10 februari 2018 15:00

Scheidsrechter

Wassenaar, H.J. van

Onbekend

Het was afgelopen weekend de eerste competitiewedstrijd na de winterstop voor de Franekers. Dat de winter goed was verteerd bleek al uit de oefenwedstrijden waarin geen enkele keer werd verloren echter moet het dan nog wel worden doorgetrokken naar de competitie toe. De heenwedstrijd in Birdaard kwam de ploeg van Lykle Bleekveld nog enigszins gedesillusioneerd van het veld lopen waarin de kansen er meer dan zat waren maar de bal er niet in wilde. Tot slot werd er toen ook nog een penalty gemist en wist Birdaard uit de spaarzame kansen wel te scoren.

Hoe anders was het zaterdagmiddag. Franeker vloog er na het startsein vol in en wist de bezoekers vast te zetten op eigen helft. Na 12 minuten was het raak. Gert Rijpstra wist aan de linkerflank Jeffrey weg te sturen en deze wist op zijn beurt de meegelopen Willem van Duijn te bedienen, de afronding van Willem mocht er zijn 1-0. Drie minuten later kreeg Franeker een dot van een kans om de score te verdubbelen, een goede vrije trap van Gert Rijpstra werd door Jan van Duijn net over geschoten. De 2-0 kwam toch op het scorebord na een verwoestende uithaal van Steven Bootsma, een afgeslagen bal wist hij vanaf 20 meter strak in de linker kruising te deponeren. Na dit doelpunt leek Franeker iets te temporiseren waardoor Birdaard even op adem kon komen en zelfs een enkele keer de oversteek kon maken naar Franeker helft echter leverde dit nog niets op. Binnen een half uur wist Franeker via een goede aanval wederom te scoren. Ditmaal was het Jan van Duijn die een duit in het zakje deed door, hij kreeg aan de linkerzijde de bal voor de voeten en ook deze bal ging als een streep de goal in, 3-0. Aan de andere kant moest Dennis Zijlstra één keer redding brengen nadat Birdaard zomaar door de Franeker verdediging wist te glippen. Johan de Vries dacht na 40 minuten de 4-0 op het scorebord gezet te hebben echter dacht de grensrechter er anders over en ontnam hij de Franekers het 4e doelpunt. Nog geen minuut later wist Franeker toch nog te scoren voor rust. Een vrij trap van Henk Vonk kon nog net beroerd worden door wederom Johan de Vries, de keeper zag de bal vervolgens te laat veranderen van richting en kon de bal niet voldoende keren, 4-0. De grensrechter wilde ok dit doelpunt ongeldig verklaren maar de scheidsrechter wilde hiervan niets weten. Hierna mochten beide ploegen gaan rusten.

De tweede helft was de eerste 20 minuten niet goed van Franeker zijde. Birdaard gooide de schroom van zich af en probeerde Franeker terug te dwingen. Het resultaat was er in de 55e minuut toen de spits van Birdaard een niet goed weggewerkte bal zomaar binnen mocht tikken. Het was even chaos in de laatste linie en weer 5 minuten laten werd het zelfs 4-2 nadat een lange bal door de geheel vrijstaande spits zo mocht worden binnen geschoten. Na dit doelpunt was het weer Franeker wat de lakens uitdeelde. Ingevallen spits Tseard Boorsma mocht in de 85e minuut de 5-2 aantekenen na een voorzet van de goed spelende Willem van Duijn. Niet veel later floot de schaeidsrechter voor einde wedstrijd.

Een uitstekende prestatie van de Franekers heeft er toe geleid dat men nu op een 5e plaats staat en mocht men volgende week in Beetgum weten te winnen dan kunnen ze echt omhoog kijken. De wedstrijd komend weekend zal om 14.30 uur beginnen.