62'

4e klasse B

16 februari 2019 15:00

R.N. Spinder (KNVB)

Het was afgelopen weekend goed vertoeven op de voetbalvelden. In Franeker stond er een heuse kraker op het programma waar de plaatselijke SC het op moest nemen tegen koploper Rottevalle.

De ploeg van trainer Elmendorp liet vanaf het startsein zien wat hun ambities waren in deze wedstrijd en zetten de bezoekers dan ook van meet af aan onder druk. Het hoofdveld wat niet in allerbeste staat verkeerd maakte het wel zwaar voor de spelers en misschien nog wel belangrijker was dat de bal niet strak over het matje wilde rollen. Het was echter Franeker wat als beste omging met de omstandigheden en dit leidde in de 14e minuut tot een grote kans voor Edwin Hiemstra, via een voorzet over rechts mocht hij vanaf rand 16 uithalen maar zijn schot zeilde net over. Het was de aanzet tot nog meer kansen voor de rust. Zo mocht Jan van Duijn na een scrimmage uit een corner zomaar uithalen maar wist de sluitpost van Rottevalle de bal via via toch te keren. Tseard Boorsma was de volgende die bijna tot scoren kwam maar kwam hij net een teenlengte tekort na een mooie steekbal van Edwin. De bezoekers waren veelal genoodzaakt de lange bal te hanteren en zij wisten voor rust eenmaal gevaarlijk te worden na een afstandsschot welke ternauwernood over de goal kon worden getikt door Irolt Biesma. Voor rust kon Franeker nog eenmaal de verdiende voorsprong op het scorebord zetten, het was Willem van Duijn die na een mooie aanval het leder maar net over schoot.

Na de thee veranderde er maar weinig aan het spelbeeld en wisten de Franekers de koploper met gemak op eigen helft te houden. Na een dik uur spelen kwam daar eindelijk de verdiende voorsprong, ditmaal was het Tseard Boorsma die een perfecte steekbal wist te geven en Edwin Hiemstra die uit de rug van de verdediging alleen op de keeper mocht lopen en beheerst binnen schoot 1-0. Vijf minuten na de openingsgoal mocht Tseard de genadeklap geven, hij mocht alleen op de keeper af maar twijfelde iets te lang waarna zijn schot naast de goal verdween. Ook de kans hierna van Franeker kwam op Boorsma zijn naam maar ditmaal schoot hij voorlangs. Met nog een kwartier op de klok veranderde het spelbeeld toen Rottevalle alles of niets ging spelen, het zette meer druk op de Franeker defensie en uiteindelijk werd men hiervoor beloond. De uitgelezen kans kregen zij echter op een presenteerblaadje na defensief geblunder aan Franeker zijde, de gespeelde bal was te kort waarna Steffen Schra de bal kon oppikken in het strafschopgebied. Nog voordat hij kon uithalen werd hij op onreglementaire wijze gestuit wat dus een penalty betekende. Liekele Kamminga wist met dit buitenkansje wel raad en zette de bezoekers in de 77e minuut op gelijke hoogte. Beide ploegen wisten in de resterende minuten nog wel enkele kansen te noteren maar de bal ging er niet meer in. De wedstrijd eindigde dus in een gelijkspel waarmee Rottevalle het meest blij was.

Voor de Franekers die met het gelijkspel maar weinig opschoten waren de druiven zuur. Al meerdere keren waren zij de betere ploeg maar heeft het moeite met het afronden van de kansen. De komende twee weken hebben zij de tijd om het te laten bezinken en weer met frisse moed de achtervolging in te zetten. Men speelt op 09 maart uit tegen WTOC.