderuit gehaald en dus kon de leidsman niet anders dan naar de stip wijzen. De Groot pakte zijn verantwoordelijkheid en schoot gedecideerd de toegekende penalty raak 3-0. Noem het een lesje effectiviteit wat de Franekers lieten zien aan de net gepromoveerde Ijlsters, deze hadden bijna een uur lang het idee dat er wat te halen viel maar na twee keer knipperen met de ogen was het einde verhaal. Wel kwamen de bezoekers op het scorebord (43e wedstrijd op rij), het was Lars Bos die onbedoeld een schitterend doelpunt wist te produceren. Vanaf rechts zou hij een voorzet geven maar daar hij de bal niet goed raakte vloog de bal pardoes in de verre kruising 3-1. Net voor het sluiten van de markt deed Postma namens de thuisploeg nog een duit in het zakje nadat hij goed werd gelanceerd en hierna de keeper omspeelde en simpel raak wist te tikken 4-1. De score had hierna nog iets ruimer uit moeten vallen toen Hannema werd weggestuurd over rechts maar daar hij had moeten afspelen op de meegelopen Thimo Hellinga probeerde hij het zelf maar nu wist de keeper te keren.

Al met al een prima wedstrijd van de Franekers die met deze overwinning iets uitlopen op de nummers 3 en 4 en nog altijd op drie punten achterstand QVC volgen. Aanstaande zaterdag mag men op bezoek bij Nagele.