83'

Groep 2 71

7 september 2019 15:00

Bart van Wijk

Een prachtige ploeg van veel jong en wat routine stond vandaag gretig klaar om voor het eerst weer de wei in te gaan. Over de tegenstander uit Harlingen, Zeerobben 4, was niet de grootste zorg. Echter is daar nog nooit een wedstrijd mee gewonnen.

Waarom…’wie wil er zo’n mooi team?’. Het ontbeert dit team nog aan vaste begeleiding en een trainer voor het volledige seizoen. Dus wie wordt blij om routine en ontbolsterend talent verder samen te smeden tot mooie prestaties en een prachtige kweekvijver voor de A-selectie?

Voortvarend ging Sc Franeker van start, let wel heel voortvarend. Met een halve minuut stond de 1-0 al op scorebord door Jort Norder. Ook daarmee is de wedstrijd nog niet gewonnen. Inzet, overtuiging en beleving zijn nodig om dit vast te houden en of verder uit te bouwen.

Franeker struikelde vooral wat over zichzelf. Er waren te veel spelers statisch en er werd vergeten om echt te coachen. Zo stonden er plots na 9 minuten meerdere spelers van Zeerobben vrij voor Jesse Hogendorp, erg dankbaar voor zijn extra wedstrijd op de goal, en werd hardhandig de gelijkmaker gescoord.

Soms is dat nodig, een extrinsieke prikkel om weer tot ‘zinnen’ te komen. Hoe willen we het, hoe gaan we het doen en wat is daarvoor nodig. Daar waren tien minuten voor nodig en lagen er binnen een minuut twee ballen achter de keeper van Zeerobben. Eerst was het nogmaals Jort N. en vervolgens krulde Huib de bal met zijn linker in de rechterhoek voor de 3-1.

Dat gaf lucht en vertrouwen. Zo’n zes minuten later bouwde weer Jort N. de score uit naar 4-1 en was het Joshua, die in de 38e minuut met een prachtig schot voor 5-1 zorgde. In de 42e minuut was het toch nog een keer Zeerobben, met complimenten voor betreffende speler, die de score naar 5-2 bracht. Een dodelijk onhoudbaar schot strak onder de lat.

Om de toon duidelijk te houden schoot Jort N. een minuut later de 6-2 erin en dat was ook de stand, waarmee beide teams aan de thee gingen. Een paar puntjes op de i en wat noodzakelijke wisselingen waren nodig om de tweede helft met gepaste kleur vorm te geven. Het duurde even voordat de scheidsrechter ook zover was.

Na de aftrap van de tweede helft moesten beide ploegen wat op gang komen. Al was het Franeker, die duidelijk de wind in de rug had…letterlijk en figuurlijk. Het was Siard, die daar handig gebruik van maakte. Met een schitterende krullende bal vanaf links, draaide hij de bal om de keeper heen in de verre hoek van zo’n 25 meter.

Zo stond het na 51 minuten 7-2. Huib deed daar nog een schepje bovenop. Vanuit een vrije trap schoot hij de bal ‘cool’ rechts van de keeper, die aan de grond genageld stond.

8-2 en concentratie zijn geen prettige combi. Zo was het een minuut later, vanuit het niets, 8-3. Drukt dat de pret of prikt dat de zin?

Beide een beetje en zo was het in 63e minuut Marc die de trekker overhaalde voor 9-3. Daarmee kwamen de dubbele cijfers in zicht. Echter was dit niet allemaal gelukt zonder de inbreng van keeper Jesse Hogendorp, goed voor 180 minuten vandaag.

Achterin Henk Helmus, Lars Koster, Jesse Terpstra, Eric Vellinga en een hele degelijke Stan Roggeveen.
Het middenveld werd gedragen door Chris Outhuijse, Corniek Post, Jort Hogendorp en de al genoemde Siard Bloemsma. Aanvallend en vaker genoemd met goals en daarmee verdienstelijk acteerde Joshua Cuperus, Jort Norder, Haye Rombout, Huib Tiemersma en Marc Wijbenga.

Uiteindelijk doe je het met elkaar en bepaal je als team wat je uit een wedstrijd haalt. Het maximum was nog niet bereikt en zo ook niet de dubbele cijfers. Joshua was het die voor de 10-3 tekende in de 68e minuut. Daarmee leek de koek wat op en suste de wedstrijd wat in ‘slaap’.

Toch niet helemaal. Jort N. was nog niet klaar en maakte in de 83e minuut ook nog de 11-3. Daarmee was het wel klaar en liet de uitslag er geen (kunst)gras over groeien. Een volgende ronde in de Beker is duidelijk haalbaar…misschien wel meer.

Echter, als al in de titel genoemd…’Wie wil er zo’n mooi team?’. Om de volgende stappen te zetten in zowel de Beker als de Competitie is er wel degelijke begeleiding nodig. Ben je geïnspireerd door dit verhaal of in ieder geval geïnteresseerd, neem dan contact op met Marijn Kamerling (06-25037751) of Bart Boogaard (06-13540037).

De kop is eraf, het smaakt naar meer. Wie gaat als coach aan de slag met deze ingrediënten? Genoeg om iets lekkers en moois van te maken. Met de juiste wil, intentie en beleving is de potentie groot(s).