Tollebeek 1

4e klasse A

12 oktober 2019 15:00

T. (Tommy) Postma

Franeker – Het is nog allerminst overtuigend, tegenstanders wapenen zich tegen Sportclub Franeker en daar zal de ploeg van Franeker trainer Rinze Werkhoven mee moeten zien om te gaan. Voelbaar was de opluchting op het sportcomplex Hertog van Saxenlaan na afloop van het duel met VV Tollebeek. Na twee gelijke spelen kon Franeker de eerste thuiszege van het seizoen noteren. (foto's Marcel Teensma)

Doordat het hoofdveld van SC Franeker niet bespeelbaar was door de overvloedige regenval. Werd er uitgeweken naar het achterliggende kunstgrasveld. Op een druilerige zaterdagmiddag duurde het lang voordat er wat te genieten viel in het duel tussen SC Franeker en VV Tollebeek. De gasten begonnen iets beter aan het duel pas na 20 minuten voetballen was er een kans voor Jeffrey Guertin na een pass van Christian de Haan.

Guertin kon de geboden kans niet verzilveren. Kort hierna was het dan wel raak, Gerlof Dijkstra brak door op de linkerkant en bediende de goed meegelopen Guertin bij de tweede paal, 1-0. Wie dacht dat Franeker hierna de schroom van zich af zou gooien kwam bedrogen uit. Tollebeek hielt de rijen gesloten. Door slordigheden in het spel oogde de thuisclub statisch. Af en toe leek Franeker gevaarlijk te worden vanuit een standaard situatie maar tot een echte doelpoging kwam het niet.

In de tweede helft ontspon zich een rommelige wedstrijd met Franeker veelvuldig aan de bal. De Franekers gingen hier niet zorgvuldig mee om waardoor het spel flets en traag oogde. Tollebeek kon hierdoor gemakkelijk in de wedstrijd blijven. Desondanks had Franeker spits Marco de Groot de middag een stuk aangenamer kunnen maken.

Na 50 minuten spelen kreeg De Groot de bal op een presenteerblaadje van Gerlof Dijkstra. De Groot kreeg de bal volkomen verkeerd op zijn voet waardoor de bal naast het doel verdween. Met het inbrengen van Cor Boonstra en Mart Kuperus probeerde Franeker trainer Rinze Werkhoven meer vuur in de wedstrijd te brengen. Kuperus die de aanvoerdersband overnam van Ymke Brijker, was belangrijk. De ervaren middenvelder is herstellende van een blessure en werd node gemist.

Kuperus liet zich veelvuldig gelden en bracht de broodnodige nieuwe energie in het elftal. Franeker kwam door slordigheden in de eind fase van de aanvallen niet tot scoren en hield hiermee de wedstrijd onnodig spannend. Een inzet van Jeffrey Guertin teisterde de lat en Marco de Groot stond meermaals aan het einde van een veel belovende aanval, maar de spits had zijn dag niet. Wanneer De Groot zijn vorm van vorig seizoen weet terug te vinden is hij een absolute handenbinder voor menig tegenstander. Toch zou De groot de wedstrijden beslissen. Al duurde het tot de blessuretijd alvorens Marco de Groot een hoekschop wist binnen te koppen, 2-0. De opgekropte frustratie bij de spits kwam er bij het vieren van het doelpunt uit.

Ondanks dat het spel van SC Franeker nog niet om over naar huis te schrijven is doet de ploeg van Rinze Werkhoven goede zaken. Het is samen met Waterpoort Boys nog ongeslagen en staat maar 1 punt achter op koploper QVC. Het wachten is op het moment dat de motor van SC Franeker op volle toeren begint te draaien.  ,,De 1e helft was prima vanuit een goede organisatie, de 2e helft was rommelig. Voor het eerst in deze competitie hadden we een tegenstander die de bus niet parkeerde. We hebben over 90 minuten geen kans weggeven en zelf daarin tegen kansen genoeg gehad. We moeten ons zelf eerder belonen. De scherpte voor de goal ontbreekt nog, maar dat is een kwestie van tijd. Daar heb ik alle vertrouwen in" aldus Rinze Werkhoven.

Aankomende zaterdag gaat Franeker op bezoek bij SC Bolsward, aanvang 15.00 uur.