Assist: Tom van Dijk

Mannen zaterdag, 1, 4e klasse B

4 maart 2017 15:00

Leeuwen, J. van

Afgelopen weekend stond er een inhaalwedstrijd op het programma. Franeker wat hun eerste wedstrijd na de winterstop afgelast zag worden mocht daarom alsnog afreizen naar Oosternijkerk alwaar Ropta Boys de tegenstander was. Beide ploegen zijn al de gehele competitie bovenin het linker rijtje terug te vinden, de nummers één en twee lijken niet in zicht maar een belangrijke derde plaats is al lange tijd de inzet waar een aantal ploegen voor strijden.

De eerste helft was nog geen 5 minuten onderweg toen Franeker de eerste grote kans noteerde. Vanuit een hoekschok was Jan van Duijn dicht bij de openingstreffer, zijn inzet werd onbewust door de keeper van Ropta Boys gekeerd met het hoofd. Het was in de eerste 20 minuten vooral Franeker wat liet zien waarvoor ze waren gekomen echter hele gevaarlijke kansen leverde dit nog niet op. Een lange bal van de thuisploeg leverde zowaar een kans van afstand op maar de attente Dennis Zijlstra wist de bal gemakkelijk te pakken. Na bijna een half uur voetbal was het na een goede aanval wel raak. Henk Vonk zijn schot vanaf randje 16 werd nog net van richting veranderd waardoor de keeper kansloos was, 26e minuut 0-1. Franeker liet zich na het doelpunt iets inzakken en dit leverde voor rust nog een redelijke kans op voor Ropta Boys, een goede voorzet vanaf de linkerkant werd door spits Tjidsger Braaksma ternauwernood over gekopt. In extremis van de eerste helft kon Jeffrey Guertin op aangeven van Ward Mariman de score nog verdubbelen, helaas voor de Franekers vloog zijn inzet net voorlangs.

Het tweede bedrijf verliep in grote lijnen net als de eerste. Franeker voetbalde niet werelds maar hoefde zich ook geen zorgen te maken, het Ropta Boys van de heenwedstrijd was in geen velden of wegen te bekennen. Het was dat de sluitpost van de thuisploeg tot tweemaal toe uitstekend redding wist te brengen, maar verder gaf de ploeg niet thuis. De eerste inzet van Henk Vonk keerde hij met een uitstekende reflex maar en de tweede grote kans pakte hij nog beter. Invaller Rowan de Vries wist Ward Mariman alleen op de keeper af te sturen maar één op één wist Johannes de Groot wederom te keren nu met zijn been. Aan de andere kant van het veld had Dennis Zijlstra een rustige 2e helft, mede door de solide verdedigers aan Franekers zijde werd zijn doel niet noemenswaardig bestookt. Hierdoor bleef het doelpunt van Henk Vonk de beslissende.

Met een 0-1 overwinning heeft SC Franeker goede zaken gedaan om de derde plaats. De concurrenten hebben punten laten liggen waardoor men op de eerstvolgende belager 4 punten los staat. Aankomende zaterdag mag men het thuis opnemen tegen Oostergo, de ploeg uit EE heeft de smaak te pakken. Vanaf de laatste plaats heeft men door twee overwinningen waaronder één op de koploper de weg naar boven weer weten te vinden. Franeker is dus gewaarschuwd, de aftrap zal zijn om 15.00 uur u bent van harte welkom.