... (schot)

Groep 2 25

31 augustus 2019 15:00

H. vd Bij (KNVB)

Franeker – De eerste officiële wedstrijd van het fusieteam SC Franeker is een feit. Daarin trof het SC Berlikum met oud-Franeker trainer Wibo de Brouwer. Hoewel de Franekers nog in de ontwikkelingsfase zitten, liet het team van trainer Rinze Werkhoven wel zien eigenlijk thuis te horen in de 3e klasse. Foto's Anne Waterlander https://xlent.photoshelter.com/archive

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte nadat afgelopen week Kees Span is overleden. Vader van (club)scheidsrechter Thijs Span, ex-jeugdlid Erik Span en vriend van SC Franeker trainer Rinze Werkhoven.

Vanaf het beginsignaal was het SC Franeker wat de touwtjes in handen nam. De thuisclub leek al snel op voorsprong te komen toen een voorzet van Bas van der Zee door een verdediger van SC Berlikum van richting werd veranderd. Maar doelman Djurre Seerden kon een doelpunt voorkomen.

De oranjehemden gokten op de omschakeling en dit had tot succes moeten leiden na een snelle uitbraak, de bal kwam bij de spits van de gasten maar deze kon het leer niet goed verwerken waardoor doelman Dennis Zijlstra redding kon brengen.

Na ruim 20 minuten spelen zette Franeker het krachtsverschil ook op het scorebord. Gerlof Dijkstra bediende Franeker spits Marco de Groot die de verdediger en doelman Seerden passeerde en de bal binnen schoot, 1-0. Kort daarop konden de Franekers opnieuw juichen. Verdediger Christian de Haan was mee naar voren gegaan en kopte een hoekschop tegen de touwen, 2-0. Hierna had Franeker verder kunnen uitlopen, maar liet dat na. Op slag van rust bracht Jarco Kingma namens SC Berlikum de spanning terug: 2-1.

Direct na rust had Franeker de wedstrijd in het slot moeten gooien. De thuisclub verdiende een strafschop, maar deze werd gemist door Marco de Groot. Kort hierna kon Jeffrey Guertin zijn invalbeurt opfleuren met een doelpunt, maar zijn inzet verdween vlak over de deklat.

Na een dik uur spelen leek de tank al aardig leeg te zijn bij de Franekers en kroop Berlikum meer en meer uit haar schulp. Franeker kwam een keer goed weg toen Kingma alleen op doelman Zijlstra af mocht gaan. De rappe aanvaller plaatste de bal naast het doel. In de slotseconde van de wedstrijd wist Sc Berlikum alsnog een punt over te houden aan het treffen met Franeker. Jisse Kemper wist te profiteren van de (nieuwe) buitenspelregel en schoot de 2-2 binnen. Direct na het doelpunt floot de scheidsrechter af. SC Franeker gaat zaterdag op bezoek bij vv Beetgum, SC Berlikum ontvangt SDS.