De Dassenboarch 25
8651CB
IJLST
tel. 0515-533157

Met nog 4 wedstrijden voor de boeg en niet de minste tegenstanders in deze competitie belooft de maand mei een waar spektakel te worden. Maar voor dit zover was moest er afgelopen zaterdag eerst afgerekend worden met IJ.V.C., een voetballende ploeg die in Franeker weliswaar een ruime nederlaag kreeg te verwerken maar zeker toen in het eerste bedrijf ook de nodige kansen had. Franeker wat verwikkeld is in een strijd om het kampioenschap met QVC ging aan het einde van de middag met de volle buit huiswaarts weet wat het de komende weken te doen staat.

De wedstrijd welke onder prachtige omstandigheden begon met een grote groep Franekers als publiek kende een goede start voor de bezoekers. Het was Sander Prins die al in de 12e minuut de Franekers liet juichen toen hij na een goede steekpass van Gerlof Dijkstra alleen op de keeper af mocht stormen, een simpele schijnbeweging en hierna een droge schuiver zorgde voor een verdiende 0-1. Franeker was de bovenliggende partij maar moest oppassen voor de snelle counters van de thuisploeg, het was Tjitte Sijbesma die na ruim een kwartier spelen een zekere goal wist te voorkomen toen hij een goede voorzet vanaf rechts naast de goal wist te sliden voordat een speler van IJ.V.C. de bal binnen wist te tikken. Het was een wake-up call waarna de geel/blauwen zorgvuldiger waren in de opbouw. Marco de Groot kreeg na een goede aanval de kans om de score te verdubbelen toen hij een goede voorzet van Dijkstra mocht binnen koppen maar de bal verdween net over het doel. Dezelfde de Groot was hierna nog een keer dichtbij een doelpunt maar de uitgelezen kans werd door hem iets te gehaast geschoten met de buitenkant van de schoen waardoor de bal naast vloog. Voor rust zou Franeker nog eenmaal gevaarlijk worden, het was Jay de Vries die dacht te scoren na een vlotte aanval maar zijn inzet kon nog net naast gewerkt worden door een IJlster voet.

De tweede helft die inmiddels koud en nat startte was bijna goed gestart voor de thuisploeg, vanuit een corner werd de bal prima binnen gekopt maar Dennis Zijlstra die zaterdagmiddag weer eens onder de lat stond nadat hij vorig seizoen afscheid had genomen van het 1e elftal wist met een prima reflex een doelpunt te voorkomen. Zijlstra is het keepen nog lang niet verleerd en wist zich op het goede moment te onderscheiden. Overigens was hij niet de enige speler die zaterdag als oudgediende meedeed, ook Steven Bootsma voor wie het al even langer geleden was toen hij meedeed bij het vlagenschip mocht invallen. In de 68e minuut wist Franeker de 0-2 op het scorebord te zetten, Dijkstra die al een paar weken droog stond qua productie wist ditmaal wel raad met de geboden kans. Hij kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied en wist de bal diagonaal in de verre hoek te schieten. Het was vanaf dat moment wachten op de 0-3 daar de thuisploeg het even niet meer wist. Kansen hiervoor waren er voor de Vries en Rob Postma waarbij de laatste een reuzekans had toen hij van de Groot de bal op een presenteerblaadje kreeg maar de bal vervolgens recht op de keeper schoot. In 91e minuut deed IJ.V.C. toch nog iets terug, wederom vanuit een hoekschop wist Melle Kramer ditmaal wel raak te koppen, 1-2. Het was echter een doekje voor het bloeden want de overwinning kwam voor Franeker in het vervolg niet meer in gevaar.

Met een belangrijke overwinning in IJlst blijven de Franekers in het spoor van koploper QVC welke ternauwernood 3 punten uit het vuur wist te slepen. Komende zaterdag speelt de ploeg van trainer Veenema thuis tegen Nagele de nummer 3 van de competitie. De wedstrijd start om 15.00 uur, u bent van harte uitgenodigd.