Franeker SC 1

4e klasse A

25 januari 2020 14:30

Onbekend

Menaam - De eerste officiële wedstrijd naar de winterstop is voor de Franekers niet verlopen zoals gewenst. Als koploper begon de ploeg van trainer Werkhoven aan de wedstrijd maar na 90 minuten was men deze titel alweer kwijt.

Foarut heeft al meerdere keren bewezen de angstgegner te zijn voor de Franekers en ook deze middag bleken zij over de juiste ingrediënten te beschikken om de punten thuis te houden. Vanaf de aftrap lieten zij Franeker zien dat ze scherp waren door een matige terugspeel bal te onderscheppen maar Christian de Haan kon nog net op tijd een sliding inzetten waardoor keeper Jesse Hogendorp niet in actie hoefde te komen. De corner die overbleef werd echter wel gevaarlijk en de bal belande op de paal.
Franeker werd wakker en zette vanaf dit moment druk op de thuisploeg. Gezegd moet worden dat het veld in Menaam zwaar was en dat menig voetballer onderuit ging door de gladde ondervloer. Het was Jeffrey Guertin die in de 10e minuut Franeker op voorsprong had moeten schieten, hij kreeg van Gerlof Dijkstra de bal vanaf links op een presenteerblaadje maar schoot voor open goal tegen de paal.
Nog geen 3 minuten later was het Marco de Groot die zijn eerste kans mocht noteren maar het schot welke te gehaast werd afgedrukt vloog net over. Franeker had de tegenstander waar ze die wilde hebben en na een kwartier voetbal kreeg Guertin wederom de kans om de score te openen maar het werd niet de middag voor de rechterspits, één op één met de keeper schoot hij het leder over de goal heen waar een droge schuiver naar alle waarschijnlijkheid meer had opgeleverd.
Foarut wat zich in de eerste helft concentreerde op snelle uitvallen kreeg na een kwartier ook een dot van een kans toen de snelle Jorrit Boomsma over links mocht opstomen, zijn voorzet werd echter niet goed binnengeschoten en de bal rolde zodoende voorlangs. Na een dik half uur te hebben gevoetbald kreeg de Groot weer een kans om de 0-1 op het scorebord te zetten maar de bal wilde deze middag niet in het netje. De Groot die overigens een sterke wedstrijd speelde deed bijna alles goed, de aanname, het draaien maar het schot vloog rakelings voor de goal langs. De voetbalwet deed hierna snel van zich spreken, wanneer je zelf vergeet te scoren dan doet de tegenstander het wel.
Net voor rust was het Gerke Wassenaar die Foarut op 1-0 schoot, uit één van de spaarzame kansen tot dan toe wist de thuisploeg dus wel te scoren.

In de tweede helft werd het spel van de Franekers er niet beter op, te geforceerd werd er de aanval gezocht wat dus Foarut alleen maar in de kaart speelde. De eerste goede kans was er nog wel voor de bezoekers, ingevallen Mart Kuperus mocht vanaf randje 16 uithalen maar de keeper kon knap keren. Na een goed uur te hebben gevoetbald wist Foarut de score te verdubbelen.
Er lag een hoop ruimte voor de rappe aanvallers en een gave voorzet vanaf rechts werd door Jorrit Boomsma simpel binnengetikt. Franeker probeerde het hierna wel maar hele gevaarlijke momenten kwamen er bijna niet meer. De leidsman had Franeker wel in de wedstrijd kunnen helpen, een kwartier voor het einde mocht de Groot na knap wegdraaien alleen op de keeper af maar werd vastgepakt in het strafschopgebied. De scheidsrechter floot maar gaf niet een penalty maar slechts een vrije trap net buiten de 16.
Ook een rode kaart die eigenlijk had moeten worden gegeven bleef uit en de laatste man van Foarut werd slechts bestraft met een gele kaart. De resterende vrije trap werd door de Groot goed genomen maar ook deze keer wist de keeper van de thuisploeg prima te redden.

Foarut had in de laatste 10 minuten nog wat extra zout in de Franeker wonden kunnen strooien maar een snelle aanval kon niet worden afgerond.

Franeker is na een week koploper te zijn geweest de eerste plaats weer kwijt, AVC wat wel wist te winnen neemt het stokje nu weer over en voor de Franekers is het zaak om het volgend weekend thuis weer op te pakken. NOK is dan de tegenstander en de wedstrijd start om 15.00 uur.