Jeffrey Geurtin (afstandschot)

4e klasse B

4 mei 2019 14:00

Afgelopen zaterdag stond er een belangrijk duel op het programma voor SC Franeker. Er was namelijk een reële kans op nacompetitie bij een verliespartij, het gaat hierbij dan ook om nacompetitie voor lijfsbehoud. De ploeg deed een half jaar mee om promotie naar de derde klasse, maar maakte de tweede seizoenshelft een vrije val op de ranglijst. Bij winst op en in Kootstertille zullen de Franekers zich als doekje voor het bloeden in ieder geval veilig spelen.

De wedstrijd begon onheilspellend; Franeker probeerde hoog druk te zetten, maar de thuisploeg speelde zich hier een aantal keer knap onderuit. Dit resulteerde ook in een vroege voorsprong. Keeper Irolt Biesma werd omspeeld, de bal werd breed gelegd en gedegen binnengeschoten door Tom van der Veen. In de fase daarna kwam Franeker niet verder dan het uitdelen van een paar speldenprikjes. Het laatste kwartier van het eerste bedrijf was duidelijk voor Kootstertille. Echter verzuimde zij de score te verdubbelen, zowel het aluminium als een bal die van de doellijn werd gehaald waren daar debet aan.

De tweede helft waagde Franeker een nieuwe poging om de opbouw vroeg te verstoren en zo meer grip te krijgen. Dit resulteerde in een snelle gelijkmaker. Een schot van Edwin Hiemstra werd gekraakt en belande in de zestienmeter. Jan van Duijn reageerde attent en wist de bal middels een sliding langs de keeper in de verre hoek te schieten. Lang stond de 1-1 niet op het scorebord, want een minuut later pakte Kootstertille weer de leiding. Een voorzet vanaf links werd van buiten het strafschopgebied onberispelijk binnengeschoten door de goed spelende Gerbrand Waaksma. Ook deze stand werd binnen een paar minuten gewijzigd. Jeffrey Guertin schoot na een snelle ingooi van afstand op de lat, waarna Edwin Hiemstra de rebound bekwaam afrondde. Beide ploegen gingen met veel strijd vol voor de winst. Mede hierdoor moest Franeker noodgedwongen beide backs wisselen, waarbij het voor Gert Rijpstra einde seizoen lijkt. Kansen op de derde treffer waren er over en weer, toch was het Franeker wat aan het langste eind trok. In de laatste reguliere minuut van de wedstrijd verraste Jeffrey Guertin de sluitpost van Kootstertille door wederom van afstand uit te halen, ditmaal vloog de bal over de doelman in de goal.

Door de late treffer pakte SC Franeker alsnog de drie punten die het nodig had om nagenoeg uit de gevarenzone te blijven. Er staan nog drie wedstrijden op het programma die de ploeg de kans geven om het seizoen nog enigszins waardig af te sluiten. Te beginnen aankomende zaterdag thuis tegen AVC, aanvangstijd 15.00