Mannen zaterdag, 1, 3e klasse/4e klasse M4B / 12B nacompetitie

20 mei 2017 15:00

Eijden, M.T.R. van

Afgelopen zaterdag was de eerste van de twee ontmoetingen tussen SC Franeker en ’t Fean ’58 welke bepalen wie er volgend seizoen verder gaan in de 3e of 4e klasse. Voor de Franekers verliep de middag anders dan men wilde en zodoende wacht men komend weekend een haast onmogelijke klus.

Het was voor Franeker een toetje na een goed seizoen voetbal waarin men het hele jaar als nieuwkomer in de 4e klasse bovenin heeft meegedraaid. Door deze goede prestatie is men nu in strijd met ’t Fean ’58 om promotie/degradatie. De ploeg uit Surhuisterveen beleefde een erg matig seizoen welke men uiteindelijk afsloot als 12e in de 3e klasse. Het betekend overwerk welke men liever had ontlopen. Afgelopen zaterdagmiddag begon als een echte nacompetitiewedstrijd met een hoop publiek, vuurwerk en een onafhankelijk trio welke de wedstrijd leidde. Franeker ging als eerste op avontuur en probeerde druk te zetten op de defensie van de uitploeg. In de 5e minuut was er aan de linkerkant een prima aanval, Ward Mariman mocht na een mooi hakballetje van Jan van Duijn alleen op de keeper af maar zag zijn inzet gekeerd worden door Jos Bijlsma van ’t Fean. Tijdens zijn uithaal werd hij dermate geraakt door de tegenstander dat het helaas ook meteen zijn laatste actie was en verliet hij het veld vroegtijdig, Billiam Herrema was zijn vervanger. Na een kwartier was daar ’t Fean met hun eerste aanval en direct was het raak, André van der Molen kreeg de tijd om de hoek uit te zoeken en deze schoot onberispelijk raak, 0-1. Een loden last viel duidelijk van de schouders van de bezoekers en men liet de Franekers zien waarom zij momenteel een stapje verder zijn. Het verschil werd binnen 10 minuten pijnlijk duidelijk toen ’t Fean de score verdubbelde. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door Willem van Kammen diagonaal binnen gekopt. De Franekers konden helaas weinig verweer geven, men kon niet de wil opleggen en zelf tot voetballen komen.

In het tweede bedrijf kwam er meer gelijkheid op het veld maar tot gevaarlijke kansen kwam het niet. Franeker probeerde het in het eerste kwartier wel maar het kon voorin geen potten breken, de defensie van de bezoekers stond als een huis waar niet doorheen te komen was. Dat het uiteindelijk in de 79e minuut nog 0-3 werd was voor Franeker een domper daar de bezoekers in de tweede helft ook weinig gevaar kon stichten. Vanuit een corner mocht John Notebomer binnen koppen. In de laatste 10 minuten mocht de nog jonge Roan de Vries invallen, hij kwam binnen de lijnen voor Joshua Cuperus. Het mocht echter niet voor Franeker, men was helaas niet bij machte om het de bezoekers echt lastig te maken en zodoende bleef ’t Fean gemakkelijk overeind.

Aankomende zaterdag wacht er nog een return in Surhuisterveen. Franeker staat voor een haast onmogelijke opdracht maar in het voetbal weet je het nooit. De ploeg weet wat men te doen staat en kan vrijuit voetballen.