2 - 0

Franeker SC 1

Groep 2 16

29 augustus 2020 14:30

De eerste bekerwedstrijd van Sportclub Franeker tegen het in de 3e klasse uitkomende SDS was er één met veel leermomenten voor beide teams. De Franekers hebben aan kwaliteit en routine moeten inleveren, als gevolg hiervan worden de jeugdspelers direct voor de leeuwen gegooid.

Daarnaast kon interim trainer Koen Oosterveld niet beschikken over doelman Dennis Zijlstra, Christian de Haan en Rinand Post. Hierdoor maakte Jo19 doelman Gert-Jan van der Helm zijn officiële debuut in het eerste elftal van Franeker. De jonge doelman liet een prima indruk achter. Van der Helm kon echter niet voorkomen dat SDS al vroeg de leiding nam. Namens SDS brak Peter Hoogerwerf eenvoudig door aan de rechterkant van het veld, hij behield het overzicht en bracht Matthijs Postma instelling. Postma liet vervolgens doelman Van der Helm kansloos, 8ste minuut 1-0. Franeker probeerde wel gevaarlijk te worden maar de passes waren te onnauwkeurig in de eindfase om tot kansen te komen. De thuisclub loerde op de counter en kwam een aantal keren gevaarlijk door over de rechterkant van het veld maar ook SDS kwam niet tot grote kansen. Eenmaal moest Franeker doelman Van der Helm handelend optreden toen de Franeker defensie zich simpel liet uitspelen, de inzet van Steven van der Pol werd knap gepareerd door de Franeker doelman.

Direct na rust had SDS de marge moeten verdubbelen. Als een warm mes door de boter sneed SDS door de defensie van de Franekers. Habtamu de Hoop kwam oog in oog met doelman Van der Helm maar ook nu kwam de jonge doelman als winnaar uit de strijd. Hierna een zelfde speelbeeld als voor rust. SDS liet Franeker aan de bal en loerde op de counter terwijl de gasten geen vuist konden maken. Na een uur spelen leek Franeker dan eindelijk gevaarlijk te worden. De goed ingevallen Cor Boonstra kwam door over de rechterkant van het veld, behield het overzicht maar doordat de eveneens ingevallen Jort Norder en Sander Hoekstra elkaar in de weg liepen bleef een doelpoging uit. Kort Hierna was de thuisclub gevaarlijk maar ditmaal hoefde doelman Van der Helm niet in actie te komen. In de laatste tien minuten werd Franeker tweemaal gevaarlijk. Na een prima steekpass van Gerlof Dijkstra brak Stijn van der Geest door, hij trok de bal voor het doel maar Jort Norder kwam net te kort om de voorzet binnen te werken. Een minuut voor tijd leek Franeker de gelijkmaker op het bord te zetten. Wederom brak Franeker door aan de rechterkant van het veld. Ditmaal nam Cor Boonstra het doel zelf onder vuur maar stuitte op de vuisten van doelman Jaap Toering, laatstgenoemde moest een rebound toestaan maar Gerlof Dijkstra kon in een reflex geen richting geven aan zijn kopbal. In de blessuretijd verdubbelde SDS alsnog de marge met een fraaie treffer van Pieter Sytsma, met een afstandsschot in de rechterbovenhoek liet hij doelman Van der Helm kansloos, 92ste minuut 2-0.

SC Franeker beleefd voorlopig een grillig verloop van de voorbereiding. Voor interim trainer Oosterveld is het te hopen dat in de laatste weken voorafgaand aan de competitie, de ploeg in rustig vaarwater terecht komt. Waarbij blessures en afwezigen tot het minimum beperkt blijven. Aankomende zaterdag is vv Makkum te gast in Franeker, aanvang 15.00u.