8 april 2017 15:00

Scheidsrechter

Adema, A.

Onbekend

Het was goed vertoeven afgelopen zaterdag aan de Hertog van Saxenlaan. Franeker diende het op te nemen tegen de nummer laatst van de competitie en was er alles aangelegen om de 3 punten te pakken. Het duurde uiteindelijk één helft voor het besef kwam dat dit niet vanzelf zou gaan en na rust rolde men de tegenstander vakkundig op.

In de eerste helft waren de Franekers nog niet bij machte om Eastermar hun wil op te leggen en mochten de bezoekers meer dan eens de oversteek maken richting de goal waar Dennis Zijlstra een redelijk drukke eerste 45 minuten had. Waar Franeker in de eerste 10 minuten nog niet in geslaagd was lukte dit de bezoekers wel. Na een aanval over rechts mocht de spits van hen zomaar doorlopen en goed uithalen. Dennis kon de bal nog wel beroeren maar een doelpunt niet meer voorkomen, 16e minuut 0-1. Kort na dit openingsdoelpunt kreeg men nog een goede kans om Franeker pijn te doen, de gevaarlijke kopbal vanuit een corner vloog ternauwernood naast. Het spel bleef in de eerste helft onzorgvuldig en bovenal onrustig, Franeker leek nog niet het besef te hebben dat er keihard geknokt diende te worden voor de hele belangrijke punten. Een lange bal van achteruit na een half uur spelen leek goed te vallen voor Jeffrey Guertin maar de keeper van Eastermar was attent en kon zodoende de kans onschadelijk maken. Op slag van rust mocht Franeker dan toch gaan juichen. Tom van Dijk  mocht langs de rechter kant opkomen en diens voorzet werd door een speler van Eastermar verwerkt tot doelpunt, 45e minuut 1-1.

Zo stroef als de eerste helft verliep zo herboren kwamen de mannen van trainer Bleekveld de tweede helft het veld op. Van meet af aan was het Franeker wat de wedstrijd dicteerde en mochten de bezoekers blij zijn dat er uiteindelijk maar 2 doelpunten gemaakt werden. Dit had overigens ook met de leidsman te maken, de beste man zat er de gehele middag regelmatig naast zo ook tijdens een 100% penalty die hij had moeten geven aan Franeker. De eerste twee kansen die Franeker creëerde werden door Joshua Cuperus  en Jeffrey Guertin nog niet benut maar een doelpunt kon niet lang uitblijven. Het was uiteindelijk na een uur spelen raak, beste man van het veld Johan de Vries mocht na een vrije trap de bal binnenkoppen en bekroonde zodoende zijn puike wedstrijd met een doelpunt. 60e minuut, 2-1.  Dit was het moment dat de koppen naar beneden zakten bij de bezoekers en was het 5 minuten nadat Franeker op een voorsprong kwam weer raak. Joshua Cuperus wist Jan van Duijn middels een goede pass op de keeper af te sturen, de aanvoerder wist wel raad met deze kans en schoof de bal vakkundig onder de keeper door het doel in. 66e minuut 3-1. De dadendrang van de Franekers was hiermee nog niet gesust alleen ontbrak het aan de afronding en zoals eerder genoemd werd men nog een penalty onthouden. Henk Vonk mocht na een goede vrije trap de bal geheel vrijstaand binnen koppen maar de bal belandde net naast de goal. Ook Jan van Duijn mocht het nog eens van afstand proberen maar zijn inzet vloog over de goal. De ingevallen aanvaller Tseard Boorsma uit JO19-1 liet eveneens zien dat hij over een hoop kwaliteiten beschikt en wist de verdediging meerde malen in de luren te leggen het leverde echter net geen doelpunten op.

Door de goede tweede helft waarin Franeker heeft laten zien te beschikken over voldoende kwaliteiten staat men na de overwinning met 38 punten uit 20 wedstrijden nog steeds op de 3e plaats. Met nog 4 wedstrijden te gaan heeft men nog alle kans op nacompetitie voor eventuele promotie. Zover is het uiteraard nog niet, volgend weekend staat er geen wedstrijd op het programma en speelt Franeker pas op 22 april weer. Wederom speelt men dan thuis, om 15.00 uur start de wedstrijd met Ternaard als tegenstander.