4e klasse A

9 november 2019 15:00

J. van Zutphen (KNVB)

Opstelling

Franeker - Het was zaterdag koud en kil langs de lijn maar de spelers van SC Franeker leken hier vooral in de eerste helft weinig last van te hebben. Na de puntendeling in Delfstrahuizen was het thuis heer en meester tegen De Wâlde.

De ploeg van Rinze Werkhoven wist vooraf dat er na deze wedstrijd twee hele belangrijke potjes voetbal aan zitten te komen tegen AVC en Creil/Bant en dus was het zaak om de drie punten te pakken tegen rode lantaarndrager De Wâlde. De ploeg uit Oudega welke drie seizoenen geleden nog in de tweede klasse acteerde was geen schim van weleer en Franeker trok van meet af aan stevig aan de teugels. Jeffrey Guertin kreeg als eerste de kans om het bal te openen maar vanaf de rechterzijde schoot hij de bal over. Binnen het kwartier (12e minuut) kwamen de Franekers wel al op voorsprong, Marco de Groot was het eindstation na een goedlopende aanval aan de rechterzijde. Guertin gaf een voorzet op maat en De Groot kopte prima binnen 1-0. De sluitpost van de gasten had een drukke middag in Franeker maar was ook degene die de uitslag enigszins dragelijk hield voor De Wâlde. Na een kwartier spelen kreeg Guertin zijn tweede kans na een perfecte bal van Sander Hoekstra maar zoals gezegd was de keeper de sta in de weg. Gerlof Dijkstra was de volgende Franeker die twee goede kansen mocht noteren maar eenmaal over koppen en katachtige reflex van de keeper zorgde ervoor dat het bij 1-0 bleef. Achterin had Franeker weinig te duchten, de aantal keren dat de gasten op de helft van Franeker kwam was op één hand te tellen en een doelpoging was er helemaal niet. Na 26 minuten kwam Franeker op de meer dan verdiende 2-0, De Groot draaide knap weg bij zijn tegenstander en kon de steekpass van Wiebe van der Meer in de verre hoek raak schieten. Een zuivere hattrick had De Groot ook nog op de schoen maar wederom bracht de keeper redding. Dijkstra die een goede wedstrijd speelde, beloonde zichzelf na een dik half uur te hebben gespeeld met een mooi doelpunt. Aan de linkerzijde werd hij bediend en vervolgens dribbelde hij langs twee spelers en rondde keurig af 3-0. Net voor rust (40e minuut) was het Guertin die het kwartet vol schoot voor Franeker, een vrije trap vanaf een meter of 20 werd door hem prima binnen geschoten. Dat er voor de thee niet nog twee doelpunten vielen was wederom te danken aan de keeper van de gasten die andermaal aantoonde dat hij wel in vorm was.

Met een 4-0 voorsprong begonnen beide ploegen aan de tweede helft, De Wâlde had duidelijk geen zin in een pak rammel van de Franekers en hield de rijen gesloten met 9 man rond het eigen 16-meter gebied. Ondanks de stevige blokkade kon Franeker nog wel een aantal kansen noteren. Zo was Marco de Groot nogmaals dichtbij een treffer na een goed aangesneden voorzet van Jan van Duijn en mocht Jesper Deelstra na een afgeslagen corner ook zijn geluk beproeven maar zag hij zijn schot geblokt worden door een De Wâlde-been. De omsingeling die toch een dikke twintig minuten aanhield zorgde ook voor een kans voor Wiebe van der Meer maar andermaal was de sluitpost op zijn hoed en wist knap te keren. Het laatste kwart van de wedstrijd liet Franeker de teugels vieren en wisten de gasten met enkele lange ballen op de helft van Franeker te komen. In de 80e minuut wist De Wâlde net als Top ’63 toch nog een doelpuntje te maken, en wederom was het door eigen toedoen dat de Franekers niet de 0 hielden. Gepruts achterin zorgde ervoor dat de spits van de gasten de kans zag om Jesse Hogendorp te passeren, dit was overigens het enige smetje van de wedstrijd, 4-1.

Franeker heeft lekker kunnen voetballen en vertrouwen kunnen tanken voor het aankomend 2-luik. Aanstaande zaterdag heeft men vrij en vervolgens mag treft men in Sexbierum AVC. Een week later komt Creil/Bant naar Franeker.

Foto's zijn gemaakt door Marcel Teensma.