6 mei 2017 14:30

Scheidsrechter

Vonk, J.J.A.M.

Onbekend

Afgelopen weekend kon het vlaggenschip van de zaterdagafdeling nacompetitie veiligstellen door minimaal gelijk te spelen tegen VV Beetgum. Na 90 minuten voetbal voldeed men hieraan en mag de ploeg zich zodoende opmaken voor het toetje om mogelijk een promotie te bewerkstelligen.

Het was Franeker wat in de eerste helft de lakens uitdeelde. Het leverde in de 5e minuut meteen een dot van een kans op toen Jeffrey Guertin schitterend uithaalde, maar de sluitpost van Beetgum wist deze inzet met een katachtige reflex onschadelijk te maken. Franeker wat doordrukte in het eerste kwartier kreeg loon na werken en in de 7e minuut kwam het op een verdiende voorsprong. Via een mooie aanval mocht Jeffrey Guertin nu alleen op de keeper aflopen en middels een bekeken schuiver wist hij zijn 16e doelpunt van het seizoen te noteren, 1-0. Dat het bij deze stand zou blijven tot de rust was een wonder. Beetgum kreeg na een kwartier spelen ook een goede kans maar de spits van de bezoekers was te wild met zijn afronding en zodoende vloog de bal enkele meters naast het doel. Vervolgens was het weer Franeker, Steven Bootsma wist met een fraai balletje Jeffrey te lanceren en deze mocht wederom op de keeper afstormen maar had de meegelopen Jan van Duijn over het hoofd gezien. In plaats van af te spelen probeerde hij zelf af te ronden maar de bal verdween aan de verkeerde kant van de paal. In de 28e minuut werd Ward Mariman neergehaald  in het strafschopgebied maar de scheidsrechter wilde niets van een penalty weten ondanks dat hij toch dicht op de overtreding stond. Het wilde maar niet lukken om het overwicht om te zetten in meer doelpunten waardoor Beetgum mocht blijven hopen. Net voor rust kwam Franeker dan toch op 2-0 via Jan van Duijn maar het doelpunt al dan niet terecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

In het tweede bedrijf bleef de wedstrijd lang in het slot zitten, Beetgum ontbrak het aan stootkracht en de Franekers konden het tempo niet meer in de wedstrijd houden waardoor aanvallen een schaarste werd. Het was al ver in de tweede helft toen Jeffrey Guertin de kans kreeg om de wedstrijd te beslissen maar hij wist de opgelegde kans niet te verzilveren. In de tegenaanval wist Beetgum uiteindelijk wel te doen wat de Franekers na hun eerste doelpunt niet meer lukte, in de 89e minuut maakte Robin Bruinsma de gelijkmaker, 1-1. Niet veel later was het einde wedstrijd en zodoende werden de punten net als in de eerste ontmoeting gedeeld.

Ondanks de ietwat teleurstellende wedstrijd is de prestatie enorm te noemen wat de ploeg van trainer Bleekveld heeft bewerkstelligd, als kampioen van de 5e klasse meteen in de top van de 4e klasse meedraaien is voor de jonge ploeg een fraai resultaat. Men dient aankomende zaterdag nog een laatste reguliere competitiewedstrijd te spelen uit tegen Birdaard alvorens de nacompetitie gaat beginnen. De tegenstander(s) wordt na komend weekend bekend en mag de ploeg proberen om te promoveren naar de 3e klasse.