2 - 2

Franeker SC 1

4e klasse A

23 november 2019 14:30

Het was druk zaterdagmiddag op het sportcomplex van AVC. Een hoop publiek aanschouwde het duel tussen de nummer één en drie van de 4e klasse A. Het enerverende duel kende na 90 minuten geen winnaar, met 2-2 werden de punten gedeeld. Dit betekende overigens niet dat er genoeg gebeurde in Sexbierum.

De thuisploeg begon voortvarend aan de wedstrijd en liet zien waarom het al 7 duels achtereen winnend had afgesloten. Franeker leunde (gedwongen) achterover en probeerde de thuisploeg op te vangen om vervolgens via snelle uitbraken gevaarlijk te kunnen worden. Het waren de Sexbierumers die de eerste 2 kansen mochten noteren maar een poging vanuit een corner werd naast geschoten en op een knap inschoten bal wist Jesse Hogendorp redding te brengen. Na een kwartier spelen lag het spel een tijdje stil toen Marco de Groot te laat was met een sliding en hierbij Mark Hartman blesseerde, de Groot ontving hiervoor een terechte gele kaart. Mark Hartman kon niet meer verder en moest met een brancard het veld verlaten. Na de onderbreking was het Franeker met hun eerste serieuze kans, Mart Kuperus wist de bal op het middenveld te veroveren en wist Jeffrey Guertin te bereiken de inzet van Guertin had wel de juiste richting maar vloog over het doel. AVC had de eerste helft het betere van het spel maar was vooral gretiger op de afvallende bal, in de 39e minuut verdienden zij een vrije trap toen Jesper Deelstra zijn directe tegenstander onreglementair naar beneden trok en mochten de Franekers Hogendorp bedanken voor zijn schitterende redding op de goed ingeschoten vrije trap. Net voor rust was het Franeker wat naliet om de score te openen, vanuit een corner van Guertin was het keeper Maikel Hartman die de bal ogenschijnlijk makkelijk kon vangen maar toch door zijn handen liet glippen, op de doellijn wist de laatste man de bal nog net voor de doellijn te keren. Ook Gerlof Dijkstra mocht nog voor de thee een doelpoging wagen maar na een knappe actie was het schot niet hard genoeg en kon simpel gekeerd worden. Met een brilstand mocht men de warmte opzoeken van de kleedbox.

In het tweede bedrijf gebeurde er de eerste 5 minuten weinig maar kwam AVC vanuit het niets op voorsprong. Op 35 meter van het doel kregen de Sexbierumers een vrije trap toegekend en belastte Johannes Norder zich om de bal voor te zetten, echter door de wind gedragen en keeper Hogendorp die net iets te ver voor zijn goal stond vloog de bal over hem heen in het net 1-0. Franeker moest op zoek naar de gelijkmaker en zette meer druk, het leverde een goede kans op voor de Groot. Dijkstra speelde hem goed vrij maar de spits van Franeker schoot net over. De druk op Sexbierumer doel hield aan en dit leverde een corner op, Christian de Haan kreeg de bal op een presenteerblaadje om de gelijkmaker binnen te schieten maar zijn schot werd op de lijn gekeerd. Door de druk die Franeker uitoefende ontstonden er ook ruimtes voor AVC om snel uit te breken en dit lukte een aantal keren prima maar was de laatste pass niet goed genoeg om gevaarlijk te worden en wist Hogendorp er nog een goed schot uit te halen. In de 70e minuut kwam daar de gelijkmaker, Wiebe van der Meer wist de Groot aan te spelen en laatstgenoemde nam aan, draaide om zijn tegenstander heen en schoot vervolgens raak in de lange hoek 1-1. Met deze echte spitsengoal was de strijd weer open en probeerden beide ploegen een voorsprong te forceren. Tjibbe Haitsma benadeelde zijn ploeg door binnen 2 minuten te hard door te gaan op een Franeker speler en kreeg tweemaal de gelde prent voorgehouden van de leidsman en kon zodoende van het veld vertrekken. Met een man meer kwam Franeker bijna op voorsprong, de Haan die ruimte kreeg om op te komen wist een prima voorzet te geven die door de Groot net over werd gekopt. In de 83e minuut kwam AVC toch weer op voorsprong, geklungel achterin bij de Franekers zorgde ervoor dat Folkert Bakker prima vrijgespeeld kon worden en simpel raak mocht schieten 2-1. Dit was al voor de tweede keer dit seizoen dat Franeker ondanks met een man meer op het veld toch een doelpunt om de oren kreeg. Heel Sexbierum was in extase en de thuisploeg dacht de driepunter binnen te hebben. Echter Franeker liet in de laatste 10 minuten toch de kwaliteiten zien om door een muur van verdedigers te kunnen voetballen. In de 90e minuut was aanvoerder Mart Kuperus alert en kon de bal oppikken rond het strafschopgebied, hij omspeelde zijn directe tegenstander en schoot raak 2-2. Nu was het Franeker-publiek aan de beurt om luidkeels te juichen, heel even leek het ook nog dat de bezoekers met de volle buit huiswaarts konden keren in de allerlaatste seconden. Het was van der Meer die het winnende doelpunt leek te maken toen hij de bal kreeg aangespeeld rond de penaltystip en uithaalde, zijn inzet werd katachtig uit de rechterhoek getikt door keeper Hartman. De scheidsrechter vond het hierna welletjes en zodoende stapten beide ploegen met een punt van het veld.

Zowel AVC als Franeker hoopten op meer, maar het collectief van de thuisploeg en de individuele klasse van de Franekers bepaalden de gelijke uitslag en zodoende zag men Creil/Bant uitlopen doordat deze ploeg wel wist te winnen met 2-1 van Bolsward. Aanstaande zaterdag nemen de Franekers het op tegen de koploper uit de polder, wil Franeker de aansluiting behouden met hen dan telt alleen winst. De thuiswedstrijd start om 15.00 uur.