Mannen zaterdag, 1, 4e klasse B

10 september 2016 14:00

Dijkstra, R

Afgelopen zaterdag mocht SC Franeker een goed vervolg geven aan de vliegende seizoenstart. Uit tegen Friese Boys (schitterende accommodatie) kwam de ploeg van trainer Bleekveld echter van een koude kermis thuis na enkele scheidrechtelijke dwalingen en één moment van onoplettendheid.

Vanwege het dorpsfeest in Kollumerzwaag werd de wedstrijd een half uur eerder gestart dan normaal. Het was goed vertoeven langs het veld en zoals al vermeld een locatie om u tegen te zeggen, een strakke grasmat, kantine met een mooie overkapping en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar dan het voetbal, hier ging het tenslotte om zaterdagmiddag. Beide ploegen voetbalden in de eerste helft voornamelijk op het middenveld en testen elkaar een enkele keer maar keepers Zijlstra van Franeker en Auke Hoekstra van Friese Boys hoefden niet tot het uiterste te gaan. Friese Boys dacht overigens op een 1-0 te komen maar dit gebeurde vanuit buitenspelpositie en dus werd het doelpunt terecht afgekeurd. Voor Franeker kwamen er een tweetal kansen via Joshua Kuperus en Henk Vonk maar eenmaal keeper en eenmaal over. Gaandeweg de eerste helft nam Franeker voetballend iets meer het initiatief maar daar bleef het verder bij. Door het warme weer werd er overigens in beide helften een terechte drinkpauze ingelast.

Dan de tweede helft, 45 minuten met de één na de andere verbazing. Direct na de aftrap lijkt Jeffrey Guertin een penalty te versieren, na een knappe aanspeelbal passeert hij de verdediger van Friese Boys die hem vervolgens over de knie ten val brengt maar leidsman Dijkstra wuift de overtreding weg of was er niks gebeurd. Het bleek de opmaat te zijn waarin Franeker nog een aantal momenten beleefde waarin ze op zijn zachtst gezegd lichtelijk benadeeld werden. Via Steven Bootsma en Joshua Cuperus  kreeg Franeker een paar kleine kansen maar het balletje wilde niet achter de doelman. Friese Boys bracht de tweede helft bijzonder weinig, op het middenveld mocht men overigens wel combineren maar de eindpass was niet goed genoeg om dreigend te worden. Doelman Dennis wist in de 60e minuut Jeffrey Guertin in stelling te brengen, middels een goede uittrap mocht laatstgenoemde alleen op de keeper afstormen ware het niet dat hij vastgehouden werd en ten val kwam. Waar vele toeschouwers dachten aan een rode kaart en een penalty was het wederom scheidsrechter Dijkstra die nog op de helft van Franeker stond die van niets wilde weten. Franeker raakte zichtbaar het geloof kwijt om nog een doelpunt te forceren al kreeg het nog wel een goede kans om op voorsprong te komen maar Guertin schoof de bal net voorlangs. En dan ineens vanuit het niets was het toch Friese Boys dat de leiding nam. Invaller Marten Starkenburg dook na een steekbal ineens op voor doelman Zijlstra en ronde beheerst af, 1-0. Middels een kopkans van Gert Rijpstra kreeg Franeker nog een mogelijkheid om de gelijkmaker te maken maar de kans belande naast de goal.

Met het verlies weten de Franekers dat dit seizoen iedere wedstrijd 100% scherpte vraagt. Één of twee kansen voor de tegenpartij kan dodelijk zijn. Aanstaande wedstrijd speelt men thuis tegen het sterke Leovardia uit Leeuwarden, zij wonnen tot nu toe beide competitiewedstrijden. Het is de zaterdag van de Agrarische Dagen, het feest s’avonds zal er uiteraard niet minder om gevierd worden maar met 3 punten op zak gaat men toch wat vrolijker het feestgedruis in.