Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Franeker - De laatste oefenwedstrijd voordat de tweede helft van de competitie weer losbarst werd door de Franekers winnend afgesloten en dit gebeurde met ruime cijfers. Sportclub Franeker nam het thuis op tegen 3e klasser Wykels Hallum. Tekst Klaas-Bindert Malda Foto's Marcel Teensma

Franeker schoot werkelijk uit de startblokken en via Marco de Groot stond er na anderhalve minuut al 1-0 op het scorebord. Na goed storen van Gerlof Dijkstra die de bal wist te onderscheppen gaf hij de bal op een presenteerblaadje aan De Groot en deze wist de bal koelbloedig in de verre hoek te schuiven. Het was de opmaat van wat de toeschouwers in het eerste half uur zagen, Franeker domineerde de wedstrijd en de bezoekers hadden hiertegen niets in te brengen. De bal werd goed in de ploeg gehouden en voorin wist men een aantal goede kansen af te dwingen. In de 5e minuut hadden de Franekers eigenlijk de score al moeten verdubbelen toen Dijkstra vrijgespeeld werd in het 16-meter gebied maar de rappe aanvaller vergat de bal breed te leggen op de meegelopen Sander Justin Hoekstra wat een zeker doelpunt had geweest, in plaats hiervan probeerde hij zelf raak te schieten maar kon zijn schot nog worden geblokt. In de 25e minuut kwam er alsnog de verdubbeling van de score, wederom was het spits De Groot die de doelpuntenmaker was nadat hij werd bediend door Mathieu vd Veen vanaf de linkerzijde, 2-0.  Wat er vervolgens in het laatste kwartier gebeurde kwam volledig uit de lucht vallen maar tekent ook dat de Franekers erg kwetsbaar kunnen zijn daar het niet nodig is. De 2-1 kwam tot stand toen keeper Dennis Zijlstra de bal onnodig in de voeten van de tegenstander schoot, deze wisten wel raad met de geboden kans en zodoende kwam de aansluitingstreffer op het scoreformulier. Franeker moest even bekomen van de schrik maar op dat moment gaf juist Wykels Hallum even gas, via een snelle counter van drie passes stond de spits van Hallum al vrij voor het doel en maakte deze in de 42e minuut de gelijkmaker 2-2. Nog voor de rust werd het nog mooier voor de bezoekers toen zij vanuit een afgeslagen corner ook nog eens op voorsprong kwam, Franeker stond erbij en keek ernaar toen Hallum alle ruimte kreeg om uit te halen 2-3.

In het tweede bedrijf lieten de Franekers zien dat ze bekomen waren van de schrik en hield het deze keer wel 45 minuten vol om geconcentreerd te blijven voetballen en dit leverde uiteindelijk een hele mooie einduitslag op. In de 52e minuut wist Rob Postma wel raad toen hij vanaf 16 meter de bal voor zijn schoenen kreeg geschoven, met een sublieme krul schoof hij de bal beheerst in de winkelhaak 3-3. Na de gelijkmaker was het vervolgens Karst Hannema die tot tweemaal toe Franeker op voorsprong had kunnen schieten maar een balletje voorlangs en één over voorkwamen voor de bezoekers een achterstand. De ingevallen Rimar Uijthof deed ook van zich spreken, in eerste instantie was kans nummer één nog niet raak maar in de 78e minuut schoot hij Franeker wel op een voorsprong toen hij knap vrijgespeeld werd 4-3. De wedstrijd die allang niet meer een wedstrijd was daar Franeker de tegenpartij volledig in de tang had werd op het einde nog wel erg levendig. Keeper Zijlstra wist een gegeven penalty nog te keren en behoede Franeker voor een onnodige gelijkmaker en vervolgens was de thuisploeg nog tweemaal trefzeker. Eerst mocht Dijkstra de 5-3 aantekenen, de lange bal van achteruit werd niet goed ingeschat door de laatste linie van Hallum en zo kon hij profiteren en schoot koeltjes raak 5-3. In de 89e minuut wist Hannema zijn puike wedstrijd ook nog op te sieren met een doelpunt, Edwin Hiemstra wist hem nam een fraaie actie goed te bedienen waardoor het voor de snelle vleugelspeler vervolgens een koud kunstje was om binnen te tikken 6-3. Een hoogstandje was er ook tussendoor, toen gerlof Dijkstra de bal achter het standbeen langs voor gaf, Uijthof volleerde de bal vervolgens net over de deklat.

Voor Franeker start komend weekend de competitie weer, tegenstander in eigenhuis is dan vv Sleat.