SC Franeker JO11-1 in extremis langs SWZ Boso Sneek JO11-1

6 december 2017 19:00

Woensdagavond 6 december moesten de jongens alweer aantreden voor een inhaalwedstrijd tegen SWZ Boso Sneek. De buik nog vol pepernoten en marsepein, dus we waren benieuwd hoe de jongens fysiek voor de dag zouden komen.
Om half 7 waren ze er allemaal en ze liepen er allemaal prima bij. Sake was er vanavond helaas niet bij, hij werd vervangen door Thymo Groenewoud.
SWZ Sneek had wat vreemde uitslagen in deze competitie, zo werd er gelijkgespeeld tegen Workum, maar afgelopen zaterdag verloren ze nipt van de koploper, Zeerobben. Het technische hart had daarom geen idee wat hen te wachten stond. 9 Grote jongens, dat wel. Een fanatieke warming up ook, maar dat doet Franeker ook altijd.
Precies 19 uur floot de scheids voor de aanvang van de wedstrijd en bijna 3 seconden later stond Franeker bijna op de 1-0. De laatste man had niet op de snelheid van Tristan Hollander gerekend en het blok van Tristan ging rakelings langs de paal van SWZ Sneek.
De daaropvolgende uittrap van de keeper ging wel heul ver.......... en hoog. Met een beetje hulp van de wind stuiterde de bal over de achterlijn bij Thymo die uitrolde naar Stijn, waardoor Franeker via de opbouw het doel van de tegenstander zocht. Al snel werd duidelijk dat Franeker de beter voetballende ploeg was en dat SWZ Sneek het via de (zeer) lange bal probeerde, waardoor Stijn, Abe en Liam heel erg goed moesten oppassen op de hoog stuiterende ballen. Op die manier werd het veld wel erg lang, omdat elk schot diep ging en zelfs Usain Bolt had niet kunnen bijbenen om de verdediging en daarna de aanval te helpen. Een vrije trap van Franeker op een mooie afstand werd door Tieme keihard op de lat geschoten en kwam halverwege het veld pas weer op de grond. Verder kreeg Franeker nog wat kansjes, maar de keeper hield zijn doel schoon. Ook SWZ kreeg wat mogelijkheden, maar Thymo stond een zeer goede wedstrijd te keepen. De ruststand was zoals de wedstrijd begon 0-0.
Haye gaf in de rust instructies om het veld zo breed mogelijk te houden en ook werd aangegeven om bij de uittrappen van de keeper meer in te zakken, zodat het veld niet te groot werd voor de middenvelders.
Na de rust ging Franeker op dezelfde voet verder. Via de combinatie werd het doel gezocht om te scoren. Karsten ging zich meer met de aanval bemoeien, maar moest ook op zijn hoede zijn voor de uittrappen van de keeper. Bilal speelde sterk op links, drukte zijn tegenstander ook meer en meer naar achteren en Jort deed hetzelfde op de rechterkant. Hij speelde ook een prima wedstrijd!
Liam kan prima het spel verdelen van links naar rechts en vice versa, maar ook Liam moest zich vaak met de verdediging bemoeien om rugdekking te geven of, bij een wissel, in de verdediging te spelen.
Het ging prima. Franeker dicteerde de wedstrijd. Af en toe een overtreding van beide kanten en dan werd het spel even stilgelegd voor verzorging. Het zat Franeker niet mee en de bal wilde er niet in. Schoten van Tristan, Tieme en Jort werden of geblokt of de keeper ranselde de bal uit het doel.
Na een minuut of 40 weer een enorme uittrap van de keeper van SWZ Sneek, waar Liam goed bij zat en Stijn goed rugdekking gaf. Echter, de bal stuitte voor de voeten van de spits van SWZ Sneek en die schoot hem hard op het doel en onhoudbaar voor Thymo en zo was het, compleet tegen de verhouding in, 0-1. Dit was een enorme dreun voor de jongens, en een deja vu van afgelopen zaterdag.
Maar ook toen bleek dat Franeker over een fantastische mentaliteit beschikt en wederom werd de aanval gezocht in de laatste minuten. Een duel voor de goal van SWZ Sneek werd gewonnen door Franeker, de bal kwam bij Jort die wilde wegdraaien, maar onderuit werd gehaald. Vrije trap besliste de scheidsrechter, waar de leiding van SWZ het niet mee eens was. De scheidsrechter stuurde hem achter de hekken en toen ook Tieme de vrije trap nog snoeihard in de goal ramde, was het hek van de dam. Publiek van beide kanten roerden zich en aan de kant van Sneek vond men dat Franeker de eerste overtreding maakte en de vrije trap voor SWZ had moeten zijn, maar de jonge scheidsrechter liet zich niet uit het veld slaan.
Franeker probeerde het nog. Zette nogmaals aan voor de laatste mogelijkheid wellicht. De verdediging bleef alert op de lange bal. Via Stijn kwam de bal bij Tristan die zich goed vrijspeelde, een mooie pass op Jort. De keeper kwam uit, maar Jort was eerder. Een fantastische goal betekende de 2-1 voor Franeker en zelfs de jongens die op veld E2 trainden juichten mee. Maar, zo vonden de ouders en familieleden van Sneek terecht, je mag ook niet te hard juichen. Dat mag gewoon niet, 83Db en geen decibel harder mag er worden gejuicht.
Er werden wat woorden geroepen die niet op of rond een voetbalveld thuis horen en al helemaal niet bij jongens van deze leeftijd en de wedstrijd ging nog heel even verder. Na weer een verre uittrap werd de laatste mogelijkheid voor SWZ ongedaan gemaakt en de scheids floot voor het einde van de wedstrijd. De penalty's lieten we maar voor wat het was, Sneek opperde nog dat de tweede helft 35 minuten had geduurd. Dat was wat overdreven, maar het spel lag wel vaak stil voor 'blessurebehandelingen'.
Nog maar wat woorden wisselen, en misschien zelfs e-mailadressen werd er teruggelopen naar de box.
Thymo hartelijk dank voor je perfecte invalbeurt, erg goed gekeept en jongens, wat hebben jullie mooi voetbal laten zien en wat een karakter hebben jullie!