72'

Zaterdag 1, 4e klasse B

12 mei 2018 15:00

Vellinga, A.

Het was afgelopen zaterdag een belangrijke ontmoeting tussen beide ploegen waarbij Scharnegoutum voor het kampioenschap streed en waarbij Franeker streed voor de derde periode.

In de eerste helft waren het de bezoekers die bepaalden en waarbij Franeker toe moest zien. Scharnegoutum die dus in strijd is met Makkum om het kampioenschap in de 4e klasse B liet zien waarom zij de beste voetballende ploeg zijn van de competitie. Van enige stress was weinig te zien en de ene naar de andere aanval werd op de mat gelegd. Franeker wat dus strijd om de derde periodetitel dacht vooraf kans te maken nadat het in de heenwedstrijd maar nipt werd verslagen met 2-1. Maar waar Franeker verstijfde in de organisatie wist Scharnegoutum in de eerste helft het verschil te maken waardoor men voor rust al kon uitlopen naar 0-4. Het eerste doelpunt viel na 8 minuten voetbal toen raak werd gekopt uit een corner, 0-1. Na dit doelpunt mocht Franeker even hopen maar verder dan een kansje van Ward Mariman kwam men niet. Net voor het half uur wisten de bezoekers hun score te verdubbelen. Na een snelle omschakeling werd de spits van hen gelanceerd en deze wist Dennis Zijlstra makkelijk te passeren, 0-2. Vanaf dat moment ging het snel en zag Franeker er niet goed uit. Vanaf de linkerzijde mocht Scharnegoutum opkomen en vanaf de achterlijn kon de voorzet simpel worden binnengetikt, 0-3. De gifbeker was voor de Franekers nog niet leeg voor rust, de dadendrang van Scharnegoutum werd nogmaals bevestig doormiddel van hun 4e doelpunt. Een mooie steekbal vanaf het midden kon hierna doormiddel van een goed uitgevoerde één-twee worden binnengeschoten, 0-4.

Het tweede bedrijf ging gelijk op tussen de ploegen. Scharnegoutum probeerde te controleren en Franeker probeerde toch nog aan te dringen. In de 52e minuut kreeg de thuisploeg een penalty nadat er een ongelukkige handsbal werd geconstateerd door de leidsman. Jeffrey Guertin wist wel raad met deze kans en maakte vanaf 11 meter 1-4. Scharnegoutum zette hierna nog één keer aan en binnen 10 minuten maakten zij de 1-5, wederom vanuit een corner gooiden zij de wedstrijd definitief in het slot. Tseard Boorsma die na dit seizoen definitief overkomt vanuit de A’s mocht in de 72e minuut nog wel de 2-5 tegen het touw schieten na een keurige steekbal van Jan van Duijn. Het bleek de eindstand te worden daar hierna geen noemenswaardige kansen meer werden gecreëerd.

Door deze uitslag moet Franeker nog wel tweemaal vol aan de bak om kans te houden op de 3e periode maar wordt het er niet makkelijker op. Volgende week moeten de Franekers het opnemen tegen de andere kampioenskandidaat Makkum, dit betreft een uitwedstrijd welke start om 15.00 uur.