3e klasse/4e klasse 3 A/B/C/D - 4 A/B/C/D finales

Mientewei 2 A
8401AA
GORREDIJK
tel. 0513-462369

Gorredijk – Vier jaar na de samenvoeging van het zondag en zaterdagvoetbal is Sportclub Franeker terug op het niveau waar het zo graag op wil acteren. Nadat het dit seizoen vaak de complimenten kreeg als best voetballende team van de competitie, slaagden de geel blauwen er net niet in om kampioen te worden. In de nacompetitie overtuigden de Franekers wel en versloegen met klinkende de cijfers 3e klassers vv Oudehaske en vv Anjum. Tekst Chris Alkema

Het is zaterdagmiddag rond de klok van twee uur als de selectie van vv Anjum pas arriveert op het sportcomplex van gastheer vv Gorredijk. De Franekers zijn dan al begonnen aan de warming up. De wedstrijd die aanvankelijk om 14.30u van start zou gaan werd uitgesteld tot 14.45u. Voor beide teams een verre van ideale voorbereiding op de finale wedstrijd van de nacompetitie. Reden voor de late aankomst van de 3e klasser was het niet op komen dagen van de bestelde bus.

Nadat de spelers door de aanhang van Sportclub Franeker met een sfeeractie waren verwelkomd, kon de finale van de nacompetitie een kwartier later dan gepland van start gaan. In de openingsfase waren beide teams bevangen door de spanning en speelde de tempartuur hen parten. Anjum melde zich als eerste voor het vijandelijk doel. Binnen twee minuten schreeuwden de Anjumers moord en brand vanwege  een vermeende handsbal, maar hier was geen sprake van. Vijf minuten later had Stephan Overkempe zijn faam waar kunnen maken maar Franeker doelman Ramon de Jong was met een prachtige redding de situatie meester. Gaandeweg de eerste helft gooide Franeker de schroom van zich af en melde zich meer en meer op de helft van de Anjumers. De eerste grote kans voor de Franekers was direct raak. Een hoekschop van Jay de Vries werd verlengt door Marco de Groot en viel voor de voeten van Tjitte Sijbesma. Vogeltje vrij mocht hij de bal tegen de touwen werken, 17e minuut 1-0. Direct van de aftrap werd Anjum gevaarlijk maar ook nu was doelman De Jong de situatie meester. Waar een aanvalsgolf van Anjum werd verwacht bleef deze uit. Met lange ballen probeerden de Anjumers de Franeker defensie te ontwrichten maar slaagde hier niet of nauwelijks in. Op het half uur was een streep uit de tweede lijn die rakelings over de kruising van het Franeker doel verdween, maar verder waren er geen noemenswaardige kansen van de kant van Anjum. Aan de ander kant was Franeker wel dreigend met de rappe Karst Hannema en Gerlof Dijkstra maar het gaatje kon maar niet gemaakt worden. Tot vijf minuten voor rust. Karst Hannema toverde zich door de defensie van Anjum, zijn inzet belandde ietwat gelukkig in het Anjummer doel doordat een verdediger in een uiterste poging de inzet te keren de bal dusdanig van richting veranderde dat deze in het doel vloog, 2-0. Op slag van rust kwamen de Franekers op rozen te zitten. Een vrije trap op 20 meter van het doel werd door Franeker spits Marco de Groot vakkundig langs de muur in de hoek van de goal gekruld, 3-0. Daarmee haalde Franeker bijna het maximale rendement uit de kansen die het kreeg, al moet gezegd dat de Franekers wel degelijk een veldoverwicht hadden.

De tweede helft leek aanvankelijk een demonstratiewedstrijd te worden waarbij de Franekers in het eerste kwartier diverse keren voor het Anjummer doel verschenen. Rob Postma speelde als dirigent op het middenveld en stelde Kart Hannema en Gerlof Dijkstra in staat om te floreren. Op het uur kreeg Marco de Groot de kans geboden van de man die het hele middenveld controleerde, Edwin Hiemstra. Maar De Groot stuitte op de doelman, In de rebound was Hiemstra er zelf als de kippen bij en schoot de bal overtuigend tegen de touwen, 4-0. Waar Franeker leek door te drukken naar een hoge uitslag kreeg Anjum bij toeval de geest te pakken. Een paar minuten na de vierde treffer was het Johan Boersma die prompt de bal achter doelman De Jong schoot, 4-1. Anjum stroopte de mouwen op en de spanning bij Franekers sloeg even toe. Volledig onnodig hielpen de Franekers Anjum terug in de wedstrijd toen een kwartier voor tijd Wiebe Dijkstra ook nog de 4-2 mocht aantekenen. Amper twee minuten later kreeg Anjum een hoekschop en hadden de Franekers alle geluk van de wereld dat doelman Ramon de Jong zijn klasse deze middag andermaal ten toon spreidde door de bal voor het hoofd van Overkempe weg te boksen. Tien minuten voor tijd maakte Rob Postma aan alle onzekerheid een einde toen hij vanaf de middenlijn een solo begon dwars door de defensie van Anjum, vervolgens naar binnen sneed en de doelman kansloos liet, 5-2. Dat de rechtsback van Anjum hierbij geen rode kaart kreeg mag een wonder heten, hoewel Postma de bal fraai binnen schoot werd hij kiezel hard van achteren onderuit geveegd door de verdediger. De leidsman liet het bij een waarschuwing. Vijf minuten voor tijd maakte Gerlof Dijkstra het feest voor Franeker compleet door de bal kiezelhard in de bovenhoek te schieten, 6-2.

De wedstrijd was gespeeld en de scheidsrechter van dienst voelde het goed aan door op de 90ste minuut af te fluiten voor het einde. Anjum degradeerde daarmee naar de 4e klasse terwijl de Franekers eindelijk de stap omhoog maken naar het niveau waar ze al een aantal jaar naar smachten. In het eerste jaar na de samenvoeging stonden de Franekers op de  2e plaats in de 4e klasse maar corona gooide roet in het eten. Het seizoen 2020/2021 stopte al na vier wedstrijden. Vorig seizoen waren de Franekers al dichtbij de finale om promotie maar een doelpunt van SJS in de 117e minuut (3-2) liet Franeker stranden met de finish in zicht. Als vaste deelnemer van de nacompetities om promotie, totaal zes keer, was het zaterdag dan eindelijk raak. Uitgerekend in Gorredijk waar vertrekkend Franeker trainer Johannes Veenema volgend seizoen de scepter zwaait. Na twee seizoenen de corona jaren niet meegerekend, is Sportclub Franeker terug in de 3e klasse.