4e klasse A

1 februari 2020 15:00

A. van Tuinen (KNVB)

Opstelling

De eerste overwinning in 2020 is na afgelopen zaterdag een feit. Na het eerste verlies vorige week was het hoe gek het ook klinkt noodzaak om te winnen om mee te blijven doen in de bovenste regionen van de 4e klasse B. Het werd voor Franeker een makkelijke middag met een mooie uitslag.

Het eerste kwartier was het nog even aftasten al liet Franeker hierin al zien dat zij de ploeg waren die wilden voetballen en NOK op eigen helft hield. In de 16e minuut was het spits Marco de Groot die de thuisploeg op voorsprong had moeten zetten en hiervoor twee mogelijkheden kreeg uit één kans. Na een goede aanval via de rechterzijde was het Cor Boonstra die hem goed wist te bedienen waardoor het voor de Groot een ogenschijnlijk koud kunstje was om de bal tegen de touwen te deponeren maar zijn eerste inzet raakte de paal, hierna spatte de bal terug naar de spits die nu een leeg doel voor zich zag waarbij de sluitpost al uitgeschakeld op de grond lag maar ditmaal raakte hij de bal dusdanig beroerd dat de bal naast ging. NOK wat in de eerste helft geen één uitgespeelde kans wist te noteren kreeg rond de 26e minuut wel een uitgelezen kans om op voorsprong te komen nadat zij een vrije trap mochten nemen vanaf een meter of 18, met de wind in de rug werd de inzet snoeihard op de lat geschoten. Nog geen 5 minuten later kreeg Franeker loon naar werken, het was Gerlof Dijkstra die de score wist te openen. Vanuit een corner van Rob Postma wist hij de bal keurig binnen te koppen, 1-0. NOK lag vanaf dat moment op de rug en Franeker mocht met verzorgd voetbal naar hartenlust aanvallen. Boonstra was de volgende die een duit in het zakje mocht doen voor de thuisploeg toen hij door de Groot weggestoken werd maar de inzet van hem werd net voorlangs geschoven. Een minuut hierna was het wederom Dijkstra die wist te scoren, hij kreeg de bal mee in de loop en wist de bal mooi in de lange hoek te schuiven 2-0. Met deze tussenstand werd de theepauze ingegaan.

Na rust veranderde er weinig in het spelbeeld, het vanuit de 3e klasse gedegradeerde NOK wist ook in het tweede bedrijf weinig uit te halen en Franeker wat nu de wind in de rug had voetbalde naar hartenlust. Nadat een mislukte voorzet van Boonstra nog boven op de lat viel was het na een goed uur spelen wel weer raak. Het was tevens het mooiste doelpunt van de middag, Rinand Post wist een perfecte crosspass te geven op Dijkstra aan de linkerzijde, deze verschalkte vervolgens zijn directe tegenstander door de bal over hem heen te wippen en gaf strak voor waarna de Groot alleen maar tegen bal aan hoefde te lopen 3-0. De voortreffelijke crosspass werd door diezelfde Post 10 minuten later nog eens herhaald, nu werd de Groot middels prachtig maatwerk bediend en kon laatstgenoemde aannemen en uithalen 4-0. Franeker nam hierna even gas terug en zodoende kon NOK toch nog wat van zich laten horen en zowaar nog een doelpuntje op het scorebord krijgen. Wederom vanuit en vrije trap die via de muur weg spatte kon ditmaal worden opgepikt door de spits en deze wist de bal achter Jesse Hogendorp te krijgen 4-1. Na dit doelpunt was het Franeker die vervolgens verder uit had kunnen lopen maar de ingevallen Karst Hannema en Wiebe vd Meer zagen hun doelpoging beide keren gered worden door de sluitpost van NOK.

Het was een makkelijke middag voor de ploeg van Rinze Werkhoven, goed om te zien was het verzorgde voetbal en de drang naar meer die vorige week enigszins uitbleef. Franeker blijft met 2 puntjes achter de koploper op een 2e stek staan en heeft samen met de Waterpoort Boys de beste papieren voor de 2e periode. A.s. zaterdag gaat men op bezoek bij rode lantaarndrager De Walde, de wedstrijd start om 14.30 uur.