SC Franeker 6 blijft in winning-mood na overwinning op matig ONS Sneek 5

61'
63'

6e klasse 13

5 oktober 2019 15:00

Na de 1-8 overwinning van vorige week op Tzummarum 2 was het nu zaak om deze lijn door te trekken en wel thuis tegen ONS Sneek 5. Deze ploeg had net als de Franekers eenmaal verloren en een keer gewonnen. Het was dus lastig te voorspellen hoe deze pot zou verlopen en dus waren de heren gewaarschuwd dat het scherp moest beginnen. Coaches de Vries en Westra stuurde daarom een zo sterk mogelijke bezetting het veld in tegen het iets verouderde team uit Sneek. Qua ervaring zou dat team het wellicht gaan winnen maar op het conditionele en voetballende vlak moesten de Franekers toch een overhand hebben zou je zeggen.

Van slordig naar relaxed en attractief voetbal

Het duel begon en je kon merken dat de spanning er gelijk goed op zat. De Franekers mochten de bal hebben en de Snekers wachtte rustig op de momenten dat het eruit kon komen. In de eerste minuten waren de heren in het geel en het blauw onrustig aan de bal en dat leidde tot soms onnodig dom balverlies. Maar na een kleine acht minuten gespeeld te hebben begon de thuisploeg iets beter aan de bal te worden en dat leverde al snel beter voetbal op in combinatie met enkele goede mogelijkheden. Maar de scherpte in de afronding was er nog niet en dus werden deze mogelijkheden onbenut gelaten. Uiteindelijk duurde het tot de vijftiende minuut voordat de score geopend werd. Een goede aanval over de rechterkant werd keurig voorgezet door Leeroy en het was Teunis die keihard wist binnen te knikken 1-0. Gezien het spelbeeld een verdiende voorsprong en tot dan toe hadden de gasten in het oranje nog weinig kunnen uitrichten. Dat het niet lukte deed blijkbaar pijn en dus vond een speler van Sneek het nodig om deze woede er op letterlijke wijze uit te slaan. Een ferme klap kwam aan in het lichaam van de Franeker speler en dit werd waar genomen door een ieder waarna er een klein opstootje leek te ontstaan, dit werd echter voorkomen en dus was het tijd voor de rode kaart maar deze had de scheidsrechter van dienst blijkbaar niet bij zich en dus mocht deze speler tot ongenoegen van iedereen blijven staan op het speelveld. Waar de kansen er waren voor de thuisploeg daar kwamen de gasten op verassende wijze op gelijke hoogte. Een indraaiende vrije trap werd buiten de zestien gekopt door Brent waarna een speler van Sneek niet nadacht en de bal hard op de schoen nam om deze vervolgens hard tegen de touwen te zien gaan 1-1. Dit leek even een kleine tik te wezen voor de Franekers en dit werd wat erger toen de oranje hemden vier minuten later op voorsprong wisten te komen. Een voorzet vanaf de zijkant werd strak tegen de touwen gekopt en dus was het tegen de verhoudingen in 1-2. Ondanks deze tegenvaller pakte de Franekers weer de draad op en dat leidde in de 36ste minuut tot de verdiende gelijkmaker. Een hoge bal van achteruit werd goed doorgekopt door Sander waarna Teunis de bal knap weet binnen te werken 2-2. Dit bleek uiteindelijk ook de ruststand te wezen en dus zochten beide teams de kleedkamer op met een warm bakje thee.

Controle vs te weinig beloning in vorm van doelpunten

In de tweede helft moest de ploeg doorgaan met waar het gebleven was. Blijf rustig voetballen en laat de bal het werk doen. Dit recept werd dan ook netjes ten uitvoering gebracht wat gelijk leidde tot een goede mogelijkheid op de voorsprong maar helaas ging deze kans niet erin. Maar dat het beter ging bij de Franekers was wel te merken. Het gaf weinig tot geen mogelijkheden weg en het speelde met voetballende combinaties de tegenstander soms dol. Uiteindelijk werd dit spelbeeld beloond in de 61ste minuut. Een ingooi werd snel genomen door Remco M die de dieplopende middenvelder vrij zette aan de zijkant van het zestien meter gebied, deze klasse speler gaf een goede voorzet waarna Sander de bal goed wist binnen te werken 3-2. Nu moesten de gasten komen en helemaal toen de score twee minuten later verder werd uitgebreid. Een goede splijtende pass vanuit het midden van het veld zette Jeffrey 1 op 1 met de doelman en deze wist hier wel raad mee en dus prikte hij de bal strak in het hoekje binnen 4-2. Na dit doelpunt wilde de gasten nog wel maar uiteindelijk wist het maar twee a drie echte kansjes te creëren en werden deze onbenut gelaten. De thuisploeg kreeg zelf ook nog enkele mogelijkheden maar ook deze gingen er niet meer in en dus was de eindstand 4-2.

Stabiliteit VS productiviteit

Door deze overwinning hebben de Franekers zes punten uit drie duels. Hiermee is het terug te vinden op de derde plaats van de ranglijst met drie punten achterstand op de koploper. De komende weken moet de ploeg laten zien dat het thuis hoort in deze top drie want dan komt het enkele concurrenten tegen die zullen strijden om deze plekken. Te beginnen volgend weekend als de altijd lastige uitwedstrijd tegen SSS op het programma staat. Wanneer de Franekers de slordigheden van de eerste fase eruit kunnen halen en het blijft voetballen zoals het kan in combinatie met de kansen wel afmaken dan kunnen de resultaten zeker rooskleurig zijn. Te beginnen dus aankomende zaterdag op de knollentuin van Marssum tegen het plaatselijke SSS’68 team 3!