12 november 2016 14:30

Scheidsrechter

Klein, J de

Onbekend

Sc Franeker zaterdag 1 speelde 12 november de belangrijke uitwedstrijd tegen VV Ternaard. Bij winst, zou Franeker de derde overwinning op rij boeken. Hetgeen ervoor zorgt dat Franeker definitief aanhaakt bij de bovenste plekken. Dat die drie punten echt verdiend moesten worden, stond buiten kijf. Ternaard was vorig seizoen bij uitstek een club waar Franeker het lastig tegen had. In het tweeluik vorig jaar wist men de stugge noorderlingen nimmer te verslaan. Aan de Hertog van Saxenlaan bleef de uitslag 0-0 en in Ternaard kwamen de beide elftallen niet verder dan 1-1. Die laatste uitslag was de wedstrijd met die penalty in minuut 90 + 23 weet u nog?

Atmosfeer

Ondanks het koude weer, was het goed toeven aan de Boerfinne. Ook kon Franeker rekenen op de steun van een groot aantal moedige supporters die de reis aandurfden. Het werd uiteindelijk een galavoorstelling en dus kregen zij waar voor hun geld, maar liefst zes keer konden zij de handen warm klappen. Waar zou dit aan gelegen hebben? Zou Lykle Bleekveld vooraf een onderonsje hebben gehad met trainer Niek Tiemersma en de opstelling (in het Frysk) gerapt hebben? Of toch de gemeenschappelijke wil om de goede reeks voort te zetten? Franeker begon in ieder geval goed aan de wedstrijd en creëerde direct volop kansen. Toch was het Ternaard dat Franeker de zwartepiet toespeelde. Vanuit het niets kwamen de gastheren in de dertiende minuut op een 1-0 voorsprong, Jitze de Beer was voor hen de doelpuntmaker. Daarna was het echter Franeker, dat op stoom kwam. Twee minuten na het openingsdoelpunt was daar het rechterbeen van Joshua Cuperus en kwam Franeker op gelijke hoogte. Een prachtige vrij trap werd achter de Ternaarder goalie geschoten, 1-1. John van Dijk heeft dit heugelijke moment vast weten te leggen (zie de sociale media). Nu was het zoeken naar de voorsprong. En om nog maar even in het jargon van Sinterklaas te blijven, Ternaard legde geen strobreed in de weg. In de  25e minuut kreeg Ternaard nog wel een uitstekende kans om weer op voorsprong te komen maar het schot van Roel Hoekstra ging net voorlangs het doel. Aanvoerder Jan van Duijn leidde vervolgens het laatste weergaloze kwartier van de eerste helft in, hij mocht in de 31e minuut alleen op keeper Hellinga van Ternaard af en schoof beheerst binnen, 1-2. Vervolgens zorgden beide doelpuntenmakers ook voor de 1-3 en de 1-4. Joshua Cuperus tekende voor het derde doelpunt van de Franekers, een prima voorzet van Ward Mariman werd door hem prima beoordeeld. De 1-4 kwam zoals gezegd op naam van Jan van Duijn, hij werd door Rinand Post met een fijne steekbal bediend en mocht vanaf rechts de bal in de verre hoek schuiven, dit doelpunt is net als de 1-1 op film gezet. Na deze inspanning konden beide teams ook gelijk aan de thee om even bij te komen.

Makkers, staakt uw wild geraas

Dit zou een quote kunnen zijn afkomstig van de Ternaarder trainer Henk de Boer. In de tweede helft liet Franeker zien na het doelpuntenfestijn van het eerste bedrijf nog niet klaar te zijn. Jeffrey Guertin pikte zijn doelpuntje mee in de 58e minuut, hij werd vakkundig op de doelman afgestuurd en schoot vervolgens beheerst binnen, 1-5. Alsof de gifbeker nog niet helemaal leeg was voor Ternaard deed Joshua Cuperus deze middag nogmaals van zich spreken, hij anticipeerde prima op een lange bal van achteruit en kon hierna de sluitpost simpel passeren, 1,6. Franeker had na dit doelpunt nog wel een aantal kansen om het doelsaldo nog verder op te schroeven, toch bleef dit uit aangezien de Franekers in het laatste kwartier de scherpte van het afronden kwijt waren.

De einduitslag was dus 1-6. Een mooi resultaat, eentje die perspectief geeft voor een mooi vervolg. Franeker bevindt zich nu op een derde plaats, met 17 punten, drie punten achter Twijzel. Koploper in de vierde klasse B blijft Leovardia. Deze Leeuwarder club is nu al titelkandidaat, ofschoon zij wel haar eerste averij opliep door te verliezen van Trynwalden. Zaak blijft dat Franeker in deze feestmaanden moet blijven winnen, wil het kans maken op een periodetitel. Aanstaande zaterdag hebben de heren vrij maar op 26 november 15:00 uur mogen zij het thuis tegen V en V 68 opnemen.