3e klasse/4e klasse 3 A/B/C/D - 4 A/B/C/D 2e ronde

8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Het was warm, druk, sfeerrijk en uiteindelijk een prachtige zaterdagmiddag op het sportcomplex van SC Franeker. Het vlaggenschip onder leiding van Johannes Veenema en diens assistent Simon Boersma liet ‘ex-derdeklasser’ VV Oudehaske zien wat hun ambities waren en stuurden hen een illusie armer huiswaarts.

Op het zonovergoten complex maar met een lekkere bries hadden de Franekers vooraf uitgepakt met jeugdteams die samen met de elftallen het veld mochten betreden, spelertjes die met vlaggen de spelers ontvingen, ballenjongens/meiden langs het veld zaten en een mooi stukje vuurwerk maakte het onthaal compleet. Na een lang seizoen waarbij het kampioenschap twee weken voor het einde uit het zicht raakte mocht de ploeg laten zien wat hun ambities zijn tegen de nummer 11 uit de reguliere competitie van de 3e klasse A VV Oudehaske.

Na een goede voorbereiding op het verwachtte warme weer liet SC Franeker er geen gras over groeien in de eerste 20 minuten. Tegen de wind in combineerde men goed tussen de linies en dit resulteerde na 7 minuten al voor een goed kans voor Marco de Groot maar de sluitpost van de bezoekers kon het goede schot knap keren. Nog niet een minuut later was het Rob Postma die het eindstation was van een Franeker aanval maar ook zijn inzet kon ternauwernood gepareerd worden. Na een kwartier werd het aanvallende voetbal van de thuisploeg beloond toen Gerlof Dijkstra aan de rechterflank werd aangespeeld, een simpele kapbeweging naar binnen en een droge schuiver in de korte hoek zorgde voor een orkaan aan geluid en de 1-0 op het scorebord. Na deze terechte voorsprong kreeg Karst Hannema de kans om de score te verdubbelen. Het was Sander Hoekstra die overigens een dijk van een wedstrijd speelde die een aanval via de rechterzijde opzette en middels een één-twee zelf door kon lopen richting de achterlijn en vervolgens knap voor kon zetten, Hannema die geheel vrij stond schoot goed in maar wederom de keeper was het de keeper die in de weg stond. Met een half uur op de klok liet Franeker de bezoekers in de wedstrijd komen door iets te ver naar achteren te leunen al zal het weer daar ook debet aan gehad hebben. Het resulteerde in een paar goede kansen voor Oudehaske. Als eerst mocht een speler na een aanval door het midden vrij op keeper Ramon de Jong aflopen maar laatstgenoemde zag het gevaar al op zich af komen en was net iets eerder bij de bal dan zijn tegenstander waardoor deze niet uit kon halen. Met de wind in de rug kwam er vervolgens gevaar uit twee hoekschoppen voor het Franeker doel. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van een Oudehaske speler die iets te gehaast schoot waardoor de bal net naast zeilde. De laatste kans voor rust volgde nadat een hoekschop knap werd gekopt maar de Jong kon nog eenmaal zijn keeperskunsten etaleren door met een katachtige reactie de bal via de lat de bal uit het doel te houden.

In het tweede bedrijf was het voor de toeschouwers heel snel duidelijk dat de Franekers er met de winst vandoor zouden gaan, een uitgeblust Oudehaske kon slechts toezien hoe Franeker de teugels steviger aan ging trekken en dit resulteerde al in de 49e minuut een verdubbeling van de score op. Jay de Vries die in de eerste helft nog niet een stempel wist te drukken kwam in het tweede bedrijf veel beter uit de verf, na goed combinatiespel leek hij het strafschopgebied in te lopen maar  werd aan het shirt vast gehouden en kreeg een vrijetrap mee. De Groot die eerder in het seizoen al eens liet zien wel te weten omgaan met deze kansen nam ook nu plaats achter de bal en wist ook nu raak te schieten in de verre hoek, de keeper kon de bal nog wel beroeren met een teentje maar de bal was te hard en zuiver om hem daadwerkelijk te keren 2-0. De kopjes van Oudehaske zakten na dit doelpunt zienderogen. De mannen van Veenema voelden dit perfect aan en zetten nog maar eens aan om het duel definitief in het slot te gooien. Op precies een uur voetbal was het Dijkstra die de genadeklap wist de geven toen hij na een voorzet die de keeper niet goed kon verwerken er als de kippen bij was om de 3-0 tegen de touwen te jassen. Na dit doelpunt ging Franeker gedoseerd verder, kansen kwamen er nog om de tegenstander nog meer pijn te doen maar tweemaal wist de keeper redding te brengen. Oudehaske begon na de dreun van Dijkstra overigens niet vriendelijker te voetballen, overtredingen en natrappen zorgde voor enkele gele kaarten waarbij één keer rood ook niet had misstaan. Het zal de teleurstelling zijn geweest maar netjes was het niet.

SC Franeker kan zich nu opmaken voor de grote finale a.s. zaterdag en deze zal op neutraal terrein in Gorredijk plaats gaan vinden, tegenstander is dan VV Anjum welke met 1-4 wist te winnen van Drogeham. Net als vorige week doet het vlaggenschip een oproep aan haar supporters om in grote getale mee te reizen (dit kan met de bus) en de ploeg te ondersteunen.