SC Franeker heeft genoeg aan 12 minuten!!

4 - 1

TOP'63 1

4e klasse A

26 oktober 2019 15:00

Met een straffe wind over het veld en een waterig zonnetje begon om 15.00 uur de wedstrijd tussen de nummer 2 en 12 van de competitie 4A. Dat het publiek uiteindelijk 12 minuten is verwend door de Franekers kun je jammer noemen maar niet meer dan begrijpelijk.

Al vanaf dat de scheidsrechter floot voor de start tekende het strijdtoneel zich af op de helft van de gasten, Franeker probeerde hoog druk te zetten en Top ’63 gokte op de counter. Het was Sander Hoekstra die als eerste zijn geluk mocht beproeven maar zijn uithaal vloog net naast. Top ’63 was gewaarschuwd maar kon niet voorkomen dat de druk aanhield op de goal en in de 10e minuut werd Gerlof Dijksta onreglementair gestopt wat Franeker een vrije trap opleverde op 20 meter van de goal. Marco de Groot ging zich belasten met deze klus maar het schot zeilde net over. In de 12e minuut kwam Franeker dan toch op verdiende voorsprong, na een corner werd Jan van Duijn omver geduwd nadat deze de bal onder controle wilde brengen en de scheidsrechter kon niet anders dan naar de penaltystip te wijzen. Aanvoerder Mart Kuperus nam zijn verantwoordelijkheid en schoot deze geboden kans raak ondanks dat de sluitpost het leder nog wist te raken 1-0. De ban was gebroken en Top’63 werd vervolgens getrakteerd op een aanvalsgolf welke niet was te keren. Vier minuten na de openingsgoal was het Dijkstra die de score wist te verdubbelen. Middels een mooie cross-pass van Christian de Haan die door Dijkstra uitstekend onder controle werd gebracht kon hij hierna een actie vanaf links naar binnen maken en de bal vloeiend raak schieten in de korte hoek, 2-0. Binnen de minuut was het Kuperus die geholpen werd door de verdediging van de gasten die zijn tweede doelpunt mocht maken deze middag, middels een onderschepping mocht hij alleen op de keeper af en schoot beheerst raak 3-0. Nog voor het eerste half uur afliep leverde de dadendrang van de thuisploeg ook de 4-0 op. Jeffrey Guertin werd via de rechterzijde weggestuurd en zijn uithaal verraste de keeper zodanig dat de bal in de rechter bovenhoek verdween. Het publiek wist niet wat ze zagen, een ontketend SC Franeker degradeerde de tegenstander zodanig dat binnen 12 minuten alle goede intenties van de tegenstander de prullenbak in kon. Net voor rust mocht Top ’63 nadat de mannen van trainer Werkhoven even gas terug nam hun eerste kans noteren. De spits van hen kreeg heel even ruimte na een lange bal door het midden en mocht vrij binnen schieten maar zijn schot faalde jammerlijk.

Na rust veranderde qua spelbeeld weinig, maar had Top ’63 geleerd van vorige week toen Franeker met een 11-klapper uithaalde in Bolsward. De bus werd geparkeerd en de gasten bleven steevast met 7 tot 8 spelers achterin hangen. Franeker hoefde ook niet nodig meer en zodoende bleef het tweede bedrijf op een aantal kansen na tot aan de 90e minuut rustig op de Hertog van Saxenlaan. De Groot was misschien nog wel het dichtst bij een treffer nadat hij vrij mocht inkoppen na een goede corner van Dijkstra maar zijn inzet vloog net over de lat. In de 80e minuut was er nog een aanval die iets op kon leveren toen Guertin na een goede aanval  via de rechterzijde een actie naar binnen wilde maken maar hij onderuit werd gehaald, een gele kaart was het gevolg voor een Top-speler die hier niet blij mee was en doorzeurde op de goed fluitende leidsman wat hem vervolgens de 2e gele kaart opleverde en dus met rood het veld mocht verlaten. Dat Top ’63 toch nog wist de scoren in de allerlaatste seconde mag Franeker zichzelf aanrekenen, wederom een lange bal werd niet goed beoordeeld en zodoende kwam de bal voor de voeten van Roelof Jacob Booy die dit buitenkansje niet onbenut liet en zodoende Jesse Hogendorp toch nog trakteerde op een tegentreffer 4-1.

Franeker heeft momenteel de zaakjes goed voor elkaar en heeft zichzelf de afgelopen weken stevig in de top genesteld. Samen met AVC en Creill-Bant lijken zij voorlopig de favorieten in de 4e klasse A en zijn Foarut en Delstrahuizen de ploegen die kort hierop volgen. Aankomende zaterdag reist de ploeg af naar Delfstrahuizen en kan men het gat met de sup-top vergroten. De wedstrijd begint om 14.30 uur