90'

4e klasse A

30 november 2019 14:30

Opstelling

Het was een belangrijke ronde voor de Franekers waarbij winst of verlies grote gevolgen kon hebben voor de ranglijst. Bij verlies zou er een gat ontstaan van maar liefst 8 punten, maar bij een eventuele winst zou het gat slinken naar slechts 2. De toeschouwers kregen uiteindelijk een spannende pot voetbal voorgeschoteld waarbij Franeker aan het langste eind trok.

Het was Franeker welke het eerste half uur de wedstrijd dicteerde en de bezoekers met de rug tegen de muur duwde. Na 10 minuten spelen leverde het aanvallende voetbal van de Franekers een eerste kans op, Marco de Groot werd knap vrijgespeeld maar zijn inzet belande naast de goal. Na 18 minuten werd de ban dan toch gebroken, een goede aanval werd door Mart Kuperus beloond door prima raak te tikken 1-0. De voorsprong die meer dan terecht was gezien het spelbeeld werd na een half uur voetbal verdubbeld, wederom een mooie aanval ditmaal via de rechterzijde. Jeffrey Guertin kon zijn directe tegenstander passeren en gaf goed voor, de Groot ontving de bal, moest in de draai uithalen en deed dit op schitterende wijze waarbij de keeper alleen maar kon toezien hoe de bal het net ingejaagd werd 2-0. De Franekers hadden de tegenstander waar ze hen wilde hebben en het beloofde een niet al te moeilijke middag te worden. Creil/Bant kreeg in de 32e minuut nog een domper te verwerken toen één van de verdedigers een direct rode kaart kreeg voorgeschoteld nadat hij de Groot neerhaalde. De leidsman die de tackle als van achter interpreteerde had hierin gelijk al werd de bal ook gespeeld. Met een man minder en een 2-0 achterstand ging de koploper ineens wel voetballen en liet Franeker de bezoekers regelmatig op hun helft komen. Met enkele lange ballen op de kopsterke aanvallers werd er voor rust ook nog gescoord door hen wat dus de aansluitingstreffer betekende. De verdedigers van Franeker gaven Luuk Veendrick alle ruimte om te koppen en Jesse Hogendorp kon de bal niet meer keren, 2-1. Het is als trainer om gek van te worden dat je voor de derde maal met een man meer wederom een doelpunt tegen krijgt. Met de 2-1 voorsprong ging men rusten.

Na de thee was het de Groot die Franeker op een 3-1 moest zetten maar de geboden kans werd te gehaast afgevuurd waardoor de bal over het doel vloog. Na een uur te hebben gevoetbald kon Creil/Bant voor de tweede maal juichen, de verdediging gaf Hugo Beugels de vrije doorgang en zijn schot welke naast zou gaan werd door de onfortuinlijke Hogendorp zodanig geraakt dat deze toch het doel in stuiterde 2-2. De mooie en verdiende voorsprong die de Franekers hadden opgebouwd was als sneeuw voor de zon verdwenen en de koploper uit de polder hadden het punt weer op zak. In de 70e minuut kwam Franeker ook met 10 man te staan, Wiebe v/d Meer die in de eerste helft al een gele kaart had gekregen na een overtreding op het middenveld werd bij een voorzet licht uit evenwicht gebracht en viel hierdoor in het strafschopgebied. Een penalty was inderdaad niet van toepassing maar hij kreeg zomaar zijn tweede geel wegens een vermeende “schwalbe” aldus de leidsman. Franeker kreeg nadat zij ook met 10 man kwamen te staan echter wel weer het besef dat er wat moest gebeuren en in de laatste 20 minuten kwam er een spervuur aan kansen. Zowel Guertin als de Groot en ook Rob Postma hadden de winnende op hun pantoffel maar tot driemaal toe stond de keeper in het pad. In de 89e minuut had Franeker een penalty moeten krijgen toen de ingevallen Sander Hoekstra overduidelijk werd neergehaald maar de leidsman wuifde dit weg met als gevolg een hevig protesterende Franeker. Hoekstra werd in de allerlaatste minuut echter wel de matchwinner, als zo’n beetje de kleinste speler van het veld kon hij een corner binnenkoppen en zodoende wist de ploeg van Rinze Werkhoven met 3-2 te winnen.

Franeker won uiteindelijk verdiend doordat men het betere van het spel had al gaven zij onnodig de tegenpartij het idee dat er nog wat te halen viel. Belangrijker is echter dat de ploeg nog steeds ongeslagen is en dat het gat met de koploper is gedicht tot 2 punten. Doordat AVC struikelde bij Waterpoort Boys en slechts 1 punt overhield aan hun wedstijd staat de top 3  nu heel dicht bij elkaar. Aankomende zaterdag staat er een uitwedstrijd op het programma en neemt Franeker het op tegen Sleat.