Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Het piepte en kraakte, de zon scheen en het was mistig, van mineur naar extase, aan het einde van de rit kon iedereen die Franeker een warm hart toe draagt ontspannen naar de feestavond. Tegenstander Top’63 zal nog wel eens wakker worden komende dagen en afvragen hoe men tot 3x toe een voorsprong uit handen heeft gegeven.

De wedstrijd startte met een heerlijk najaarszonnetje waar keeper Ramon de Jong minder blij mee was daar hij deze vol in het gezicht had tijdens de eerste 45 minuten. De wedstrijd was 8 minuten oud toen de bezoekers een vrij trap toebedeeld kregen op een mooie plaats rechts van het doel. Jesse Koops krulde de bal mooi tegen de touwen al leek het dat de Jong niet super zicht had, 0-1. Voor de tweede maal deze competitie kwam SC Franeker op een achterstand en moest het dus in de achtervolging. Het slaagde de thuisploeg om in de 19e minuut de gelijkmaker te maken na een gehaast kwartiertje na de openingsgoal. Via de rechterzijde mocht Willem van Duijn een voorzet geven en was het Gerlof Dijkstra die de 1-1 optekende. Franeker leek na deze gelijkmaker heel snel op voorsprong te komen toen Marco de Groot weg werd gestuurd richting het doel maar waar hij beter zelf had kunnen schieten met links probeerde hij voor te zetten en hierbij wisten de gasten de bal weg te werken. Top’63 die veelal een lange bal hanteerde kreeg na een goed half uur wederom een vrije trap toebedeeld en ditmaal wist men ook nu weer te scoren, de vrije trap werd bij de tweede paal binnengekopt door Cas Douwsma 1-2. Franeker moest na deze tegenvaller wederom in de achtervolging en had voor rust nog een penalty moeten krijgen na een duidelijke handsbal maar de scheidsrechter wilde hier niets van weten. Ook een kopbal van de Groot na een voorzet van de ingevallen Rutger vd Pol werd door de sluitpost gepakt en zodoende werden de kleedkamers opgezocht met een 1-2 stand.

De tweede helft begon in dikke mist welke als een deken over de Franeker velden neerdaalde en was het dus ineens een heel ander beeld voor de toeschouwers maar ook spelers. Met de verlichting aan was het overigens goed te doen voor iedereen. De mannen van Veenema trokken fel van leer en in de 58e minuut wist men na een hele mooie aanval de stand weer in evenwicht te brengen. Vanuit de middencirkel werd Jay de Vries op links gelanceerd, de Vries wist na één speler uitgespeeld te hebben de bal goed in te spelen op de Groot en deze kon vervolgens de bal zo klaarleggen dat wederom Dijkstra raak wist te schieten 2-2. In plaats van door te drukken bleef Franeker de bal te lang rondbreien achterin, de tegenstander kwam niet in gevaar en kreeg tenslotte zelfs een cadeautje toebedeeld. Het was in de 68e minuut Jan van Duijn die de fout in ging toen hij met een speler in de rug helemaal terug liep naar keeper de Jong en waar hij de bal uiteindelijk weg had moeten schieten probeerde hij de Franeker goalie aan te spelen maar de bal belande pardoes in het doel 2-3. Voor de derde maal kwam Franeker dus op achterstand en leek men andermaal punten te verspelen. Tijd om rustig een aanval op te bouwen was er niet meer bij in de laatste 10 minuten, invaller Jan Tymen Eisma had hiervoor nog wel een goede kans gekregen om de gelijkmaker op het scorebord te zetten maar zijn inzet werd knap gekeerd. Waar menig supporter al niet meer op doelpunten rekende waren het de spelers die hier ander over dachten. Eisma die als stormram was ingebracht kopte in de 88e minuut schitterend raak na een goede voorzet van Rob Postma wat de 3-3 betekende. Met deze gelijkmaker en nog 4 á 5 minuten te gaan gingen de Franekers nog maar eens in de aanval en werd hiervoor beloond. Na een corner kwam de bal voor de voeten van Yannick Strampel die eveneens ingevallen was, Strampel hoefde niet na te denken en haalde de trekker goed over door raak te schieten in de korte hoek 4-3. Het gejuich na deze voorsprong wat vrij kwam was in de binnenstad te horen en ondanks drie keer op achterstand te zijn gekomen werd dus toch een overwinning behaald.

Met deze belangrijke 3-punter blijft SC Franeker meedoen in de top van de 4e klasse A, QVC blijft koploper en Franeker deelt met AVC en Nagele de tweede plaats. Aankomende zaterdag staat een lastige uitwedstrijd tegen Tollebeek op het programma.

Foto's zijn gemaakt door Marcel Teensma.