13'

4e klasse B

11 mei 2019 15:00

R. van de Leur (KNVB)

Het was druk zaterdagmiddag rond het hoofdveld van SC Franeker. Mede door het goede weer, het derbygevoel en de kampioensrace waarin de bezoekers zich bevinden had de wedstrijd alle ingrediënten om er eens goed voor te gaan zitten.

Het was Franeker wat de eerste 20 minuten de lakens uitdeelde, de ploeg van trainer Elmendorp speelde na de overwinning van vorige week op Kootstertille eigenlijk nergens meer voor en kon vrijuit voetballen. Wel kregen de gasten de eerste mogelijkheid om op voorsprong te komen, na balverlies op het middenveld moest Johan de Vries aan de noodrem trekken om een aanval van AVC te onderbreken. Het leverde een vrij trap op vanaf een meter of 20 en Jelte Visser mocht proberen de bal binnen te schieten, helaas voor hem stond de paal in de weg waardoor een voorsprong uitbleef. Aan de andere kant was Tseard Boorsma gevaarlijk nadat Jan van Duijn vanaf de rechterkant een prima voorzet wist te geven, Tseard zijn kopbal miste vaart waardoor de sluitpost van AVC de bal kon pakken. In de 13e minuut was het wel raak voor SC Franeker, het was Jeffrey Guertin welke vorige week ook al matchwinner was die vanaf randje 16 uitstekend uithaalde en keeper Gerbranda hiermee verschalkte 1-0. Na de Franeker voorsprong was het AVC de ploeg die het heft in handen nam, zonder overtuigend voetbal waren zij wel de ploeg welke druk wist te zetten en dit leverde ook enige kansen op. Na een goed half uur voetballen werd een corner ternauwernood over gekopt en vervolgens kregen de bezoekers ook nog een indirecte vrij trap toegekend van de leidsman nadat een onbedoelde terugspeelbal door keeper Biesma werd opgepakt met de handen. Vanaf 6 meter kreeg AVC de bal er echter niet in door de bal in de Franeker-muur te schieten. Het slotakkoord in de eerste helft was dan wel weer voor Franeker, Tseard Boorsma ontsnapte aan de verdediging van de bezoekers en mocht na een goede steekbal van Edwin Hiemstra alleen op de keeper af zijn inzet was echter te gehaast en vloog over het doel heen.

Na de rust was het in eerste instantie wederom Franeker met de beste kansen. In de 50e minuut wist Edwin met een subtiel passje Jeffrey te bereiken,  laatstgenoemde kapte de keeper uit maar voordat hij hierna uit kon halen was het de laatste man van AVC die de bal weg wist te werken. AVC wat alleen met een overwinning genoegen nam probeerde een doelpunt te forceren maar dit wilde maar niet lukken. Eenmaal was de lat een sta in de weg en twee keer moest Irolt Biesma ingrijpen. Na een oponthoud waarbij Jakob Willekes geblesseerd het veld moest verlaten (kuitblessure) was het AVC welke nog een goede kans kreeg op de gelijkmaker maar de kopbal kon op lijn worden gekeerd door Billiam Herrema. De dadendrang van de bezoekers hield na 80 minuten op en Franeker wist via Edwin Hiemstra nog een grote kans te noteren, een zeker doelpunt bleef echter uit daar hij niet met scherp schoot en de bal naast het doel verdween.

Door de overwinning van Franeker is het in de 4e klasse B nog spannender geworden betreffende het kampioenschap. De gehele top 3 liet het dit weekend afweten en hierdoor zijn er nog twee kandidaten bijgekomen. Nummer één Birdaard staat op 35 punten en hierna volgen maar liefst 4 ploegen met 34 punten. Franeker staat op 30 punten en met nog twee speelronden te gaan kunnen zij zelfs nog in de top 3 geraken. Aanstaande zaterdag staat er een uitwedstrijd op het programma, dan mogen de Franekers afreizen naar Marrum.