Franeker SC 1

31'

Zaterdag 1, 4e klasse B

14 april 2018 14:30

Franeker - De seizoenopening in Franeker was een gemakkelijke prooi voor AVC. Daarna volgde een periode waarin AVC de lakens uitdeelde in de 4e klasse. Maar tijden veranderen. AVC is niet meer de vechtmachine van het begin en zaterdag profiteerde Franeker daarvan. AVC is verworden tot een kwakkelend team. En dat bleek ook in de wedstrijd tegen buurclub Franeker. Franeker had niets, maar dan ook niets te duchten tegen dit AVC.

Al vanaf het beginsignaal werd de toon gezet. Franeker verdedigde compact en had geen kind aan de voorwaartsen van AVC. Bovendien was de opbouw van AVC veel te doorzichtig. En bij Franeker ging steeds meer het besef groeien dat er wellicht iets te halen viel uit Sexbierum. Steeds vaker toog het ten aanval zonder dat het tot echt uitgespeelde kansen kwam. Vooral op het middenveld verloor AVC de slag. In de 31ste minuut werd de vrijstaande Johan de Vries over het hoofd gezien door de AVC defensie en via een schitterende pass van Stefan Bootsma werd De Vries bereikt. Hij zette Franeker op een verdiende 1-0 voorsprong. Wie had gedacht dat AVC daarna de bakens ging verzetten kwam bedrogen uit. Het veldspel zakte naar een peil dat AVC-onwaardig was. Niets lukte meer. Geen pass kwam aan. Het rustsignaal moet dan ook als een bevrijding hebben geklonken. Het vele toegestroomde publiek verwachtte dan ook een tweede helft waarin AVC - net als een week eerder tegen Bolsward - de klus zou klaren.

Franeker wenste daar echter onder geen beding aan mee te werken. Het bleef compact verdedigen en als het moest werd de bal ver weggewerkt, onder leiding van Rinand Post hield Franeker stand.

AVC wist zich geen raad met deze spelmethode. Daardoor sloop er ook steeds meer irritatie in het team, wat leidde tot kleine overtredingen over en weer, hetgeen het spel ook niet bevorderde.

De niet geheel fitte Jelte Visser werd ingezet, om alsnog te proberen de verdediging van Franeker te ontrafelen. Bijna leidde dit tot succes maar de inzet van Durk Ennema spatte in de 63ste minuut uiteen op de lat. Doordat AVC steeds meer probeerde de gelijkmaker te forceren, waren er kansen aan de andere kant. In de 74ste minuut was er een mogelijkheid voor Stefan Bootsma. Zijn inzet verdween aan de verkeerde kant van de paal. Twee minuten later ontstond er een hachelijke situatie voor het doel van Franeker toen de scheidrechter tijd rekken van keeper Dennis Zijlstra bestrafte. Jelte Visser schoot de toegekende vrijetrap snoeihard naast het doel. Drie minuten voor het einde kon Franeker de wedstrijd definitief beslissen, toen de ingevallen Jeffrey Guertin alleen voor keeper Maikel Hartman verscheen. Zijn inzet rolde echter tergend langzaam naast, waardoor AVC een verdere afgang werd bespaard. In de slotminuut volgde nog een klein kansje voor Jelmer Ykema, maar ook hij was niet bij machte te scoren. Een gelijkspel was ook teveel van het goede geweest voor een onmachtig AVC, wat in deze vorm zelfs niets te zoeken heeft in een nacompetitie.

Voor Franeker gloort er na het verlies van Bolsward uitzicht op de vierde plaats, die heel misschien nog kan leiden tot een toetje, maar dan moet voor Franeker ook wel echt alles meewerken. Komende weekend spelen de Franekers een uitwedstrijd tegen SV Mulier uit Witmarsum, de wedstrijd begint om 14.30 uur.

Foto's: PieterFoto