86'

Zaterdag 1, 4e klasse B

7 oktober 2017 15:00

Groot, J. de

Het was een grijze zaterdagmiddag met een zonnig einde voor de Franekers. Na een valse start kon de ploeg van Bleekveld en Prins eindelijk weer 3 punten bijschrijven. Het was in wind en regen niet een gemakkelijke opgave maar door vooral een goede tweede helft hebben de heren weer aansluiting gevonden met de middenmoot.

In de eerste helft was mede door slecht weer het voetbal nog niet om naar huis te schrijven, aan de andere kant durfde Franeker ook nog niet va-banque te spelen daar men de laatste twee wedstrijden qua zelfvertrouwen een deukje heeft opgelopen. De eerste kansen waren echter wel voor Franeker, Eric Reversma mocht vanaf de linkerzijde opkomen maar vergat de geheel vrijstaande Jeffrey Guertin aan te spelen en in plaats daarvan schoot hij zelf op het doel welke een prooi was voor de Beetgumer doelman. Na een kwartier spelen werd Franeker weer gevaarlijk, nu vanaf de rechterkant was het Tom van Dijk die werd weggestuurd door Jan van Duijn. Zijn vlijmscherpe voorzet werd ternauwernood verwerkt voordat een Franeker been de bal over de doellijn wist te werken. Het zat de thuisploeg nog niet mee in de afronding wat wel gelde voor de bezoekers. Na bijna een half uur te hebben gespeeld wist keeper Dennis Zijlstra een afstandsschot van Jort Haije Dijkstra niet goed in te schatten, de bal vloog zomaar in de kruising 0-1. Het betekende een wake-up call voor Franeker en in de aanval die hierop volgde stelde men direct orde op zaken. Jort Hogendorp wist de bal goed voor te leggen en de mee opgekomen Tom van Dijk wist de bal in de lange hoek te schuiven, 28e minuut 1-1.

Beetgum wist voor rust nog wel één keer gevaarlijk te worden maar nadat de spits van hen alleen op keeper Zijlstra mocht afstormen was de afronding verre van goed en de bal vloog hoog over.

In de tweede helft met de wind in de rug wist Franeker de bezoekers over de knie te leggen en liep men vervolgens uit naar een ruime overwinning. In eerste instantie wist de keeper een inzet van Jeffrey Guertin nog te keren, Guertin werd door Henk Vonk middels een prima steekbal vrijgespeeld maar de keeper lag in de baan de van het schot. In de 72e minuut was het wel raak, wederom Jeffrey die door Henk op avontuur werd gestuurd en ditmaal was de afronding wel in orde 2-1. Binnen vijf minuten werd de voorsprong uitgebouwd en bovendien was dit de genadeklap voor Beetgum. Henk Vonk de man van de assists deze wedstrijd wist vanaf rechterkant een vrije trap bij Jort Hogendorp te bezorgen en deze hoefde de bal enkel nog te beroeren waardoor de bal het netje in vloog, 3-1. Franeker begon zichtbaar op te leven na dit doelpunt en het laatste kwartier werd Beetgum vakkundig zoek gespeeld. In de 86e minuut mocht Billiam Herrema zijn puike wedstrijd bekronen met een doelpunt. Willem van Duijn zette voor en Herrema schoot diagonaal raak, 4-1. De prima fluitende leidsman de Groot floot na 1 minuut extra tijd voor het einde van de wedstrijd.

Met deze overwinning bewijst Franeker zichzelf een goede dienst, met de verdiende 3 punten heeft men aansluiting gevonden bij de middenmoot en men mag proberen om dit aankomende wedstrijden door te zetten. Voetballend moet er nog een hoop progressie geboekt worden al liet men in het laatste kwart wel weer zien dat het er wel in zit. Mede door de beleving en de tomeloze inzet deze wedstrijd heeft men echter afgedwongen om de winst te slepen. Volgende week speelt men een uitwedstrijd om 14.30 uur tegen FC Birdaard.