Maaike Bankert (vrije trap)
70'

Vrouwen, VR1, 4e klasse D

26 maart 2018 20:00

De tweede wedstrijd na lang niet en ook belangrijk. SJO Bergum BCV Combinatie VR2 was één van de teams met wie om het kampioenschap moet worden gestreden. Het was de eerste ontmoeting en de winnaar zou (theoretisch) op drie punten voorsprong komen.

In de lucht en in de kleedkamer, bij de warming-up, langs de kant en in het veld voelde je een andere sfeer. Een prettige spanning, die bij zo’n wedstrijd hoort. Om 20:00 uur floot scheidsrechter Oane de Boer voor het begin van de wedstrijd onder heerlijke voetbalomstandigheden.

Beide partijen tastte elkaar meteen stevig af en zochten naar de kleine ruimtes die er op het veld waren. Mooi voetbal werd afgewisseld met stevige duels. Na ongeveer een kwartier kreeg Franeker een hoekschop van links. Inmiddels is bekend dat daar kansen liggen. Kirsten van der Pol gaf weer een strakke harde bal voor de goal en andere Kirsten, Veltman, tikte hem met binnenkant voet in de hoek van de goal.

Een prettige vroege voorsprong, dat moest moraal geven. Bij Bergum was duidelijk het vuur aangestoken en zij deden er nog een schepje bovenop, niet altijd in schoonheid. Franeker liet zich wat inzakken, eigenlijk teveel. En het bijna onvermijdelijke gebeurde. Een aanval over rechts. Op rand strafschopgebied tegen de achterlijn werd de bal halfhoog voorgegeven en een speelster van Bergum kon haar teen nog tegen de bal krijgen, waarna de bal in de korte hoek verdween.

Weg voorsprong en stukje extra moraal. Te snel, te vroeg en ongewenst weer gelijk. Geen vijf minuten later was het weer Bergum die doorbrak en zelfs de 2-1 maakte. Zo waren de rollen heel snel gekeerd en moest er bij Franeker een knop om. De ruggen werden gerecht en Franeker ging weer op zoek naar mogelijkheden. Het spel ging op en neer en was op z’n tijd fel en stevig. De strijd spatte ervan af, zowel op het veld als af en toe langs…

Na 45 minuten floot de scheidsrechter voor de rust en stond Bergum nog steeds op voorsprong. Een uitgebreide evaluatie en bespreking in de kleedkamer bij Franeker moest tot een goede tweede helft leiden. Na nog een paar laatste woorden van aanvoerster Demi in de kring was de ploeg er klaar voor. Klaar om toch het maximale eruit te halen.

Het was snel duidelijk dat Bergum de voorsprong niet zomaar uit handen ging geven. Franeker schoot regelmatig te kort in de duels en had moeite met de felheid en stevigheid waarop Bergum de duels aanging. Toch kwam Franeker er af en toe doorheen en was er af en toe een kansje. Dit gold even zozeer voor Bergum. De wedstrijd kon nog alle kanten op.

Na 25 minuten kreeg Franeker een vrije trap op een mooie plek rechts bij het strafschopgebied van Bergum. Diagonaal ruim 20 meter van de goal. De specialiteit van Maaike. Vorige week al op de lat en nu een tweede kans. De bal zeilde lang door de lucht, draaide wat weg van de goal. Maar vloog uiteindelijk over de keepster heen, in de verre hoek.

Pats boem, 2-2, de stand weer gelijk. Een grote blijdschap was zichtbaar op het veld bij het hele team. Even een ontlading voor het harde werken. Maar er was nog zeker 20 minuten te spelen en beide ploegen wilde meer dan één punt.

De gaskraan ging nog een keer open aan beide kanten en de voetbalstrijd woedde voort. Vermoeidheid ging af en toe een rol spelen, desondanks waren erover en weer kansen. De spanning bleef en was af en toe om te snijden. Zo kroop de wedstrijd naar z’n einde. Het lukte zowel Bergum als Franeker niet om de winnende goal te scoren.

Zo bleef een heuse maandagavondvoetbalthriller onbeslist. Daar kon eigenlijk iedereen wel vrede mee hebben. De wedstrijd had alles te bieden van wat je graag wil zien. Strijd, leuk voetbal, inzet en mooie goals. Een mooie avond voor het vrouwenvoetbal.

Theoretisch staan beide ploegen op een gelijk aantal punten, al heeft Franeker drie wedstrijden minder gespeeld. De competitie loopt door tot het eerste weekend in juni. Tot dan wedstrijd voor wedstrijd op de beste manier voetballen, als een team en met plezier. Dan doe je wat je kan en weet je dat je er alles aan gedaan hebt, ongeacht het resultaat.

Na de vloedgolf van zaterdag bij Vrouwen 2, bij Vrouwen 1 een kolkende zee van strijdlust. De golven ging alle kanten op.