45'

Mannen zaterdag, 1, 4e klasse B

3 september 2016 15:00

Plat, M.R.

SC Franeker Zaterdag 1 is de competitie met een overwinning gestart. Zaterdagmiddag werd in een zonnig Franeker Ropta Boys verslagen met 2-1. Jan van Duijn was met twee treffers de gevierde man.

Het begin was voor beide vooral aftasten, echte kansen werden er niet gecreëerd alhoewel Henk Vonk na negen minuten dichtbij de openingstreffer was. Hij maaide na een goede voorzet vanaf de rechterkant echter over de bal. Daarna gebeurde er lange tijd weinig op het sportcomplex aan de Hertog van Saxenlaan. Ropta Boys hadden veelal de bal maar werden amper gevaarlijk voor het doel van Franeker doelman Dennis Zijlstra. Na een half uur spelen nam Franeker meer het initiatief en dit leidde tot gevaarlijke doelpoging van Jan van Duijn, de kans werd echter gepakt door de doelman van Ropta Boys. Van Duijn bracht sowieso opschudding langs de kant van het veld met zijn pirouetten, waarmee hij de tegenstander meerdere keren in de luren wist te leggen. Ondanks dat Franeker steeds meer aandrong, kreeg Ropta een goede mogelijkheid. Ropta’s spelverdeler was na een mooie individuele actie dichtbij de 0-1, zijn afwerking liet echter te wensen over en Zijlstra had geen enkele moeite met het slappe schot. Amper een minuut na die kans maakte SC Franeker de openingstreffer. Een snelle inworp van Tom van Dijk werd goed benut door Jan van Duijn, die de laatste man omspeelde en met buitenkant voet de 1-0 binnenschoot. Een knappe goal van de spits en tevens aanvoerder van het team. Drie minuten later was het opnieuw raak voor de Franekers. Aan de linkerkant van het veld gaf Vonk een goede voorzet, die Joshua Cuperus hard tegen de keeper aan volleyde. Van Duijn reageerde zeer attent op de afvallende bal en hij schoot de rebound droog binnen: Franeker ging rusten met een 2-0 voorsprong.
In de tweede helft kwam er een heel ander Ropta uit de kleedkamer. De Oosternijkerkers gingen haastig op zoek naar de aansluitingstreffer en na vijf minuten lag de bal al achter Zijlstra. Een vrije trap van Erik de Vries vanaf een meter of achttien werd van richting veranderd door de Franeker muur waarna de bal ongelukkig in het netje lag: 2-1. Na de goal was Franeker het even kwijt en twee minuten na de 2-1 miste Ropta een enorme kans op de gelijkmaker. Naarmate de wedstrijd vorderde steeg de spanning in Franeker en ondanks een aantal kansen van Ropta Boys, bleef Franeker vrij eenvoudig op de been. De ingevallen Jeffrey Guertin mocht tot driemaal toe de wedstrijd proberen in het slot te gooien maar de topscorer van vorig seizoen miste de scherpte waardoor het tot het einde toe spannend bleef. In de absolute slotfase werd er nog een hele grote kans gemist door de Oosternijkerkers, de bal van dichtbij werd hard naast het doel van Franeker geschoten. Toen scheidsrechter Plat voor het laatst floot konden de handen in de lucht bij de Franekers.
De ploeg van trainer Lykle Bleekveld zijn met drie punten uitstekend begonnen aan de competitie. Volgende week wacht een uitwedstrijd tegen Friese boys.