Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Het was afgelopen weekend een beladen wedstrijd welke op het menu stond in Franeker waar QVC op bezoek kwam en waar beide ploegen mochten uitvechten wie er bovenaan kwam te staan na 11 competitiewedstrijden. Dat de ploeg uit Stavoren uiteindelijk met de volle buit naar huis ging hadden ze voornamelijk te danken aan de gastheren.

De wedstrijd stond voor beide ploegen al een tijdje omcirkeld in de agenda, daar ze met elk 25 punten de winterstop ingingen was het een uitgelezen kans om voorlopig 3 punten voorsprong te nemen op de ander. De wedstrijd onder leiding van scheidsrecht Vonk begon als een schaakpartij waarbij er voornamelijk gekeken werd waar de ruimte lag om een goede aanval op te zetten. In de 10e minuut moest Franeker spits Marco de Groot het strijdtoneel al verlaten toen die een tik op de enkel kreeg en helaas niet meer verder kon, Sander Prins was zijn vervanger. Met het aanspeelpunt wat Franeker kwijtraakte voorin moest het dus verder. Het eerste wapenfeit kwam van Sander Hoekstra toen die aan mocht leggen vanaf 20 met maar dit schot vloog over de deklat. QVC werd in de 16e minuut in het zadel geholpen door de thuisploeg toen men achterin de bal niet wist weg te werken en Wieger Zwaan er als de kippen bij was bij een foute pass van keeper Ramon de Jong en zodoende simpel raak wist te tikken 0-1. Na dit doelpunt was het Franeker wat de teugels aantrok en liet zien dat men over een sterke selectie beschikt die iedere ploeg in de 4e klasse A de wil op kan leggen. Er volgden een aantal goede kansen voor de thuisploeg maar het was de 45-jarige keeper die door blessures van stal was gehaald te danken dat QVC de nul wist te houden tot aan rust. Als eerste was het Rob Postma die het mocht proberen na een vlotte aanval, Postma probeerde met een diagonaal schot te scoren maar met een uitstekende snoekduik wist de sluitpost te redden. Niet veel later probeerde Prins met een afstandsschot de gelijkmaker te forceren maar ook deze keer hield de doelman zijn doel schoon met een prachtige save. Nog voor de rust kwam er nog een levensgrote kans voor Franeker toen Edwin Hiemstra na een aanval over de linkerzijde de bal voor zijn voeten kreeg, en waar deze kansen er normaliter wel in gaan was het zaterdagmiddag lange tijd onmogelijk op de keeper te passeren want ook deze keer wist de sluitpost te redden. Met een 0-1 achterstand moesten de Franekers ook in de 2e helft nog eens goed aanzetten.

De ploeg van Johannes Veenema wist ook in het tweede bedrijf de bezoekers onder druk te houden met verzorgd voetbal maar was alleen in de afrondende fase soms te gehaast en te geforceerd op zoek naar een verdient doelpunt. Wel was het Postma die in de 59e minuut dacht op het scorebord te komen toen hij maar weer eens uithaalde van randje 16, ook het publiek wat ruim was vertegenwoordigd dacht de 1-1 al te zien maar wederom was het de keeper van QVC die met een perfecte snoekduik nog een handje tegen de bal kreeg en zodoende ook deze kans wist te ontmantelen. Aan de andere kant van het veld wist QVC vervolgens een spaarzame kans te creëren toen men vanuit een snelle counter Wieger Zwaan in stelling wist te brengen maar ditmaal was ook keeper de Jong die zich wist te onderscheiden en met de voet redding bracht. En waar het vervolgens niet naar uit liet zien kwam plots de 0-2 uit de lucht vallen, vanuit de 2e hoekschop die QVC kreeg in de wedstrijd viel de bal plots op een meter voor het doel neer en was het op ongelukkige wijze Tjitte Sijbesma die in eigen doel schoot. Het ongeloof was van vele gezichten af te lezen maar ook nu bleef Franeker aanzetten en hield het de tegenstander op eigen helft. Invaller Jan van Duijn wist in de 85e minuut dan eindelijk de ban voor de Franekers te breken toen hij vanaf de rechterzijde de bal kreeg aangespeeld en eindelijk de sluitpost wel wist passeren 1-2. Met nog een spannende laatste minuten wist de thuisploeg niet meer gevaarlijk te worden en zodoende was QVC de winnaar zonder hier eigenlijk aanspraak op te maken. Franeker maakte het spel maar QVC pakte de punten.

Aankomende zaterdag nemen de Franekers het op tegen Delfstrahuizen, de wedstrijd daar start om 14.30 uur.

Foto's zijn gemaakt door Marcel Teensma.