Flitsende start leidt tot ruime zege SC Franeker JO10-2...

LAC Frisia 1883 JO10-2

1e klasse 08

27 oktober 2018 10:00

Tim Bergsma

Een kleine aanpassing in de opstelling (lees: 10 meter) en een geconcentreerd team vanaf de start bezorgde SC Franeker JO10-2 afgelopen zaterdag 27 oktober een ruime overwinning in de wedstrijd tegen LAC Frisia JO10-2 uit Leeuwarden. Na een niet al te grote opkomst tijdens beide trainingen in de herfstvakantie was het achttal voor de wedstrijd wel compleet en werd er vooral in de eerste helft uitstekend gespeeld. Een ruime voorsprong die in de tweede helft nog met een doelpunt werd uitgebreid en zo werd alweer de derde overwinning in de eerste klasse begroet.

Onder wisselende weersomstandigheden en onder leiding van de prima fluitende spelbegeleider Tim Bergsma (jeugdspeler van SC Franeker) werd er gestart met Thijs Russchen in het doel, Tianne Zuidema linksachter en Ridzert van Abbema rechtsachter. David de Vries stond in vergelijking met de vorige wedstrijden (midachter) nu tien meter meer naar voren (mid-mid) met de opdracht in een soort ruit te spelen: d.w.z. ca. tien meter naar voren of naar achteren en naar links en naar rechts. Zodoende kon hij (of Tianne die daar later zou spelen) mee naar voren tijdens de aanval, maar ook naar achter wanneer de verdediging ondersteund diende te worden. De aanval werd gevormd door Max Bosma linksvoor en Dino Stoelwinder rechtsvoor. Matthijs Groot en Jesse Loonstra kwamen later het veld in als respectievelijk rechtsachter en rechtsvoor.
Door leider Arjan Russchen en trainer Roberto Stoelwinder werd vooraf benadrukt dat deze posities op het veld goed moesten worden bezet. Bij balbezit aanvallen en vrijlopen (ofwel het veld groot maken) en bij balbezit van de tegenstander verdedigen en tussen de man en het doel staan (ofwel het veld klein maken). Dit is waar op de training elke keer aandacht aan wordt besteed met als basis een goede balcontrole (dribbelen, passen en aanname/controleren van de bal). Want wil je beter gaan voetballen dan moet de basistechniek goed zijn!

Nadat de Franekers al vijf doelpunten hadden gemaakt werd er tegen gescoord en tijdens de eerste time-out werd er benadrukt dat het voorkomen van een tegendoelpunt net zo belangrijk is voor het team als dat er gescoord wordt. De aandacht en complimentjes gaan vaak uit naar de doelpuntenmakers en assistsgevers, maar goed verdedigen is moeilijker en verdiend minstens zoveel aandacht. Vanwege het simpele feit dat als je een 'fout' maakt als verdediger er gelijk een risico van een tegendoelpunt is. Bij een aanvaller die een fout maakt wordt er niet gelijk tegengescoord en is het risico dus kleiner. Winnen en verliezen (of gelijkspelen) doe je altijd met het hele team!

In de tweede helft waren de gasten iets feller en ondersteund door hun supporters werd het een meer gelijkwaardige wedstrijd. Toch wist SC Franeker JO10-2 ook de tweede helft te 'winnen' zij het met maar een doelpunt verschil. Een knappe prestatie na de bekerteleurstelling van vorige week!

Komende week gaat het team op dinsdag de sportschool in bij Gezondheidscentrum Het Want alwaar een heuse kick-boks training wacht. De vrijdagtraining wordt benut als leer-oefenwedstrijd tegen de clubgenoten van SC Franeker JO10-3 waarbij de nadruk zal liggen op het herkennen van spelsituaties (oa. aanvallen, verdedigen, hoekschop, doeltrap etc.) en het nog beter leren samenspelen.
De zaterdag daarna volgt dan de eerste returnwedstrijd in de najaarscompetitie en deze is uit tegen Hardegarijp JO10-1, start 10.15 uur op sportpark De Warren te Hurdegaryp.