Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

Het worden nog drie hele spannende speelrondes waarbij SC Franeker en QVC na afgelopen zaterdag de enige ploegen zijn die kampioen kunnen worden in de 4e klasse A. Voor Franeker stond er op papier een lastige wedstrijd op het programma waarbij het moest spelen tegen nummer 3 van de competitie VV Nagele.

Net zoals het weer speelde de ploeg van trainer Veenema schitterend en legde het van meet af aan een prima wedstrijd op de mat. Al vele malen vroegen supporters maar ook de staf zich af wanneer alle puzzelstukjes eens op hun plaats zouden vallen. Het ontbreekt de ploeg bijna nooit aan kansen maar doelpunten maken gaat soms moeizaam. Zoals gezegd was het zaterdag genieten en speelde SC Franeker bij tijd en wijle met zijn tegenstander die overigens wel geplaagd was met een aantal blessures. Al in de 11e minuut was het raak toen Marco de Groot in stelling werd gebracht door Stijn vd Geest en de spits van Franeker wist simpel binnen te schuiven, de dienstdoende grensrechter wilde nog roet in het eten gooien door de vlag de lucht in te steken maar leidsman Pol wees het vermeende buitenspel resoluut af. Franeker pakte zijn tegenstander na dit doelpunt bij de nek en liet in de eerste helft niet meer los. Goed druk zetten had na 20 minuten de 2-0 al moeten opleveren maar Gerlof Dijkstra die bijna alles goed deed (bal veroveren, keeper uitspelen) schoot voor leeg doel op de paal. Nagele kon geen antwoord vinden op het vroeg druk zetten van de tegenstander en hierdoor bleef Franeker gevaarlijk. In de 22e minuut was het wederom raak voor de gastheren, Jay de Vries anticipeerde goed op een steekpass van Sander Prins en zodoende kon de Vries alleen op de keeper af, speelde deze uit en schoof de bal hierna beheerst binnen. Wie dacht dat het nu de beurt was aan de bezoekers om wat meer uit hun schulp te kruipen kwam bedrogen uit want Franeker was nog lang niet uitgeraasd. Op het half uur kwam de 3-0 op het scorebord, alweer de Vries was het eindstation ditmaal via een aanval uit het boekje waarbij via drie passes de Vries wederom oog in oog met de keeper kwam te staan. Vd Geest kreeg de bal linksachter aangespeeld, speelde deze vervolgens door op de Vries die Rob Postma op het middenveld aanspeelde en middels een één/twee kon Postma de Vries lanceren en ook nu bleef laatstgenoemde koelbloedig en wist de bal in de korte hoek raak te schieten. Voor rust dacht de Groot de 4-0 gemaakt te hebben na een snelle corner maar na lang beraad werd deze afgekeurd wegens buitenspel. In de allerlaatste secondes voor rust kreeg Nagele hun eerste kans op een doelpunt toen men vanuit een corner een kopkans kreeg maar deze verdween over de goal. De thee werd opgezocht waarbij SC Franeker al op rozen zat.

In het tweede bedrijf was het na 7 minuten spelen alweer raak voor de Franekers, Postma die samen met Prins heerste op het middenveld strooide maar weer eens met een fantastische pass over de verdediging heen en hierbij kon Dijkstra die de bal al verwachtte alleen op de keeper af. Waar het in de eerste helft niet lukte met de afronding daar was hij nu heel koelbloedig en schoot onberispelijk de 4-0 tegen de touwen. Met deze ruime voorsprong liet Franeker vanaf toen even het gaspedaal los en mocht Nagele even meedoen aan het spel. Het leverde zowaar ook nog een grote kans op toen wederom vanuit een corner vrij op doel gekopt mocht worden maar de bal eindigde op de paal. In de 69e minuut wist ook Prins zijn goede optreden te belonen met een doelpunt, hij kreeg de kans geboden door een goede voorzet van Karst Hannema en tikte simpel raak 5-0. In het vervolg van de wedstrijd kwamen er nog wel een aantal kansjes maar was de scherpte er wel af. En zodoende werd er dus met ruime cijfers gewonnen en heeft de ploeg vertrouwen getankt voor de laatste 3 wedstrijden van het seizoen.

Zoals gezegd strijden de Franekers met QVC om het kampioenschap en over 2 weken gaat deze strijd verder, Franeker gaat dan op bezoek bij Creil/Bant.

Foto's zijn gemaakt door Marcel Teensma.